“Çabuk bir Putin arkadaşının köşesine itiliyorsunuz”

bencede

New member
Berlin CDU, kısa federal seçim kampanyasına gireceği listeyi belirledi: 2002'den bu yana ilk kez bir erkeğin adı değil, bir erkeğin adı ilk sırada yer alıyor. Listede toplam 11 erkek ve kadın var; hepsi Batı Berlinli veya Batı Alman. Yalnızca Baden-Württemberg'den üç aday geliyor. Ancak yakın zamanda CDU oradaki seçimleri kazanmış olmasına rağmen Doğu Berlin'den tek bir kişi bile yok.

2021'de Marzahn-Hellersdorf'ta CDU'nun doğrudan görevini kazanan Mario Czaja, o zamandan bu yana Federal Meclis'te oturuyor ve Friedrich Merz başkanlığında CDU'nun genel sekreteri olarak görev yapıyordu, ancak listeye giremedi. Ertesi sabah bir konuşma.

Berlin gazetesi: Neden CDU Berlin'in federal seçim eyalet listesinde değilsiniz Bay Czaja?

Mario Czaja: Listeye girmeyi teklif ettim. Böylece CDU Berlin'de şehrin her yönü ve farklı deneyimler temsil ediliyor. İlçe derneğimin yönetim kurulu beni listede 3. sıraya önerdi. Jan-Marco Luczak ve Ottilie Klein'ın arkasında. İkisi gibi ben de Federal Meclis'te oturuyorum. Doğudan gelmediğiniz sürece deneyimli milletvekillerinin eyalet listesinin başında yer alması yaygındır.

Eyalet kurulu üçüncü sırayı Steglitz-Zehlendorflu bir adama ayırmıştı.

Evet Adrian Grasse, ona karşı savaşmak zorunda kalırdım. Ben bunu yapmadım.

Neden?

Teklifim her zaman CDU Berlin'de ortak görünürlük teklifiydi; kimseye, özellikle de Berlin'deki Charité ve üniversite hekimliği savaşçısı olarak büyük saygı duyduğum Adrian Grasse'ye karşı bir adaylık değildi. Ama sonuç şu ki eyalet listesinde değilim.

Federal Meclis'in doğrudan seçilmiş bir üyesi olmanıza rağmen, daha önce bir yer için teklif bile edilmediniz mi?

Hayır, CDU'nun Kai Wegner liderliğindeki eyalet yürütme komitesi beni bu göreve atamadı. Ama bana çok daha dramatik gelen şey şu: Listede Doğu'dan hiç kimse yok.

Ve bu 2024'te mi?

On bir aday var, bir tanesinin bile Doğu biyografisi yok.

Sosyal medyada bir grafik yayınladılar: Beş aday Batı Berlin'den, üç aday Baden-Württemberg'den, iki aday Kuzey Ren-Vestfalya'dan ve bir aday Aşağı Saksonya'dan geliyor. Eyalet kurulu nasıl böyle bir liste teklif etti?

CDU Batı Berlin'de hâlâ önemli ölçüde güçlü. Seçim sonuçları değil üye sayıları neyi ilgilendiriyor! Son zamanlarda Doğu'da sonuçlar önemli ölçüde daha iyi oldu.

Üye sayısının azlığını sorun olarak görmüyor musunuz?

Üye sayılarına gelince, bunun nedeni Doğu'da parti bağlılığının genel olarak daha zayıf olmasıdır. Ancak bence bu sadece bir sorun değil, aynı zamanda insanları başka şekillerde siyasi iradenin oluşumuna dahil etmek ve başka formatlar bulmak için de büyük bir fırsat. Sosyolog Steffen Mau'nun kitabında önerdiği gibi mahalle danışma konseyleri, yurttaş danışma konseyleri. Bunu Lichtenberg, Marzahn-Hellersdorf ve Treptow-Köpenick'te yaşıyoruz. Batı aynı zamanda partilere katılan daha az insanla karşı karşıya. Tüm Almanya'nın Doğu'dan bir şeyler öğrenebileceğine inanıyorum. Ülke bu deneyime daha açık olsaydı ve daha fazla yurttaş katılımını teşvik etse demokrasi güçlenirdi.

Kişiye

Mario Czaja üç yıldır Federal Meclis'te oturuyor; 2021'de Marzahn-Hellersdorf'ta doğrudan görevi Soldan aldı. 2025'teki erken federal seçimler için kendi bölgesinde doğrudan aday olarak yeniden yarışıyor. Czaja, Mahlsdorf'ta büyüdü ve eğitimli bir sigorta satıcısı. 49 yaşındaki oyuncu, 1999'dan 2021'e kadar Berlin Temsilciler Meclisi üyesiydi. 2011'den 2016'ya kadar Berlin Sağlık Senatörü ve Ocak 2022'den Temmuz 2023'e kadar partisinin Genel Sekreteri olarak görev yaptı.

Ama görünen o ki sizin partiniz bile Doğu Almanya deneyimlerine açık değil. Bu sana ne yapıyor?

Bu bana Berlin CDU'sunda hâlâ yapacak çok işimizin olduğunu açıkça gösteriyor. Federal Meclis'e doğrudan aday olan adayların da listede yer almadığı hiçbir eyalet derneğinde böyle bir yaklaşım düşünülemez.

Berlin CDU özellikle Batı Alman mı?

En azından aklıma gelen izlenim bu. Görünüşe göre Doğu Berlin bölge derneğinden biri yalnızca Batı'dan geliyorsa aday gösteriliyor.

Pankow'dan Franziska Aralık gibi mi?

