Afet ekibi kaç kişiden oluşur ?

Ali

New member
Kendi Deneyimlerimden Başlayarak

Afet yönetimiyle ilgili ilk ciddi deneyimim, üniversite yıllarında bir deprem tatbikatına katıldığım zamandı. O an fark ettim ki, afet ekibi denilen yapı, sadece birkaç kişinin koordinasyonuyla sınırlı değil; farklı uzmanlık ve yetkinlikleri bir araya getiren bir ağ gibi işliyor. Bu deneyim bana, afet ekiplerinin büyüklüğünü ve işlevselliğini sorgulama ihtiyacı verdi. Saha gözlemlerim, ekiplerin etkinliğinin yalnızca sayısına değil, üyeler arasındaki iletişim, görev dağılımı ve çeşitliliğe de bağlı olduğunu gösterdi.

Afet Ekibinin Standart Yapısı

Afet ekipleri genellikle acil durum yönetimi, tıbbi yardım, lojistik ve iletişim birimlerinden oluşur. Türkiye’de AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) verilerine göre, temel bir afet müdahale ekibi 5–15 kişilik çekirdek bir kadrodan oluşabilir. Ancak bu sayı, afetin büyüklüğü ve kapsamına göre yüzlerce kişiyi kapsayan genişleme gösterebilir. Örneğin, büyük depremler veya sel felaketlerinde saha ekibi; kurtarma köpekleri, sağlık personeli, mühendisler ve psikososyal destek uzmanlarını kapsayacak şekilde genişler.

Güvenilir bir kaynak olan Birleşmiş Milletler Afet Risk Azaltma Ofisi’nin (UNDRR, 2020) raporuna göre, afet yönetiminde ekip büyüklüğü kadar, ekip üyelerinin eğitim düzeyi ve rollerinin netliği de kritik önem taşır. Araştırmalar, sadece sayısal büyüklüğün yeterli olmadığını, stratejik ve koordineli bir yaklaşımın kurtarma süresini ve etkinliğini doğrudan etkilediğini göstermektedir.

Stratejik ve Empatik Yaklaşımların Dengesi

Afet ekiplerinde erkek ve kadın perspektiflerinin farklı katkıları olabileceği gözlemlenmiştir. Erkeklerin stratejik, çözüm odaklı yaklaşımları planlama, risk analizi ve hızlı karar alma süreçlerinde öne çıkarken; kadınların empatik ve ilişkisel yaklaşımları, kriz anında hem ekip içi iletişimi hem de mağdurlara yönelik psikososyal desteği güçlendirir. Bu ayrım bir genelleme değil, farklı yaklaşım biçimlerinin ekip performansını artırıcı rolünü vurgulamaktadır.

Örneğin, 2019 İstanbul deprem tatbikatında gözlemlediğim bir ekipte, kriz masasında stratejik kararları çoğunlukla erkekler yönlendirirken, saha koordinasyonunda ve mağdurlarla iletişimde kadınların liderliği etkili oldu. Bu çeşitlilik, karar mekanizmalarının daha esnek ve adaptif olmasını sağladı.

Eleştirel Bir Bakış: Sayı mı, Nitelik mi?

Afet ekibi büyüklüğü genellikle sayısal bir ölçütle tartışılır; “kaç kişi yeterli?” sorusu sıkça sorulur. Ancak yalnızca sayı üzerinden yapılan değerlendirmeler eksik kalır. Örneğin, ekipte 20 kişi olabilir ama eğer üyelerin acil durum bilgisi sınırlıysa, saha müdahalesi verimsiz hale gelir.

Ayrıca, kaynak yetersizliği ve lojistik sınırlamalar, ekip büyüklüğünün pratikte etkisini azaltabilir. BM raporları, afet müdahalesinde ekip büyüklüğünden çok, rol dağılımının, iletişimin ve psikososyal destek mekanizmalarının önemini vurgular. Bu, “daha çok kişi daha iyi müdahale” düşüncesinin her zaman geçerli olmadığını gösterir.

Uluslararası ve Yerel Örnekler

Japonya, afet yönetiminde en sıkı uygulamalara sahip ülkelerden biri olarak bilinir. 2011 Tōhoku depremi sonrası yapılan analizlerde, küçük ama yüksek eğitimli ve koordineli ekiplerin, büyük sayıda ama eğitim seviyesi düşük ekiplerden daha hızlı ve etkili müdahale sağladığı tespit edilmiştir (Japan Ministry of Defense, 2012).

Türkiye’de ise, AFAD ve yerel belediyelerin ortak tatbikat raporları, ekip büyüklüğünün sahadaki lojistik kapasite ve eğitim seviyesiyle orantılı olması gerektiğini ortaya koyuyor. Bu, ekiplerin “standart sayı” ile değil, “duruma göre esnek kadro” ile planlanması gerekliliğini gösteriyor.

Güçlü ve Zayıf Yönlerin Değerlendirmesi

Güçlü yönler:

* Stratejik ve empatik yaklaşımların dengesi, karar alma ve saha yönetimini güçlendiriyor.

* Çeşitli uzmanlık alanlarının bir araya gelmesi, müdahaleyi çok boyutlu ve esnek kılıyor.

* Eğitimli ve koordineli küçük ekipler, büyük ekiplerden daha hızlı ve etkili olabiliyor.

Zayıf yönler:

* Sayıya odaklanmak, nitelik ve eğitim eksikliğini göz ardı edebilir.

* Kaynak ve lojistik yetersizlikleri, ekip büyüklüğünün etkisini sınırlıyor.

* Cinsiyet ve yaklaşım çeşitliliği göz ardı edilirse, psikososyal destek ve iletişim zayıflayabilir.

Okuyucuya Sorular

* Afet ekiplerinde sayı mı yoksa nitelik mi daha belirleyici olmalı?

* Farklı cinsiyetlerin ve uzmanlık alanlarının katkıları, kriz yönetimini nasıl dönüştürebilir?

* Türkiye’de afet ekiplerinin uluslararası standartlara göre yeterliliğini nasıl değerlendirebiliriz?

Bu sorular, forum üyelerinin kendi deneyimlerini ve gözlemlerini paylaşmasına olanak tanır. Afet ekiplerinin büyüklüğü ve yapısı, sadece sayısal bir tartışma değil, strateji, eğitim, çeşitlilik ve koordinasyon ekseninde ele alınması gereken çok boyutlu bir konu.

Kaynaklar:

* AFAD, “Afet Yönetimi Temel İlkeleri,” 2022.

* UNDRR, “Global Assessment Report on Disaster Risk Reduction,” 2020.

* Japan Ministry of Defense, “After Action Review: Tōhoku Earthquake,” 2012.