Gpu Ölçeklendirme Nasıl Açılır ?

Ece

New member
GPU Ölçeklendirme Nedir?

GPU ölçeklendirme, grafik işlem birimi (GPU) kullanarak bir sistemin grafik performansını artırmak için yapılan bir dizi teknik ve işlemdir. Bu teknikler genellikle oyunlar veya grafik yoğun uygulamalar gibi gereksinim duyulan yüksek performanslı grafikler gerektiren durumlarda kullanılır. GPU ölçeklendirme, GPU'nun daha verimli çalışmasını sağlayarak, daha yüksek çözünürlüklerde daha hızlı kare hızları elde etmeyi amaçlar.

GPU ölçeklendirme yöntemleri, farklı GPU üreticileri tarafından geliştirilmiş ve optimize edilmiştir. NVIDIA'nın DLSS (Derin Öğrenme Süper Örnekleme) ve AMD'nin FSR (FidelityFX Süper Çözünürlük) gibi teknolojileri, GPU ölçeklendirme alanında öne çıkan örneklerdir. Bu teknolojiler, gerçek zamanlı olarak grafiklerin çözünürlüğünü artırarak performansı artırır ve aynı zamanda daha az GPU kaynağı kullanır.

GPU Ölçeklendirme Nasıl Açılır?

GPU ölçeklendirme özelliklerine erişmek ve etkinleştirmek için genellikle grafik ayarlarını içeren bir kontrol paneli veya uygulama kullanmanız gerekir. Örneğin, NVIDIA kullanıcıları genellikle NVIDIA Kontrol Paneli'ni veya GeForce Experience yazılımını kullanırken, AMD kullanıcıları Radeon Ayarları veya AMD Radeon Software'u kullanır.

Adım 1: İlgili Kontrol Panelini Açın

İlk adım, GPU ölçeklendirme özelliklerine erişmek için ilgili kontrol panelini açmaktır. Bu genellikle masaüstündeki bir kısayol aracılığıyla veya sistem tepsisindeki bir simgeye tıklayarak yapılır.

Adım 2: Grafik Ayarlarına Erişin

Kontrol paneli açıldıktan sonra, genellikle "Grafik Ayarları" veya benzer bir ad altında bulunan ilgili menüye gidin. Bu menü, GPU ölçeklendirme seçeneklerini içerebilir.

Adım 3: Ölçeklendirme Seçeneklerini Bulun

Grafik ayarları menüsünde, genellikle "Performans" veya "Grafik" altında yer alan ölçeklendirme seçeneklerini arayın. NVIDIA'da DLSS veya AMD'de FSR gibi özellikler burada bulunabilir.

Adım 4: Ölçeklendirme Yöntemini Seçin ve Etkinleştirin

İlgili ölçeklendirme seçeneğini bulduktan sonra, genellikle etkinleştirmek için bir açma/kapama anahtarı veya bir düğme bulunur. Bu özellik genellikle varsayılan olarak devre dışı bırakılmış olabilir, bu nedenle etkinleştirmek istediğinizden emin olun.

Adım 5: Ayarları Uygulayın ve Kaydedin

Seçtiğiniz ölçeklendirme yöntemini etkinleştirdikten sonra, genellikle yapılan değişiklikleri uygulamak ve kaydetmek için bir "Uygula" veya "Tamam" düğmesi bulunur. Bu ayarları kaydederek ve kontrol panelini kapatıp oyununuza veya uygulamanıza geri dönerek değişikliklerinizi uygulayabilirsiniz.

Adım 6: Performansı Test Edin ve Ayarları Düzenleyin

Son adım, etkinleştirilen GPU ölçeklendirme özelliklerini test etmek ve isterseniz ayarları daha fazla özelleştirmektir. Bu adım, oyun performansınızı veya uygulama performansınızı iyileştirmek için gerekebilir.