Birkaç yıl önce Baden-Württemberg'den Berlin'e gelen ve doğrudan Pankow'a koşan kişi. Monika Grütters doğrudan Marzahn-Hellersdorf'ta aday olduğunda da durum böyleydi: Bir Wessi Doğu'da göreve aday olduğunda eyalet listesine alınıyor. Görünüşe göre bu otomatizm Doğu Alman doğrudan adayları için geçerli değil.

Listenin hazırlandığı toplantıda hoşnutsuzluğunuzu dile getirdiniz mi?

Evet dedim: Orada Doğu Almanların olmamasını şiddet dolu buluyorum.

Parti arkadaşlarınızın tepkisi nasıl oldu?

Şahsen çok fazla destek aldım ama bu, eyalet yönetim kurulu tarafından yürütülen düzenlemeyi değiştirmedi.

CDU Berlin, Doğu ve Batı'nın artık bir rol oynamadığını ve kökenin önemli olmadığını mı söylüyor?

Hayır, pek çok insanın, Doğu'nun Federal Cumhuriyet'e farklı deneyimlerle geldiğini ve Doğulu insanların, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlık savaşına nasıl tepki vermemiz gerektiği konusunda farklı görüşlere sahip olduğunu zaten anladığı izlenimine sahibim. Taurus seyir füzelerinin Ukrayna'ya tedariki konusunda Federal Meclis'teki tüm oylarda derin bir inançla oy kullanmadığım biliniyor. Tarihsel sorumluluk gereği, “Almanya'da üretilmiştir” yazan bir saldırı silahının Moskova'nın veya Rusya'nın herhangi bir yerinin kapısına saldıracağını hayal edemiyorum. Neredeyse üç yıl süren savaşın ardından artık diplomatik vurgulara daha güçlü bir şekilde odaklanılacağını umuyorum. Doğu Almanya'nın bu tutumu CDU'da Michael Kretschmer gibi kişiler, benim tarafımdan ve başkaları tarafından temsil ediliyor. Ancak bu her zaman kolay değildir; Kendinizi hızla Putin'in bir arkadaşının köşesinde buluyorsunuz.

CDU Berlin'in bu pozisyonlara kızdığını düşünüyor musunuz?

Bunu buna dayandırmayacağım. Ancak gerçek şu ki, Doğu'dan gelen temsilciler defalarca bu tür listelerin ve ortak listelerin dışında tutuluyor.

Yani Doğu ile Batı'nın hâlâ farklı olduğunu biliyorsunuz ve bilinçli olarak Doğu Almanları dışlıyorsunuz?

Korkarım öyle. Her halükarda, birleşme sürecinde yaşanan deneyimlerin ve yaralanmaların hala görünür olduğu benim açımdan açık. Aksi takdirde Steffen Mau veya Dirk Oschmann'ın kitaplarının büyük başarısı açıklanamaz. Dirk Oschmann'ın kitabı 2023 yılının en başarılı ikinci kurgu dışı kitabıydı ve bizzat bana söylediğine göre kitabın yüzde 80'i Doğu'dan satın alınmıştı. Bu da Doğu Almanlar için bu düşüncenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Hayatımın çoğunu Doğu Almanya'da değil, yeni Federal Cumhuriyet'te geçirdim; 1989 yılında henüz 14 yaşındaydım. Yine de bu özel etkiyi her gün hissediyorum. Ve eğer doğudan bakışı şu ana kadar olduğundan daha ciddiye alsaydık ne gibi fırsatların olacağını hissediyorum.

Eyalet listesi aslında ne kadar önemli? CDU, Şubat ayında Berlin'de o kadar çok doğrudan vekillik kazanabilir ki, hiç kimse eyalet listesi aracılığıyla Federal Meclis'e giremeyecek.

Eyalet listesi, büyük bir halk partisi olarak, muhafazakarlardan toplumsal konumlara, kuzeyden güneye ve batıdan doğuya kadar partinin tüm genişliğini yansıtmalıdır. Bu, partinin şehre yönelik kişiselleştirilmiş genel teklifidir.

Bir Doğu Berlinli olarak neden ikinci oyumu kendisini tamamen Batı Alman olarak tanıtan bir partiye vereyim?

CDU'nun ikinci oylarının güçlü olması önemli çünkü bu ülkede değişim arzusunun ses getirmesinin tek yolu bu, ancak Berlin CDU listesi yardımcı olmuyor. Bu bir hatadır. Çünkü bu, Berlin CDU'nun gücünü Doğu'da kullanma fırsatının kaybolması anlamına geliyor. Bölge belediye başkanlarını Steglitz-Zehlendorf, Charlottenburg-Wilmersdorf, Tempelhof-Schöneberg'e değil, Marzahn-Hellersdorf ve Lichtenberg'e atadık. Yeşil belediye başkanları orayı yönetiyor!

Seçim bölgenizde 1.FC Union'ın genel müdürü Oliver Ruhnert BSW için yarışıyor. Bu zorlu bir rekabet, değil mi?

Kendisi ve AfD adayı Gottfried Curio ile birlikte, kendi partilerinin listelerinde de üst sıralarda yer alan iki Batılı ithal rakibim var. İkisi de yerel sorunları bilmiyor.

Yine de Union Berlin'e karşı rekabet etmeniz gerekiyor.

Ben baştan sona bir sendikacıyım. Seçmenlerin futbol maçı ile gündelik hayat arasındaki farkı çok iyi ayırt edebildiğine eminim. Ekibim ve ben uzun yıllardır insanlara ve onların sorunlarına yakın olduk. Mahallelerin irili ufaklı sorunlarıyla ilgileniyoruz ve seçim kampanyalarında kendimizi sadece renkli afişler asmakla sınırlamıyoruz. İnsanların seçim günü bunu ayırt edeceğini düşünüyorum.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler

BLZ bilet mağazasından öneriler: