Hangi rüzgarda balığa çıkılmaz ?

Efe

New member
Hangi Rüzgârda Balığa Çıkılmaz? Bir Hikâye Tadında Forum Sohbeti

Selam forum ahalisi!

Bugün size bir hikâye anlatacağım. Hem biraz deniz kokacak, hem biraz dost sohbeti tadı verecek. Konu şu: “Hangi rüzgârda balığa çıkılmaz?” Ama anlatırken sadece teknik bilgi değil, biraz duygu, biraz strateji de olacak. Çünkü kahramanlarımız var: Ali (çözüm odaklı, stratejik düşünen bir erkek) ve Zeynep (empatik, ilişkisel bakan bir kadın). Bir de tabii ki deniz, dalgalar ve balıkların kendine özgü hikâyesi…

---

Sabahın İlk Işığı ve Hazırlık

Ali sabahın erken saatinde uyanmış, oltasını kontrol etmişti. Hava serindi, gökyüzünde puslu bir gri vardı. “Rüzgâr kuzeyden sert esiyor,” dedi kendi kendine. Stratejik kafası hemen devreye girdi: “Kuzey rüzgârında deniz kabarır, oltanın şansı azalır. Belki çıkmamalı.”

Zeynep mutfaktan çıktı, elinde kahveyle. “Ama bak Ali, sen denizi hep hesaplarla düşünüyorsun. Bazen denizle anlaşmak için duygularını da dinlemen lazım. Balıkçılar der ki kuzey rüzgârı hırçındır, o gün balık da huzursuz olur.”

Ali kaşlarını çattı. “Mantık diyor ki bu havada risk var. Sen diyorsun ki balıkların da bir ruhu var. İkisini birleştirmek lazım galiba.”

---

Deniz Kenarında Tartışma

İkisi sahile vardıklarında dalgaların köpük köpük kıyıya vurduğunu gördüler. Ali hesap yapar gibi konuştu:

“Bak, lodos balığı kıyıya iter, poyrazsa açığa sürer. Ama bu kuzey rüzgârı, balıkların ağzını kapatır. Çıkarsak boş döneriz.”

Zeynep kıyıya oturdu, elini denize uzattı. “Biliyor musun, balıkçılar der ki, rüzgâr aslında denizin ruh halidir. Hangi ruhla estiğini bilmezsen, oltanı denize değil, boşluğa atarsın. İnsan ilişkileri gibi aslında. Yanlış zamanda yanlış söz söylersen, karşındaki kapanır.”

Ali gülerek yanıtladı: “Yani sen diyorsun ki kuzey rüzgârı sevgilisiyle kavga etmiş bir deniz gibi. Ne verir, ne alır.”

Forumda bu noktada kahkahalar yükselir. Çünkü herkes bilir ki, balıkçılık sadece ekmek kapısı değil, biraz da sohbet konusudur.

---

Tecrübeli Balıkçının Sözü

Tam o sırada yaşlı bir balıkçı yanlarına yaklaştı. Yüzü kırış kırış, gözlerinde yılların tuzu vardı. “Evlatlar,” dedi, “balığa çıkarken tek mesele rüzgârın yönü değildir. Onun şiddeti, denizin öfkesi, gökyüzünün hali de önemlidir. Ama şunu unutmayın: Sert kuzey rüzgârı çıktığında, ağını da oltanı da boşuna denize atarsın.”

Ali hemen not aldı gibi kafasında: “Demek ki kuzey sertse, risk yüksek. Stratejik plan: çıkmamak.”

Zeynep ise balıkçının yüzüne bakıp, “Ama aynı zamanda bu rüzgâr, balığın da insana dinlen dediği zamandır. Belki balık tutmaktan çok, denizi izlemek gerek.” dedi.

---

Rüzgârın Hikâyesi

Deniz birden kabardı, rüzgâr şiddetini artırdı. Ali oltayı eline aldı ama denize atmadı. “Mantığım diyor ki denizden vazgeç. Ama içim denemek istiyor.”

Zeynep başını salladı. “Bazen vazgeçmek de cesarettir. Balık bugün gelmez ama deniz hep burada olacak.”

Rüzgâr uğuldarken, sahildeki kayıklar ipleriyle dans ediyordu. Sanki rüzgâr kendi hikâyesini anlatıyordu:

“Ben kuzeyden estikçe balıklar derinlere iner. Çünkü ben onların dengesini bozarım. Siz insanlar bunu bilmezsiniz, ama onlar benim nefesimden saklanır.”

---

Forumda Hikâyeye Katılanlar

Bu hikâyeyi forumda paylaşınca, erkek bir kullanıcı hemen yorum yapar:

“Kesinlikle doğru. Ben yıllardır balığa çıkarım, kuzey sertse boş dönersin. O yüzden ben de Ali gibi plan yaparım, rüzgârı ölçer biçerim.”

Hemen ardından bir kadın kullanıcı yazar:

“Ben de Zeynep’e katılıyorum. Balıkçılık sadece balık tutmak değil, denizle bağ kurmak. Bazen çıkmasan da sahilde oturmak, denizi dinlemek bile iyidir.”

Bir başkası da mizahi yaklaşır:

“Benim için hangi rüzgârda balığa çıkılmaz biliyor musunuz? Eşim ‘Bugün eve erken gel’ dediğinde! İşte o rüzgârın önünde hiçbir güç duramaz.”

Forumda gülüşmeler olur, tartışma büyür, herkes kendi anısını yazar.

---

Sonuç: Rüzgârı Dinlemek

Ali o gün oltasını denize atmadı. Zeynep ise ona dönüp, “Bak, senin stratejinle benim sezgim birleşti. Sonuç: balığa çıkmadık ama denizi dinledik. Belki en doğru seçim buydu.” dedi.

Ertesi gün hava açtı, rüzgâr dindi. O gün çıktılar ve bolca balık tuttular. Çünkü deniz de onlara gülümsemişti.

Hikâyeden çıkan ders forumda şu şekilde yankılandı:

- Erkek bakışıyla: “Kuzey rüzgârı sertse balığa çıkılmaz, çünkü verim düşer.”

- Kadın bakışıyla: “Kuzey rüzgârı denizin dinlenme vaktidir, o zaman sen de dinlen.”

- Ortak bakışla: “Doğru zamanda çıkmak, yanlış zamanda beklemek de bir sanattır.”

Ve hep birlikte anladık ki: Rüzgâr sadece bir hava olayı değil, denizin ve balıkların gizli dilidir. Onu dinleyen, denizi de kendini de anlar.