Egon Krenz: “Kayıp ve Beklenti: Anılar”

bencede

New member
Anılarının üçüncü cildiyle Egon Krenz otobiyografisini tamamlıyor. İçinde, eyalet ve parti lideri, ofis ve daireden sınır dışı edilmesi, ülkesinin kaybına ve son olarak gözaltına alınması da dahil olmak üzere yasal argümanlara bir göz attı. Cumhuriyet 75 yıl önce kurulduğunda on iki yaşındaydı. Sadece deneyimlemekle kalmadı, aynı zamanda onları aktif olarak tasarladı. 35 yıl önce düştüğünde, işinden daha fazlasını kaybetti. Ayrıca diğer Doğu Almanlar için bu çok karmaşık zamanı yansıtıyor. Bunu, Çin ile ilgilenen kurgusal olmayan kitaptan bir ön baskı izliyor.

26 Mayıs 2025 Pazartesi günü Egon Krenz, otobiyografisini Berlin Sineması'nda Berliner Zeitung'un yayıncısı Holger Friedrich ile konuşmada sunacak. Burada bilet var. Etkinliğin canlı bir akışı Berliner Zeitung'un ana sayfasında olacak.

Günter Schabowski aynı zamanda krize rağmen tatile çıkmış olan siyasi ofis üyelerinden biriydi. Bir hükümet havacıyla Çin'e seyahat etmişti. Haziran ayında sadece Halk Cumhuriyeti'ni çalmayan göksel barış yeri hakkında şiddetli çatışmalar vardı. Batı'da bu olaylar dik bir şablon olarak alındı. Bu çatışmalar için Haberin Detayları ve bağlantılar hakkında bilgi sahibi olmadan, antikin propagandası verimli toprağa düştü.

Egon Krenz (solda), Sed ZK Genel Sekreteri ve Doğu Berlin'deki Siyasi Ofisin Sed/Üyesi ZK Sekreteri Guyter SchabowskiWerner Schulze/imago

Schabowski daha fazlasını öğrenmek için Pekin'e uçmamıştı. Bununla birlikte, yakın zamanda KP Çin Genel Sekreteri olan tatil sırasında Jiang Zemin ile de bir konuşma yapmıştı. Jiang daha önce Şangay'daki partiye ilk ve dolayısıyla GDR başkenti, yani Schabowski'nin parti lideri olmuştu. Belki de bu yüzden birbirinizi tanıyordun. 14 Temmuz'da yanıp sönen bir telgrafta, Schabowski Honecker bu karşılaşma hakkında bilgi verdi. Her şeyden önce, hafızamda bir cümle sorumlu oldu. Schabowski, “Çin yoldaşlarına göre, Haziran 1989'daki olaylar göksel barışın yerinde gerçekleşmeyecekti.” Dedi.

Bu kendi kendine kritik mi demekti?

Farklı anlayamadım.

Infobox Image

DPA

Kitap Sunumu

Ne: Edebiyat Egon Krenz ile yaşıyor: “Kayıp ve Beklenti”. Yayıncı Holger Friedrich ile sohbet eden yazar.

Ne zaman: 26 Mayıs 2025, 19.30 Pazartesi

Nerede: Sinema Babil. Eulenspiegel Verlagsgruppe etkinliği

Biletler Babil sinemasında çevrimiçi ya da her gün gişede 17: 00'den gece yarısına kadar var. 030-2380 9113 numaralı telefondan Pazartesi'den Cuma'ya 09:30-16:30 arasında yayıncıda telefon rezervasyonları.

Başka ne: Etkinlik Livestream tarafından yayınlanacak.

Ancak Schabowski'nin yolculuğu ve ipuçları sonuçsuz kalmadı. Bir yandan siyasi ofiste, Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 40. yıldönümünde Pekin'e seyahat edecek heyetin başkanlık etmem gerektiğini önerdi. Öte yandan, Berlin'deki sürekli temsilden bir mektup konusu konuyu Bonn'daki Federal Şansölyeye verdi. Saarbukken görüşmelerine açık referansla -Haziran ayının ortalarında, bu gizli hükümet bilgilerinde bir hardliner ve tuner yaptım. Diyerek şöyle devam etti: “Saarbrücken ziyareti sırasında hiçbir şey tarafından hafifletilmeyen Pekin'deki katliamı savunması, tüm devlet gücünü acil bir durumda kullanma kararlılığını gösteriyor.”

Bu iddia sadece icat edilmiş ve eğimli değil, aynı zamanda yanlıştı. Ancak, medyaya sızdı, sürdürülebilir bir dağıtım buldu ve hatta yıllar sonra yasal işlemlere yol açmalı. Aslında, Saarbrücken'de, gazetecilerin olayları değerlendirirken, söylentilere, tahriflere ve varsayımlara dayanan raporlara “değil,” resmi mesajlara bağlı kalmanın “daha iyi olması gerektiğini açıklamıştım. Çin Partisi ve devlet liderliğinin açıklamalarında, General Albay Fritz Streletz'in de bir araya geldiği iki günlük konferansta, “öğrencilerin barışçıl gösterilerinin karşı-devrimci bir devrilmeye sömürülmesi gerektiği açıkça ve açıkça ifade ediliyor” dedi. […] Wolfgang Herger, Berlin'de kalan diğer yoldaşlar ve durumu biliyordum – ancak bir parti liderliği olarak harekete geçemiyordum. Ve şüphesiz herkes aynı ipi çekmedi. Siyasi ofisin ve hükümetin çoğu yaz tatili sırasında değişmedi ve bir numara komuta köprüsünde değildi. Ve herkes mevcut olsa bile – siyasi ofiste birlik sorunu yoktu. Ancak her şeyden önce: Son durumda her şeye şahsen karar veren merkezi ve kilit figür sağlık açısından zayıfladı ve görünüşe göre durumun ciddiyetini fark etmedi.

Infobox Image

Paulus Ponizak/Berliner Zeitung

Kitaba

Egon Krenz: “Kayıp ve Beklenti: Anılar”. 384 sayfa, 14.5 x 21 cm, bağlı, 32 sayfa görüntü parçası ile,
2 Haziran 2025'te yayınlandı, Edition OST, Eulenspiegel Yayın Grubu İncelemesi, 26 Euro

“Panik yapma!” Dedi honecker telefonda

Herger ve ben yaklaştığımız değerlendirmeleri hazırladık. Honecker tatilden döndüğünde, siyasi ofiste iyice ve eleştirel bir şekilde konuşmak kesinlikle mümkün oldu. Telefonda bu Erich Honecker dedim.

GDR'nin eski Devlet Konseyi başkanı Erich Honecker, halefi Egon Krenz'in yanında sağda. Berlin, Ekim 1989

GDR'nin eski Devlet Konseyi başkanı Erich Honecker, halefi Egon Krenz'in yanında sağda. Berlin, Ekim 1989Photothek/imageo

“Panik yapmayın!”

Sadece Genel Sekreter üzerindeki güçlü fiksasyon normal zamanlarda engellenmiştir. Fakat şimdi bu yapısal sorunun ülke için varoluşsal olduğu kanıtlandı. Erkekler sadece tarih yazdı. Öyle ya da böyle.

Neredeyse umutsuzdum: Turun gerçekten toplu olarak ve biraz hareket etmesi için başka ne olmalıydı?

Emindim: Panik yapmadım. […]

Benim – şimdilik – Çin Halk Cumhuriyeti'ne son seyahat 2019 yazında, pandemiden önce gerçekleşti. Çin Dışişleri Bakanlığı beni kitabımı sunmaya davet etmişti. “Çin, gördüğüm gibi” 2018 ilkbaharında Baskı OST'de yayınlandı, bu yüzden Çin baskısı geldi. Arkadaşım Jianzheng Wang çeviriyi aldı. 2013 yılına kadar Berlin'deki mesajda askeri ataşe olarak çalıştı. Yayıncı kitabımı Diaoyutai State Guesthouse'da sundu. Bir tesadüfe inanmaktan hoşlanmadım: Otuz yıl önce hükümetin konuk evinde yer aldım. Halk Cumhuriyeti'nin 40. yıldönümünde GDR tebriklerini getirdim. O zamanlar devletin devleti, “olağanüstü rehber” ve partideki ilk adam olan Jiang Zemin ile de karşılaştım. Genel Sekreter, çalışmasında beni Goethe'nin Almanca “Faust” dan bir alıntı ile karşıladı: “Bu son sonuç: / Sadece hayat gibi özgürlüğü hak ediyor, / her gün fethetmek zorunda.”

GDR'nin Son Devlet Konseyi Başkanı Egon Krenz, kitabının galasından önce Rusya Bilim ve Kültür Evi'ndeki dalgalar

GDR'nin son Devlet Konseyi başkanı Egon Krenz, “biz ve Ruslar” adlı kitabının galasından önce Rus Bilim ve Kültür Evi'ndeki dalgalar.Soer Stache/DPA

