Berlin'de gelecek öğretim yılı için 695 öğretmen eksiği var

bencede

New member
Berlin'deki okullarda öğretmen sıkıntısı yaşanıyor. Eğitim Senatörü Katharina Günther-Wünsch (CDU) bunu Salı günü Senato toplantısının ardından itiraf etti. Orada daha önce öğrenci sayısının gelişimi ve öğretmen ihtiyacına ilişkin yıllık raporu sunmuştu. Buna göre sürekli yeni alımlara rağmen Berlin'deki öğretmen sayısı azalıyor. Öte yandan öğrenci sayısı da artıyor.

Günther-Wünsch'ün sunduğu rapora göre Berlin'deki yaklaşık 800 kamu genel eğitim okulunda bu öğretim yılında yaklaşık 355.000 öğrenci eğitim görüyor. Tahminlere göre bu sayı önümüzdeki on yılda 372.200 civarına yükselecek. Bu 17.000 öğrencilik bir artış anlamına geliyor.

Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postanıza bir onay mesajı gönderilecektir.

Berlin'de öğretmen açığı: Geçen yılki kadar öğretmen eksikliği yok

Günther-Wünsch, aynı zamanda emeklilik ve diğer işten ayrılmalar nedeniyle öğretmen sayısının yılda 1.600 civarında düştüğünü söyledi. Politikacı, Mayıs ayı sonu itibarıyla mevcut verilere göre, gelecek eğitim-öğretim yılı başında 695 öğretmenin kayıp olmasının beklendiğini söyledi. Ancak geçen yıl, 1.500 civarında önemli ölçüde daha fazlası vardı.

Daha önce rakamlarla ilgili büyük bir kafa karışıklığı yaşanmıştı. Senato Eğitim İdaresi'nden sızdırılan bir rapor, okul yılı için 5.000 öğretmene önemli ölçüde ihtiyaç duyulduğundan söz ediyordu. Yönetime göre bu gerçekten doğru bir rakam, ancak ne yazık ki rapor bu noktada bunlardan kaçının yeni işe alımlar tarafından kapsandığını söylemiyor: yani 4.300 civarında. Yukarıda bahsedilen 695 pozisyon hala eksik.

Berlin'de öğretmen açığı: Sayıların karışıklığı kafa karışıklığına yol açıyor

Yanlış anlaşılma giderilinceye kadar, sözde 5.000 eksik pozisyon kamuoyunun endişesiydi. Bu durum Berlin'deki Sol Parti'nin lideri Franziska Brychcy'yi öne çıkardı. Brychcy, “Önümüzdeki okul yılında 5.000 öğretmen kayıp olacak ve durum kötüleşmeye devam edecek” diye tweet attı.

FDP Genel Sekreteri Peter Langer de FDP'nin kalıcı bir talebini hatırlatırken 5.000 rakamına değindi: Öğretmenlere kamu hizmeti statüsünün yeniden getirilmesine hayır! Bu pahalıdır ve tersine çevrilmesi gerekir.

Yeşiller Partisi'nin okul politikası sözcüsü Louis Krüger, açıklamasında 5.000 rakamından bahsetmekten kaçındı ancak yine de şunları söyledi: “Senato, durumun ciddiyetinin hakkını vermiyor.” Şimdi Senatörün “daha büyük çözümler bulma cesaretini toplaması” gerekiyor. Bu, zaman çizelgesinin gözden geçirilmesini, okul dışı sağlayıcıların yapısal olarak entegre edilmesini ve yalnızca bir konuyu öğreten öğretmenlerin kullanılmasını içerir.

Öğretmenlik Berlin'de yetersiz bir meslek olmaya devam ediyor. En azından kesinlikle gerekli ihtiyaçların karşılanmasındaki eksiklik artık sona ermekte olan okul yılındaki kadar dramatik olmayacak.Ute Grabowsky/imago

Yeşil siyasetçi içerik açısından CDU senatörüne itiraf etmek istediğinden daha yakın olabilir. Katharina Günther-Wünsch Salı günü çerçeve müfredatın zaman çizelgesini değiştirmek istediği izlenimini vermedi. Ancak diğer alanlarda müzakereye istekli görünüyordu.

Bu, örneğin telafi ve bölünmüş sınıflar için yaklaşık 14.000 sözde destek personelinin yanı sıra ek dil desteği veya entegrasyon ve diğer hizmetler için de geçerlidir. Senatör, son yıllarda tekrar tekrar “ek ihtiyaçlar inşa edildiğini” ve farklı yerlerdeki farklı koşulları dikkate almayan “saçma silah yaklaşımına göre” dedi. Yönetim ve uygulayıcılar arasındaki tartışmaları aktarırken, “Bunun üzerinde çalışmaya başlamalıyız” dedi.

Eğitim senatörü, bu eğitim desteği ormanını tarayarak “herkesi memnun edemeyeceğini” çok iyi bildiğini söyledi. Aklında, CDU'nun bir yıl önce görevi devralmasına kadar yirmi yıldan fazla bir süre boyunca eğitim bakanlığını yöneten Sosyal Demokrat koalisyon ortağı olabilir.