Berlinli bir kadın tehlikeli bir yapay zeka dolandırıcılığına kanıyor

bencede

New member
Hannah K. ofiste oturuyordu ve sabit telefonu sabah 10’da çalmıştı. Berlin’den bahçe ve peyzaj mimarı telefonu açtı ve kızının perişan sesini duydu: “Anne, çok kötü bir şey oldu.”

Berliner Zeitung’un isminin gizli kalmasını isteyen Neuköllner, “Nefesimi tuttum” diyor. “Kız”, bir çocuğun ölümünden kendisinin sorumlu olduğunu, bisikletiyle birine geçiş hakkı verdiğini, küçük bir kızın talihsiz bir şekilde düşerek öldüğünü gözyaşları içinde anlatıyor.

60 yaşındaki adam, “Şoka giriyorsunuz, iki yaşındaki çocuk ölüyor, kızınız suçlu” diyor. “Başlangıçta bunun bir dolandırıcılık olduğundan şüphelenmedim. Sesi ve bunu ifade etme şekli: Kesinlikle oydu.” Berlinli sadece kızına (33) yardım etmek istiyor, başka bir şey düşünmüyor, “Sen başka hiçbir şeyi umursamıyorsun.”

Kızı daha sonra telefonu polis memuruna benzeyen birine veriyor. Berliner, “Çok iyi ve şefkatliydi” diyor. “Görevli” anneye sakin bir ses tonuyla, savcının onu vur-kaç suçuyla suçlaması nedeniyle kızının gözaltında kalması gerektiğini açıklıyor. Kazadan sonra yoluna devam etti ve ancak 100 metre sonra durdu. Telefondaki kadın, “Kızınız tamamen bitkin ve şokta, bir terapiste ya da psikiyatriste ihtiyacı var” diyor.

Reklam | Daha fazlasını okumak için kaydırın

Elbette zaman zaman Hannah K.’nın aklına bir torun numarasına kanmış olabileceği geliyordu. Bu iğrenç telefon dolandırıcılığını sık sık duyarsınız. Torun hilesinde failler, telefonda veya kısa mesaj yoluyla sıkıntı içindeki akrabalar gibi davranıyorlar. Daha sonra genellikle yaşlı olan kurbanlarının kendilerine para transfer etmesini veya parayı kapılarının önünde teslim etmelerini sağlamaya çalışıyorlar.

Bankaya gidip parayı çektim.
Hannah K. telefon dolandırıcılarıyla yaşadığı deneyimi anlatıyor

“Ama bunu bir kenara bırakıyorum, kızımla kendim konuşmuştum” – sözde yetkili ona kızının serbest bırakılması için bölge mahkemesine depozito ödeyebileceğini söylediğinde bile talimatları uyguluyor. Yerel mahkemede para ödemek, kapıda para veya değerli eşya teslim etmekten farklıdır. “Hemen şüphelenirdim, ancak mahkemeye resmi bir ödeme yapmış olsaydım böyle olmazdı. Bankaya gittim ve parayı çektim. Sahte polis sürekli telefonda kalıyor ve onu cesaretlendiriyor ama aynı zamanda eylemi de yönetiyor.

Bankanın ardından bölge mahkemesine gitmek istediğinde, telefondaki kadın onu Schlesische Strasse 34 adresine yönlendiriyor ve bölge mahkemesindeki kasanın çoktan kapandığını açıklıyor. “Bir taksiye bindim ve oraya gittim. Yolda şüphelerim arttı çünkü orada bölge mahkemesi olmadığını biliyordum.” Gideceği yere vardığında, teslimat hizmeti olan ancak bölge mahkemesinin şubesi olmayan bir binanın önünde duruyordu.

Daha sonra kadın polis ona taksiyi göndermesi konusunda ısrar ediyor. Hannah K., “O zaman bir şeylerin yolunda gitmediğini anladım” diyor ve taksi şoförüne beklemesini işaret ediyor. “Kadın polis” ondan nihayet taksiyi göndermesini tekrar istediğinde, izlendiğinden emindir, çünkü Bremen’deki bir kadın polis, talimata uymadığını nasıl anlayabilir? Şüphelerini cep telefonuyla dile getirdiği için “polis memuru” onu tekrar yakalamak ister ve kızını tekrar vermeyi teklif eder.

