Belagatta inşa ne demek ?

Ali

New member
Belâgatta İnşa: Sözlerimizi Yapılandırıyoruz, Ya Şimdi?

Merhaba forumdaşlar!

Bugün, belagat dünyasında sıradan bir terim değil, bir "inşa" kavramına dalacağız. Şimdi, belagat deyince aklınıza hemen "konuşma sanatları", "güzel konuşmak" gibi derin meseleler gelebilir, ama gelin biraz eğlenceli, biraz da mizahi bir şekilde yaklaşalım. Çünkü "belâgatta inşa" dediğimizde, sanki bir cümleyi harita gibi çiziyoruz, inşaat işçileri gibi kelimelerle binalar yükseltiyoruz gibi bir durum var. Hem de hiç şantiyesiz, çekiçsiz! Bu konuyu ele alırken forumdaşları gülümsetmek istiyorum. Hazır mısınız? O zaman başlayalım!

Belâgatta İnşa: Sözlerle Bina Yapmak mı?

İnşa, kelime anlamı olarak "yapmak", "kurmak", "oluşturmak" demektir. Ama belâgat deyince, yani konuşma sanatıyla ilgili bir terim olduğunda, bu inşa biraz daha sofistike hale gelir. Bir tür sözlerle bina yapma sanatı gibi düşünebiliriz. Mesela birini ikna etme, bir fikri savunma ya da bir durumu dramatize etme sürecinde kullandığımız "inşa" kavramı, aslında bizim cümlelerimizle dünyaları inşa etme gücüne sahip olduğumuzu gösteriyor. Bu biraz da dilin gücünü kullanma meselesi! Yani siz de bir şekilde, bazen sözle bir saray kurabilirken bazen de o sarayı yerle bir edebiliyorsunuz, doğru ya da yanlış!

Erkeklerin stratejik bakış açılarıyla bu "inşa" meselesine bakarsak, şöyle diyebiliriz: Bir erkek için belâgatta inşa yapmak, bir tür kelimelerle "stratejik plan" yapmak gibidir. Bir erkek, bir konuşmayı "yapılandırırken" doğrudan hedefe ulaşmayı düşünür. Kafasında konuşmasının haritasını çıkarır ve her kelimeyi, tıpkı bir mühendis gibi dikkatle yerleştirir. İki hedef vardır: Karşısındaki kişiyi ikna etmek ve kendisini bu konuşmada başarılı hissetmek. Yani aslında, bir strateji oyununda oldukları söylenebilir. Her cümle bir "hamle", her soru bir "şah-mat"! Peki, bu inşa işini erkekler mi daha iyi yapar? Hadi bakalım, tartışmaya açıyorum!

Kadınlar, Kelimelerle Bir Mavi Rüya İnşa Ediyor!

Kadınlar ise, belâgatta inşa ederken daha çok empatik ve ilişki odaklı bir yaklaşım sergileyebilirler. Kelimelerle duvarlar örmek yerine, daha çok bir bağ kurar, köprüler inşa ederler. Bir kadının "belâgat inşası", neredeyse sihirli bir hal alır. "Aman Tanrım, ne kadar güzel konuştun!" dediğimizde, aslında sadece kelimelerin ötesine geçiyoruz. Kadınlar, kelimelerini öyle bir kullanırlar ki, bir ilişkide güven duvarları inşa ederken aynı zamanda zorluklarla dolu bir dünyada kalpten kalbe köprüler kurarlar. Kendilerini anlatırken, karşındakinin duygularını da düşünürler, tıpkı çok yönlü bir plan kurar gibi. Belki bir "savaş stratejisi" değil ama kesinlikle bir "sosyal zeka" hamlesi!

Bunu şöyle de örneklendirebiliriz: Bir kadın, belâgatla inşa yaparken bazen çok "şey" anlatmaz, ama gözleriyle, jestleriyle o inşanın temel taşlarını döşer. Bu strateji, belki de bir erkek için daha sezgisel ve ilişki odaklı bir yapıdır. Kadınlar için kelimeler sadece bir araç değil, bir bağ kurma yoludur. Kadınların belâgatla inşa etme biçimi ise daha çok bir "zihinsel yapı"dan ziyade, bir duygusal yapıyı inşa etmek gibidir. "Sözlerimle seni anlıyorum" demek, onlara "beni anla" demekten çok daha anlamlıdır.

İnşa Etmek Zor, Ama Bunu Bilenler İçin Eğlenceli!

Şimdi gelelim asıl meseleye: Peki, biz gerçekten bu "inşa" işini doğru yapıyor muyuz? Belâgatta inşa, kelimeleri bir araya getirerek güçlü bir yapı oluşturmak değil mi? Ama bazen, kelimeler yanlış yerde, yanlış zamanlamayla kullanıldığında, o bina çökebiliyor. Mesela, bir "inşa" yaptınız diyelim, ama bir cümleniz diğerini alt edince, o harika yapı ne oluyor? Yıkılıyor. Bir erkek stratejisi ya da kadın empatisi devreye girmediği anda, dilin gücü değil, zayıflığı ortaya çıkıyor. Çünkü inşa etmek, gerçekten zor bir şeydir; doğru zeminde, doğru kelimelerle yapılmalı!

Peki, sizce belâgatta inşa yapmak her zaman iyi bir şey mi? Hani bazen bazı “inşaatlar” gereksiz yere karmaşık olabilir. Stratejik bir inşa mı, yoksa empatik bir inşa mı daha başarılı olur? Mümkünse, duvarları güzelce örerken, çatıyı da unutmayalım, değil mi?

Forumda Eğlenceli Tartışma: Kim Daha İyi İnşa Eder?

Şimdi, forumdaşlar, size birkaç eğlenceli ve tartışmaya açık soru bırakıyorum. Bence herkesin biraz mizahi bir şekilde cevap vermesi gerek!

1. Kim daha iyi inşa eder, bir mühendis gibi kelimelerle strateji yapan bir erkek mi, yoksa köprüler kurarak bağlar yaratan bir kadın mı?

2. Bir cümleyle harika bir inşa yapmak mı yoksa biraz eğlenceli, dağınık ama samimi bir inşa yapmak mı daha değerli?

3. İnşa etmek, sadece kelimelerle mi olur, yoksa bakışlar ve jestlerle de inşa edilen bir dünya kurmak mümkün müdür?

Beni çok merak ediyorsunuzdur, değil mi? Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum! Bu konuda hep birlikte bol bol gülelim, düşünelim ve biraz da eğlenelim!