Bölge alanında bir GDR sınır askerini nasıl kışkırttım

bencede

New member
Duvar hakkında çok şey yazıldı. Berlin ve Doğu Almanya'nın 28 yılı aşkın bir süredir bölündüğü değersiz sınır hakkında. Ama dikenli telin yakınında batıda yaşayanlar hakkında neredeyse hiçbir şey okumuyorsunuz.

Uzun süre çağrıldığı için “Bölge sınırından” on kilometre uzaklıktaki Helmstedt yakınlarındaki bir köyde büyüdüm. Biz çok yazılmış “Bölge Kenar Alanında” yaşadık. Doğu Aşağı Sakson Helmstedt, dönüşten önce “sınırın önündeki son şehir” idi. 1990'dan itibaren memleketim gittikçe önemsizleşti; A2'de bugün onun yanından geçiyorsun. Küçük kasabadaki lisem bariyerden sadece üç kilometre uzaktaydı. O zamanlar biz erkekler Batı Almanları bir ay boyunca Halle veya Rostock yerine Paris, Roma ve Madrid'e gittik.

Ve yine de her gün Doğu ve Batı'daki bu doğal olmayan bölümün farkındaydık. Onunla yaşadık. 1970'lerin ortalarında 13 yaşında bir çocuk olarak “durdurma, burada bölge sınırı” bariyerini bisiklete bindiğimizi hatırlıyorum. Sonra indik; Ebeveynlerimizin önceki ziyaretlerinden sadece belirli noktalara yaklaşmamıza izin verildiğini biliyorduk. Ama biz gençlerdik ve birbirimizi kanıtlamak istedik. Ergenliğin başlangıcı muhtemelen duyularımızı serpmişti.