“İşte o zaman kızıma yalnızca onun bilebileceği bir şeyi sorma fikri aklıma geldi: İlk cüce tavşanının adını. Hiçbir yanıt alamadım. Sonra bunun bir dolandırıcılık vakası olduğuna dair son şüphem de ortadan kalktı.” Bu arada Bremen’de, şüphelenmeden klinikte asistan doktor olarak çalışan ve bu nedenle ulaşılamayan 33 yaşındaki çocuğa eşi ulaştı.

Berliner, dolandırıcıların tüm verileri nasıl ele geçirdiğini merak ediyor

Hannah K. aramayı bitiriyor, saat öğleden sonra 2. Polisi arıyor ve kimliği belirsiz bir kişi hakkında şikayette bulunuyor. Hala her şeyi yanında taşıyor; telefondaki kızının aldatıcı derecede gerçek sesini, hatta tam olarak taklit edilmiş ifade tarzını. Ayrıca her ikisinin de soyadları farklı olmasına rağmen dolandırıcıların ilk etapta kendisine nasıl bağlanabileceği sorusuyla da ilgileniyor.

“Bu çok korkutucu” diyor. Polis daha sonra onlara, faillerin tüm kayıt kayıtlarına erişimlerinin olduğunu ve mağdurların seslerini yapay zeka (AI) kullanarak taklit etmek için yalnızca bir veya iki cümleye ihtiyaçları olduğunu açıkladı. Çoğunlukla Polonya’da bulunan dolandırıcılar, bunları örneğin bir WhatsApp sesli mesajı yoluyla kopyalamış olabilir. Berliner, Berliner Zeitung’a şunları söylüyor: “Kızım ne sosyal medyada var, ne de kendi Habersunu yükledi. Faillerin sesini nasıl çıkardıkları inanılmaz.”

Deepfake: Yapay zeka sesleri taklit edebiliyor

Berlinli kadın giderek yaygınlaşan hain bir dolandırıcılığın kurbanı oldu. Uzmanlar buna deepfake diyor. Failler sesleri taklit etmenin yanı sıra yanıltıcı derecede gerçek Haberlar ve fotoğraflar da taklit ediyor. Federal Bilgi Güvenliği Dairesi bir süredir, gerçek zamanlı olarak nispeten yüksek kalitede böyle bir sahtekarlık oluşturmanın zaten mümkün olduğu konusunda uyarıyordu.

Yetkili, “Yapay zeka (AI) alanındaki yöntemler sayesinde bu artık çok daha kolay ve sahte ürünler nispeten daha az çaba ve uzmanlıkla yüksek kalitede oluşturulabiliyor” diyor. Uzmanlar, yapay zekanın yeteneklerinin, kısa ses örnekleri kullanarak insanların seslerini içselleştirme ve aslına sadık bir şekilde taklit etme konusunda hâlâ yeterli olduğu konusunda uyarıyor. Bu amaçla geliştirilen yazılım, bir sesi benzersiz kılan şeyin ne olduğunu analiz eder. Ayrıca kişinin tahmini yaşı ve cinsiyetinin yanı sıra konuşma engelleri veya aksanlar gibi her türlü özelliği de hesaba katarlar. Bu temelde yapay zeka, büyük bir ses veri tabanından şablona en çok benzeyen bir ses seçer.

Tüketici avukatı faillerin nasıl ilerlediğini anlatıyor

Yetkililer failleri yakalamaya çalışıyor. Federal Ağ Ajansı bu yıl neredeyse 6.000 telefon numarasını ağdan kaldırdı çünkü suçlular bunları torun hilesi için kullanmıştı. Bu, milyarlarca dolarlık bir suç işi ve failleri yurt dışında yerleşik oldukları için çoğu zaman yakalanmıyor. Federal Ağ Ajansı Başkanı Klaus Müller geçtiğimiz günlerde şunları söyledi: “20 yıl sonra bile telefon numarasının kötüye kullanılmasıyla mücadele önemini hiçbir şey kaybetmedi. Yeni senaryolar ortaya çıkmaya devam ediyor ve bunlara karşı tutarlı önlemler alıyoruz.”

