“Euphoria'nın zamanı değil”

bencede

New member
Bu büyük kelimeler için bir randevu değil, ancak Pazartesi öğleden sonra Berlin'deki otel Estrel'de havada ayık görevden daha fazla bir şey var. İyimserlik ruhunun dikkatli bir şekilde titremesidir. Aylarca süren siyasi felçten sonra, trafik ışığı hükümetinin bozulmasından sonra CDU, küçük parti kongresine toplar.

Burada, Pompsız bir salonda, Friedrich Merz partisini SPD ile koalisyon anlaşmasının arkasına getirmek istiyor. Ve daha da fazlası: Birliğin tekrar sorumlu olabileceği sözü. Merz'in açıkçası kendisine verdiği gibi, bir tutku projesi değil, gerekliliklerden biri: “Öfori için zaman yok.” Sonuçta, bir şey firma görünümlerinin ve ciddi konuşmaların arkasında titreşir: kararlılık, rahatlama – bir tutam gerginlik karışımı. Ayrıca eleştiri var, ama sadece marjinal olarak.

Merz konuşmacıya saat 13: 00'de adım attığında, teslim etmesi gerektiğini biliyor. Trafik Işığı Hükümeti'nin bitiminden altı ay sonra, bir sonraki Şansölye olmak istiyor, 6 Mayıs'ta Federal'da beklemiyordu. Ayrıca, zafer yürüyüşü olmayacağını da biliyor ve bu nedenle durumun sorgulanabilir olduğu beklentilerini azaltıyor: demokrasi sütunlarını, zayıflayan bir ekonomi, artık vaat ettiklerini sağlamayan bir durum. Ve yine de onun görünüşü öne doğru yönlendirildi. “Sık sık bunu yapmaya cesaret edip etmediğimi merak ediyordum” diyor. “Bugün açık bir evet ile cevap veriyorum.”

Merz, sık sık olduğu gibi, sık sık olduğu gibi

Çoğu zaman, özellikle göçte bir politika değişikliği vaat ediyor: daha iyi kontrol sınırları, tam iltica prosedürlerini daha hızlı, turbo vatandaşlaşmalarını önleyin. Ama aynı zamanda: nitelikli göç için yeni bir karşılama kültürü. CDU, eski reflekslerde değil, tasarımda kalmak istiyor. Merz'e göre, kurs iklim politikası, savunma ve dijitalleştirmede de yeniden düzenlenmelidir.

Merz bile koalisyon anlaşmasının kendi saflarından da birçok eleştirmen başlattığı gerçeğini gizlemiyor. Özellikle genç birlik şüpheci, SPD'den çok fazla el yazısından şikayet etti.

Ülkeyi tekrar ortadan çıkarmakla ilgilidir, Adım adım, CDU patronu Abyss'e yakın bir ülkenin imajını ileri sürer ve çizer: krizde bir ekonomi, baskı altındaki sosyal güvenlik sistemleri, “artık vergi sağlayan ancak vergi getiren” bir durum. Birlik ve Sosyal Demokratlar – birbirlerini aramayan, ancak şimdi oyunculuk yeteneğine sahip bir hükümet inşa etmek zorunda olan iki ortak. Boş, yırtık bir siyasi manzaranın halsizliğinden doğdu. Çünkü halkın partileri, özellikle CDU ve CSU boynunda oturuyor. Anketlerde, Weidel partisi sendikayı sollamaya devam ediyor.

Pazartesi günü eyalet adamları için görünür olan Friedrich Merz, personel hile kutusunun derinliklerine ulaştı. Sadık ve bilinmeyen bir karışımıdır. Tanıdık Thorsten Frei'yi şansölyeye getiriyor, meslektaşı Johann Wadephul Dışişleri Bakanlığı'na, destekçisi Karin Prien'e Eğitim Bakanlığı'na gönderiyor. Sahneye çıktıklarında delegeler alkışlar. Bunların arasında iş departmanını devralması gereken Katherina Reiche de var. Doğu Almanya'dan birçok cduler, seçimin ona düştüğünü memnun etti. Brandenburg'dan olmasına rağmen, yıllardır Kuzey Ren-Westphalia'daki Enerji Grubu Westwind'in başkanı olarak çalışıyor. Ama aynı zamanda savunucuları da var.

İşçi Kanatının Eleştirisi: Yani Merz küçük insanları kazanmaz

Merz ayrıca partisinin çalışan kanadı Hıristiyan-demokratik çalışma (CDA) ile büyük bir hoşnutsuzluk sağlar. Süddeutsche Zeitung'dan CDA patronu Dennis Radtke, “Şimdiye kadar, CDU'nun muhalefette olduğu zamanlardan CDA katılımı olmadan federal bir hükümeti biliyordum.” Dedi. Merz gibi bir dolapla, “küçük insanlar” ı geri kazanamaz ve soğuk kalpli ve anti -sosyal görünemezsiniz. “Adenauer'den Merkel'e asla var değildi”.

Günün en büyük sürprizi Karsten Wildberger. Electronics perakendecisi Satürn Media'nın ana şirketinin önceki başkanı dijital bakan olmaktır. Bu, delegeler arasında jübile fırtınalarını tetiklemez, ancak tanınır. “O konudan bir adam,” delege kesin. Avantajları olan siyaset ağında o kadar iç içe değildi. Bununla birlikte, Merz genel sekreteri Carsten Linnemann'ın kabinesinde göreve gitmemesi için, ancak parti için çalışmaya devam etmek istediğinde sevinç çok daha büyüktür. Bugünün CDU'sunda zaten bir erdem var.

Merz'den önce sırası olan Carsten Linnemann savaşmak için kullanılır: Tabii ki, bu koalisyon anlaşmasında olan “saf CDU” değil. Ancak: Birliğin merkezi talepleri uygulandı. Şimdi teslim edilmeli. Linnemann, “Bu federal hükümet olumlu anlamda şaşırtacak.” Bu bir garanti değil, dindar bir dilek değildi.

Joe Chialo yeni bakan Weimer'a en iyisini diliyor

Ve sonra iktidar Belediye Başkanı Kai Wegner gibi bazı Berlin politikacıları da var. Etkinliğe tonu verir: iyimserlik, bir görev duygusu, azim. “Ülkeye tekrar daha fazla güvenmeye ihtiyacımız var,” diye çağırıyor podyumdan – ve böylece kendi evindeki ruh halini de ele alıyor. Çok fazla güvensizlik, çok fazla şüphecilik, çok az net coşku. Ve Berlin'in kültürel senatörü Joe Chialo da geldi. Kültür için sıcak bir aday olarak takas edilmişti. Buna hiçbir şey olmaz. Bunun yerine, medya girişimcisi Wolfram Weimer bu görevi üstlenmelidir. Bunu kendisi yapmak isteyen Chialo, hala parti Kongresi “Kraft und Fortune” nin kenarlarında “çok zorlu bir ortam” için diliyor.

Küçük parti konferansının sahnelenmesi yeni ekiple bitiyor. Aynı zamanda: Kimse bu gün yeni bir dönemden bahsetmiyor, hiçbir büyük vizyon.