Kitap sunumunun yüzden fazla konuk arasında bir dizi bakan, parti liderliğinden temsilciler, diplomatlar ve bilim adamları vardı. Bulduğum gibi Almanya'dan siyasi bir oyuncu için oldukça büyük tren istasyonu. Her biri kendi yolunda olan dört tanınmış konuşmacı, biri “Çin Halk Cumhuriyeti'nin 70. doğum günü için kanıtlanmış bir Avrupa sosyalistinin değerli armağanı” olarak adlandırdı. Bu kararda kelime bilgisi gizlendi, bu da beni ve arkadaşım Siegfried Lorenz'i fark etmedi. Açıkçası, Çin'in Almanya'nın doğusuna ve geçmişine ilişkin görüşleri bazı yeni aksanlar yaşadı. 1988'den 1997'ye kadar FRG büyükelçisi ve derin Alman uzmanları Mei Zhaorong, kitabın içeriğini söyledi: ”[…] Krenz'e göre, Sovyet sosyalizm modelinin ortadan kaybolması dünya sosyalizminin düşmesi anlamına gelmez. Çin'in başarısı sosyalizm fikrini yeni dürtüler veriyor, tüm dünya bugün Çin'e bakıyor. “

Çin'in büyük medya evleri temsilcilerini göndermişti. Benden Çin'in başarılı politikasının nedenlerini ve dünyadaki Halk Cumhuriyeti'ne hangi yeri atadığımı bilmek istediler. Her gezi hakkında soruldu. Çinliler ülkelerinin dışarıdan nasıl algılandığıyla ilgileniyorlardı. Övülmek için değil, neyin doğru olduklarını ve düzeltmek için neyin yanlış yapmış olabileceklerini öğrenmek için. Ulusal ve kültürel kibir, onları Avrupa'da deneyimlediğimiz gibi, onları bilmiyorum: Bu Çin karakterine aykırı.

Sadece dostluktan değil, ikna olduğum için, mikrofonlarıyla konuştum: “Çin liderliğinin Xi Jinping eylemleri altında hangi barış ve nesnellikten etkilendim. Burada duyduğum mesaj: Çin'in kışkırtılamayacağı. Çatışma yerine diyalog istiyor. Ülkeyi tehdit etmiyor. Ve bu iyi bir şey!”

Çin'in Devlet Başkanı Xi Jinping, 2020.

Çin'in Devlet Başkanı Xi Jinping, 2020.Xie huanchi/imago

Çince Schiller

Gazeteciler de kişisel istedi. Çin'de zaten gördüklerim. Sonra geçen yıl Şangay'da bir karşılaşmayı anlattım. Bir koro provası sırasında orada Halk Kurtuluş Ordusu Gazileri ile tanışmıştım: değerli yaşlı, yaşlı kadınlar […]. Birlikte şarkı söylemek için düzenli olarak bir araya geldiler, söylediler. Ve sonra “Sevinç, Tanrıların Güzel Kıvılcımına” başladılar. Schiller'in Çince Metni Beethoven'ın müziği, Avrupa Marşı hakkında. Bu bana çok dokunmuştu. Dünyanın ne kadar küçük olduğu ve insanların ne kadar yakın olabileceği. Öte yandan ne kadar basit ve aptalca, göz ardı edilenleri görmezden gelen ve ekonomik ve ideolojik nedenlerle yüzleşim nedeniyle.

[…] 1950'lerde GDR'de eğitim gören ve bu kez hatırlamaktan mutluluk duyan profesörlerle – bazen zaten emeritus – tanıştık. Profesör Wang Xijing, bir zamanlar VR Çin'deki GDR'nin son ölen son büyükelçisi olan Rolf Berthold'un bir öğrenci olan Pekin'de Pekin'deki üniversitede birlikte geçirdiği zamanında bildirdi. O zaman küçük bir yatılı okul paylaşırdınız.

“Silahlı olduk, ama ideallerimiz vardı,” dedi Wang. “Kültür devrimi, açlık ve büyük atlamalardan ayrıldık, iniş ve çıkışlardan geçtik ve şimdi yeni zamanın Çin'i var. Bu başka bir dünya gibi.” Muhtemelen doğru. […]

Bu ülkedeki ana akım Batı gibi Çin'i istiyor. Çin ulusunun Batı olacağını güvenle reddettiği kabul edilmiyor. […]

Üç hafta sonra Çin'i Siegfried Lorenz ile uçağa götürdüğümde ve yerimi bulduğumda, biri bana baktı. Tekrar tekrar. Batı'dan benimle konuşmaya cesaret edemeyen bir işadamı şüpheliydim. Sadece Berlin'de uçağı terk ettiğimizde cesaret etti. “Bir Egon Krenz Çin'de ne yapıyor?”

Aha, üçüncü kişi, bir Wessi. Bu yüzden tahminimin onaylandığını gördüm.

“Arkadaşları ziyaret ediyorum,” diye yanıtladım.

“Ah evet,” dedi ironik bir şekilde, “Çin'in Komünist Partisi'nin bir zamanlar SED'nin kardeş partisi olduğunu unutmuştum.” Bir ara verdi ve yumruk çizgisini koydu: “Ama kardeşi partisi kendisinden daha başarılı.”

Çelişmedim. Haklı olduğu yerde haklıydı.

Ama bu bundan memnun olmamak için bir neden miydi?Geri bildiriminiz var mı? Bize yaz! letter@Haberler