Kuzey Ren-Vestfalya Tüketici Merkezi tüketici hukuku grubunda veri koruma ve veri güvenliği danışmanı Ayten Öksüz, konuyu yakından takip ediyor. Berliner Zeitung’a şunları söylüyor: “Ne yazık ki, günümüzde olağan bakıma rağmen siber suçların kurbanı olmak çok kolay; özellikle de sürekli artan teknik olanaklar suçlulara ek seçenekler sunduğundan.”

Öksüz’e göre failler genellikle eğitim materyalleri aracılığıyla bu ses taklitlerini oluşturabiliyor. “Bu, ses taklidi için kullanılan yapay zekanın, ilgili kişinin gerçek konuşma kayıtlarıyla eğitildiği anlamına geliyor. Burada – hem giriş hem de çıkış malzemesinin kalitesine bağlı olarak – sadece birkaç dakikalık konuşma örnekleri muhtemelen yeterli olacaktır. gelecekte saniyeler bile yeterli olacaktır.”

Dolandırıcıların bu vakada da materyali nereden aldıkları belli değil. Tüketici avukatı: “Faillerin ses kaydını dolandırmak amacıyla ilgili kişinin kızıyla yaptığı telefon görüşmelerinden de gelebilir. Ancak faillerin başka yollarla ele geçirdiği ses kayıtları da olabilir. Günümüzde artık var. Messenger hizmetleri aracılığıyla sesli mesaj göndermek, Alexa gibi dil asistanlarını kullanmak, akış hizmetlerinden ses girişi veya YouTube veya Facebook’a yüklenen özel (aile) bir Haber gibi seslerin kaydedildiği birçok yer var.

Böyle duygusal bir durumda (kızınızın sesi telefonda korkunç bir kazayı bildiriyor) soğukkanlılığı korumanın elbette zor olduğunu söylüyor Öksüz. Ancak kendinizi korumanın yolları var.

Tüketici avukatı şöyle diyor: “Kızınızın telefonu çalınmadıysa ve sadece ekranda sahte olarak görünüyorsa, telefonu kapatıp hemen geri arayacağınızı söylüyorsunuz.” Ve ekranda görünen son numara değil, kişi listesindeki Kızın numarası. “En iyi durumda, gerçek kız telefondadır ve dolandırıcılık girişimi açığa çıkar. Ayrıca sözde polis memurlarının baskı altına alınmasına da izin verilmemelidir, çünkü gerçek polis memurlarının bu tür davranışları anlaması gerekir.”

Akrabalarınız, arkadaşlarınız ve tanıdıklarınızla dijital olarak hiçbir yerde saklanmayan bir kod sözcüğü üzerinde de anlaşabilirsiniz. “Bu tür acil durumlarda istendiğinde söylenmesi veya söylenmesi gerekir. Ancak bu tür stresli durumlarda sözü hazır bulundurmanız gerekir.”

Tüketici savunucuları: Mağdurlar kişisel sorular sormalı

Berlin’den Hannah K., cüce tavşanın adı hakkındaki soruyu sorduğunda sezgisel olarak doğru tepki verdi. Tüketici savunucusu: “Siz bir yapay zekanın cevaplayamayacağı, ancak kendi kızınızın cevaplayabileceği bir soru soruyorsunuz – böylesine stresli bir durumda bile.” Geçen yıl Noel için aldığınız hediye de olabilir.

Berlinli Hannah K. korkutuyor. “Aslında yapay zekanın sunduğu olanaklar torunun hilesine yeni bir boyut kazandırıyor. Politikacıların seslerinin taklit edilip kamuya açık olarak kullanılabileceği senaryosu özellikle endişe vericidir. Sahte haberlerle birlikte karalama kampanyaları, sokak çatışmaları ve hatta iç savaşlar her an tetiklenebilir.”