“Başka bir şey yapamadık”

bencede

New member
Eski klasik “Başka hiçbir şey yapamadık” çok eski zamanlardan beri politik olarak yeniden canlandırılıyor. Gelecek vaat eden yönetmenlerin “Bul/Değiştir” işlevini kullanarak senaryodaki yalnızca birkaç ismi değiştirmesi gerekiyor.

Ahlaki nedenlerden dolayı oyunun kahramanları iyi niyetle kötü şeyler yapmaktan kendilerini alıkoyamazlar: Adam mutlak basitçe “barış için bombalayın” veya “çocukların iyiliği için okulları kapatın” veya Saraybosna'dan, Bergamo'dan veya şu anda sözde “talep eden” her yerden “görüntüler” ne olursa olsun.

Histeri yatıştıktan sonra kurbanları “iyi” sayan, adalet talep eden ve bir şekilde uygulanan (?) yasanın uygulanmasını isteyen herkese, klasiğin senaryosunda kibirli, şikayetçi, baş belası rolü veriliyor.

Bu anlayışsız insanlar “Buna sessiz kalamayız”, “Gazetecilik ya gücün kontrolüdür ya da halkla ilişkilerdir” ya da “Federal kurumlar bağımsız değildir” gibi cümleler söylerler ve devletin mantığı aktörleri de onlara “Siz varsınız” gibi cümlelerle karşılık verir. sorumluluk almamak!” ve “O kadar çok belirsizlik vardı ki!” ya da her zaman popüler olduğu gibi “Sonrasında her zaman daha akıllı oluyorsun!”. Şimdi lütfen sessiz olun ve sinir bozucu olmayı bırakın.

İzleyici bundan şunu öğreniyor: İyi şeyler çok karmaşıktır, evet anlaşılmaz karmaşık – en azından her zaman tam olarak kesin Bu yüzden Kendi kendine meydana gelen felaketler ortaya çıktıktan sonra hiç kimsenin hiçbir şey için dürüstçe suçlanamayacağı kadar karmaşık.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Büyük numara

Bütün bu oyun benim “büyük numara” dediğim şeye dayanıyor. Göze çarpmaz ve kullanımı hızlıdır: tek gereken bir cümle, bazen sadece tek bir kelimedir.

Büyük numarayı doğru zamanda kullanan ve nasıl poz vereceğini bilen herkes hemen hemen her şeyden kurtulabilir: açık beceriksizlik ve kanıtlanmış yalanlarla, kendi yarattığı bir durgunlukla, gözle görülür yolsuzlukla, iç çıkarların yabancı güçlere satılmasıyla. , azınlıklara karşı ayaklanma ve hatta daha iyi kararlara aykırı hareket edilmemesi nedeniyle adam öldürme ile.

Ve tüm bu ahlaksızlık aşırılıklarının büyük hilesi sayesinde, akıllı bir dolandırıcı, deneyimsiz bir gözlemciye öyle bakabilir. yardım edemedimZavallı iradesi ahlaki taleplerle fethedilen ve bu nedenle gerçek suçlardan sorumlu olmayan Gerçekten dan sorumlu.

Kuscher'ın hayaleti

Kullanıcılarına pek çok şey yaptıran ve rakiplerinin işini bu kadar zorlaştıran bu büyük numaraya “ahlaklaştırma” adı veriliyor. “Lütfen beni dinler misiniz?” demek yerine bunu gerçekleştirmek. “Asla beni dinliyor musun!”.

İlk cümle daha fazla nesnel tartışmaya izin verir. Ancak ikinci versiyondaki “asla” kelimesi, artık bir şeyden değil, karakterlerden bahsettiğimiz anlamına gelir: Birisi “asla” dinlemezse, o kişi saygısız bir kişidir ve beni bununla suçlayan kişi kesinlikle benimle bir anlaşmaya varmaya çalışmıyor, sadece bana hakaret ediyor. Ve böylece her ikisi de konuyla ilgili zorlu iletişimden vazgeçmek için iyi bir bahane görüyor.

Kamuoyunda ifade edilen ahlak anlayışı demagojidir (ayaktakımını kışkırtan). Başarılı olursa tartışma korku nedeniyle felce uğrayacak çünkü ahlaki açıdan damgalanmış görüşlerin ifade edilmesi sosyal açıdan tehlikeli görünüyor.

Ahlakçılık ve demagoji küçük politikacıların en büyük hileleridir ve onlardan uzak durmak kölece bir davranıştır. Insa araştırmasına göre (12/2023), Almanların üçte biri fikirlerini her zaman kaygısız bir şekilde ifade ediyor, geri kalan üçte ikisi ise artık bunu yapmıyor. Bu öpüşme biter bitmez hayalet de biter.