Cronofobia nedir ?

Efe

New member
Zamanın Bize Tuttuğu Zincir: Cronofobiaya Dair Bir Hikâye

Hayatımda geçirdiğim en ilginç anlardan birini yaşadım geçen gün. Bir sabah kahvemi yudumlarken, zamanın ne kadar hızlı geçtiğini fark ettim. O an, zamanın sadece bir kavram değil, bir yük olduğunu düşündüm. İnsanlar, zamanın varlığını ne kadar hissediyorlarsa, bir o kadar da ondan kaçmaya çalışıyorlar. Peki, zamanın korkusu olabilir mi? İşte, bu soruyu kafamda sürekli dönüp dururken, yakın zamanda okuduğum bir hikâye aklıma geldi. Hemen sizlerle paylaşmak istedim…

Hikayenin Başlangıcı: Zamanın Kuyusu

Bir zamanlar, küçük bir kasabada yaşayan Ayşe ve Mehmet adında iki dost vardı. Ayşe, kasabanın öğretmeni, Mehmet ise kasabanın en bilge kişisiydi. Her gün birbirlerine hayatı, dünyayı, insanları tartışarak geçiren bu iki dost, aslında zamanın etkisinde sıkışıp kalmışlardı. Ayşe, zamanın içinde sürekli kayboluyordu. Bir şeyler yapmak, hayatı yakalamak için sürekli bir telaş içindeydi. Mehmet ise zamanın ne kadar geçici olduğunu, her anın değerini bilerek yaşıyor, yaşamını olabildiğince sakin ve huzurlu bir şekilde sürdürüyor.

Ayşe’nin yaşadığı sıkıntılar zamanla bir korkuya dönüştü. Zamanın ona ne kadar daraldığını, ne kadar hızla geçtiğini hissettikçe, bir korku sarıp sarmaya başladı. Her geçen dakika, onu daha da sıkıştırıyor, derin bir kaygıya yol açıyordu. Bu korkuyu bir gün Mehmet’e açtı:

“Zaman beni yutuyor, Mehmet. Geceleri uykusuz kalıyorum, sabahları kalkmak istemiyorum. Ne yapmalıyım?”

Mehmet’in Cevabı: Zamanın Ruhu

Mehmet, Ayşe’nin bu korkusunu anlayabiliyordu, ancak ona zamanın korkulacak bir şey olmadığını anlatmak için uzun bir süre düşündü. Zamanın, bir şeyler kaybetmek değil, bir şeyleri kazanmak olduğunu düşündü. Ayşe’ye sakin bir şekilde şöyle dedi:

“Zaman dediğin şey bir akıntı gibi. Akıntıya karşı yüzmeye çalıştıkça, daha çok yorulursun. Ama akıntıyı izlersen, onun seni götürdüğü yerleri keşfeder ve her saniyeyi anlamlandırabilirsin. Zaman, senin onu nasıl kullandığına bağlıdır.”

Ayşe, Mehmet’in söylediklerini düşündü. Zamanı kazanmanın, onun karşısında durmakla değil, onunla uyum içinde olabilmekle mümkün olduğunu fark etti. Mehmet’in bu sakin yaklaşımı, Ayşe’ye içindeki korkuyu bir nebze olsun hafifletmişti.

Zaman Korkusu: Cronofobi

Ayşe’nin yaşadığı bu durum, aslında modern dünyanın en yaygın korkularından biriydi: Cronofobi... Yani zaman korkusu. Bu korku, insanların zamanın hızla geçmesiyle ilgili duyduğu kaygıyı ifade eder. Günümüz toplumunda, hızla değişen yaşam koşulları, teknoloji ve sosyal baskılar, insanları sürekli bir "yetişme" telaşına sürüklüyor. Birçok insan zamanın kendilerini geçip gitmeden önce daha fazla şey başarmak zorunda olduklarına inanır. Bu da derin bir stres ve korkuya yol açar.

Cronofobi, tarihsel olarak baktığınızda, sanayileşmenin ve endüstriyel devrimin etkisiyle daha da belirginleşmiş bir korkudur. Bu süreçte, insanlar makineler gibi çalışmaya, her şeyi zamanla sınırlı bir biçimde yapmaya zorlanmışlardır. Hızlı yaşam tarzı, bireylerin yalnızca üretken olmalarını değil, aynı zamanda "zamanı boşa harcamamayı" da bir zorunluluk haline getirmiştir.

Farklı Bir Yaklaşım: Kadınların ve Erkeklerin Zamanla İmtihanı

Ayşe’nin korkusunu Mehmet’le paylaşmasından sonra, hikâyede dikkate değer bir fark ortaya çıktı. Ayşe’nin yaklaşımı duygusal, kaygılı ve ilişkiselken; Mehmet’in yaklaşımı stratejik, çözüm odaklıydı. Erkeklerin ve kadınların zamanla olan ilişkileri, toplumsal ve biyolojik faktörlerle şekillenir. Erkekler çoğunlukla zamanı daha hesaplı kullanmaya, verimli olmayı ön planda tutmaya eğilimli olurlar. Kadınlar ise zamanı, özellikle ilişkilerde, duygusal anlamda daha derin bir şekilde deneyimlerler. Ayşe'nin korkusunun altında, toplumun ona yüklediği "her şeyin belirli bir zaman diliminde gerçekleşmesi gerektiği" fikri yatıyordu. Kadınlar, zamanın üzerinde taşıdığı anlamı, hem kişisel hem de toplumsal açıdan daha fazla hissederler.

Bu hikâyede de Ayşe, zamanın hızla geçtiği kaygısını, toplumsal beklentilerin ve zamanın baskısıyla birleşerek yaşadı. Mehmet ise zamanın geçişine dair kaygı taşımadan, hayatın içinde doğal bir akışta var olmayı başarmıştı. Kadınların zamanla olan ilişkileri, toplumsal baskıların ve rollerin bir yansımasıdır. Erkeklerse, bazen zamanı sadece bir araç olarak görür ve onunla "ne yapacaklarını" daha fazla düşünürler. Bu farklar, zamanla olan korkulara farklı bakış açıları kazandırabilir.

Sonuç ve Soru: Zamanla Yüzleşme

Ayşe’nin zaman korkusunun yavaşça hafiflemesi, onun zamanla barışmasını sağladı. Mehmet’in önerisiyle, zamanın bir yük değil, bir rehber olarak görülmesi gerektiğini fark etti. Zamanı yakalamak, her anı değerli kılmak, sadece “zamanı geçirmemek” değil, her anın içinde anlam bulmaktı.

Peki, sizce zamanın korkulacak bir şey olmasına izin mi veriyoruz? Yoksa, zamanla barışıp onu hayatımızda bir rehber olarak mı kullanmalıyız? Her anın değeri, onu nasıl yaşadığımıza ve içsel dünyamızda nasıl şekillendirdiğimize bağlıdır. Bazen, zamanın hızına karşı koymak yerine, onun akışını izlemek ve onunla uyum içinde olmak, daha doğru bir yaklaşım olabilir.

Zamanın sizin üzerinizde nasıl bir etkisi var? Zaman korkusuyla nasıl başa çıkıyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın!