Bu yüzden gençler birdenbire sağa oy veriyor

bencede

New member
İklim aktivistleri, yeşiller ve sol görüşlüler; politikacılar ve medya uzun yıllar boyunca gençlerin bu şekilde hareket ettiğine inandılar. Ancak Pazar günkü Avrupa seçimleri eğilimin tersine döndüğünü gösteriyor: 16 ile 24 yaş arasındaki seçmenlerin gidişatını belirleyenler çoğunlukla muhafazakar partiler oluyor.

Wahlen araştırma grubu tarafından yapılan bir ankete göre CDU/CSU ve AfD, ilk kez seçmenler ve genç seçmenler arasında yüzde 17 oranında berabere kalırken, AfD 2019 seçim istatistiklerine kıyasla sonucunu üç katına çıkardı. Yeşiller ise yüzde 11'de kaldı. Yeşiller tarihi bir gerileme yaşarken neden artık muhafazakar partiler hakim durumda?


Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.



Gençlik araştırmacısı Simon Schnetzer Berliner Zeitung'a şunları söylüyor: “Gençler kendi programlarına göre oy veriyorlar.” “Beş yıl önceki Avrupa seçimlerinde iklim değişikliği gençlerin en büyük kaygısıydı.” O dönemde, Federal Geri Dönüş Memurunun temsili seçim istatistiklerine göre, 18 ile 24 yaş arasındaki seçmenlerin neredeyse yüzde 35'i Yeşil oy kullanmıştı. Ancak artık genç seçmenlerin temel kaygısı, “öncelikle göç, savaş, konut sıkıntısı ve enflasyonun tehdit altında olduğunu düşündükleri” gelecekteki refahları. Giderek daha fazla genç, mevcut siyasetle refahın “artık bu biçimde var olmayacağı” hissine kapılıyor.

Gençlerin gelecek korkusu: Düzensiz göç kilit rol oynuyor


Yeni mülteci hareketlerinden duyulan korku, gençlerin gelecek beklentilerine ilişkin endişelerinde önemli bir rol oynuyor. Schnetzer ve iki meslektaşının Nisan ayı sonunda yayımladığı “Almanya'da Gençlik” trend araştırmasına göre bu korku son iki yılda neredeyse iki katına çıktı: Yüzde 41'i düzensiz göçün artmasından korktuğunu söyledi. Ankete katılanların yarısından fazlası, devletin yardıma muhtaç Almanlardan çok mültecileri önemsediği ifadesine kısmen veya tamamen katılıyor.

Ancak genç seçmenlerin, aşırı sağcı güçlerin AfD'de giderek daha fazla üstünlük sağladığına dair uyarılara karşı uyarılmaları gerekmez mi? Sonuçta, Potsdam'daki “gizli toplantı”nın ardından yaklaşık 2 milyon kişi sağcılara karşı gösteri yaptı, olası bir AfD yasağına ilişkin tartışma ivme kazandı ve Federal Anayasayı Koruma Dairesi bunu “şüpheli” olarak sınıflandırdı. aşırı sağcılık vakası” Schnetzer'e göre Ocak ve Şubat ayına ait rakamlar, AfD yasağı tartışmasının partinin genç seçmenleri üzerinde çok az etkisi olduğunu gösteriyor. Hatta AfD'nin meşru bir protesto partisi olduğu konusunda “konumlarının güçlendiğini” bile hissedebilirler, diyor.

Volt, Party & Co.: Küçük partiler de genç seçmenler arasında popülerlik kazandı


Schnetzer ayrıca bunun neyle bağlantılı olabileceğini de öne sürüyor. Birçok genç, Fridays for Future iklim hareketi aracılığıyla, daha yüksek hedeflere bağlılığın bazen kuralları çiğnemeyi gerektirdiğini öğrendiğini söylüyor. Beş yıl önce birçoğu iklimin korunmasını protesto etmek için okulu asmıştı. Ve şimdi, ekonomik gelecekleriyle ilgili endişelerden dolayı pek çok kişi, okul içindeki ve dışındaki birçok sosyal otoritenin kendilerini defalarca uyardığı bir partiye oy veriyor.

AfD (yüzde 11,4) ve Birlik'in (yüzde 5,4) yanı sıra bir dizi küçük parti de genç seçmenler arasında destek buldu. Sol liberal parti Volt, Wahlen araştırma grubu tarafından yapılan ankette yüzde 9 oy alarak SPD ile aynı seviyeye ulaştı. Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) başlangıçtan itibaren zar zor yüzde 6'ya yükseldi ve Sol Parti'nin (yüzde 7) hemen gerisinde kaldı. Hiciv partisi Die Partei yüzde 4, Hayvanları Koruma Partisi yüzde 3 ve diğer tüm partiler toplamda yüzde 11 oy aldı. Araştırma grubu Wahlen, mevcut anketi için seçimden önceki hafta Almanya'da rastgele seçilmiş yaklaşık 1.200 seçmeni ve seçim gününde yaklaşık 46.400 seçmeni sorguladı.

Araştırma grubunun anketinde dikkat çekici olan şey ise FDP'nin düşüşü; genç seçmenler arasında bu oran sadece yüzde 6'ya düştü. Temsilci seçim istatistiklerine göre 2021 federal seçimlerinde yüzde 20,5 oy kullanıldı. Birçoğu, esas olarak yaşlı nüfus gruplarının ihtiyaçlarına göre uyarlandığına inandıkları ve Liberallerin seçim programına ikna olduklarına inandıkları Corona önlemleri nedeniyle o dönemde kendilerini dezavantajlı hissettiler. Ancak FDP, trafik ışığı koalisyonuna katıldığından beri gençler arasındaki güven konusundaki liderliğini kaybetmiş görünüyor.
 
Üst