Hubertus Heil'in SPD'den aldığı yeni yurttaş para planı aptalca bir iş mi?

bencede

New member
Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil'in vatandaşların yardımını on yıllardır yapılan en büyük sosyal reform olarak kutlamasının üzerinden çok da uzun zaman geçmedi. On iki ay ve 60 milyar avroluk bütçe krizinin ardından, bu durum her zamankinden daha fazla ateş altında – ve kendi saflarından ve muhalefetten gelen eleştirilerin yönlendirdiği SPD, ayarlamalar yapmak için acele ediyor. Odak noktası çalışmayı reddeden ve yakında daha sert cezalarla karşı karşıya kalacak olanlardır.

Peki planlar gerçekçi mi? Yoksa bu da başka bir trafik ışığı hilesi mi?

Almanya'daki politikacılar aylardır vatandaşların parası (eski adıyla Hartz IV) ve çalışmanın hâlâ buna değip değmeyeceği konusunda tartışıyorlar. İktisatçılar bile, bazen çalışmaya zayıf teşvikler sağlayan sosyal sistemin belirli yönlerini eleştiriyorlar. Ve hala doldurulması gereken 60 milyarlık bir boşluk var. Federal Anayasa Mahkemesi'nin kararına göre trafik ışıklarının yalnızca 2024 yılı bütçesinde 17 milyar avro tasarruf sağlaması gerekiyor.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Şu ana kadar vatandaşların parasına yönelik eleştirilere, özellikle de SPD'den kulak asılmadı. Daha birkaç hafta önce Birlik, vatandaşlık ödeneğinin 1 Ocak 2024'te 61 avronun 563 avroya çıkarılmasına karşı çıktı. Spicy: Bunu Federal Konsey'de onaylamışlardı. Ve bu nedenle hiçbir şey yapamadım. Artış, 22 Aralık'ta vatandaşların yardım alanların hesaplarına daha fazla para akmasıyla geldi. Aksi takdirde karmaşık ek talepler ortaya çıkabilirdi.

Bakanlık: Birkaçı ısrarla çalışmayı reddediyor

Ancak sosyal yardımlar söz konusu olduğunda SPD'nin duvarı artık çöküyor ya da öyle görünüyor. Çalışma Bakanı Hubertus Heil artık işe başlamayı reddeden kişilere sağlanan sosyal yardımların kesilmesini istiyor. Kabine tarafından onaylanan bir yasa tasarısına göre iş merkezleri, vatandaşların yardımını tamamen reddedenlerin geçim ödemelerini iki aya kadar engelleyebilecek.

Federal Çalışma Bakanlığı'nın bir sözcüsü Berliner Zeitung'a şunları söyledi: “İş merkezlerinden, vatandaşlık yardımı alan birkaç kişinin ısrarla makul çalışmayı kabul etmeyi reddettiği ve bu nedenle bilinçli olarak yardım ihtiyaçlarını sürdürdükleri veya azaltmadıkları yönünde pratik raporlar var.” Ancak sosyal anayasal devlet, ihtiyaç sahibi üyelerine yardım etmeyi amaçlayan genel halkın kaynaklarına bağımlıdır ve yalnızca gerçek ihtiyacın olduğu durumlarda kullanılacaktır.

Heil cezalarla 170 milyon euro tasarruf etmek istiyor

Yetkili, bunun yasal olarak da mümkün olduğunu belirterek şunları söyledi: “1 Ocak 2023 tarihinde Vatandaşlık Yardımı Kanunu ile yürürlüğe giren yeni düzenlemenin yanı sıra, Federal Anayasa Mahkemesi (BVerfG 1 BvL 7/16, paragraf 209) da belirli durum gruplarında mümkün olduğu düşünülen faydaların tamamen kaldırılmasına sahiptir. Bu seçenek artık kanunla düzenlenecek.” Vatandaş yardımlarından yararlananların konaklama ve ısınma masrafları etkilenmeyecek.

Heil bunun 170 milyon avroluk tasarrufla sonuçlanacağını umuyor; bunun 150 milyonu federal hükümete, 20 milyonu da belediyelere. Mesleki yeterliliğe sahip olmayan ileri eğitim için vatandaşlara verilen aylık 75 avroluk harçlık ikramiyesi de iptal edilecek. Bunun 100 milyon euroluk tasarruf sağlaması bekleniyor. Bir derece için ileri eğitim ayda 150 Euro ile desteklenmeye devam edecek. Geçilen sınavlar için bonuslar akmaya devam etmelidir.

Çalışmayı reddedenlere yaptırım uygulamaya değer mi?

Peki çalışmayı reddedenlere yaptırım uygulamaya değer mi? Federal İş Kurumu'na göre geçen yıl 3,9 milyon kişi vatandaşlık yardımından yararlandı. Yaklaşık 1,9 milyon kişinin işsiz olduğu düşünülüyor, geri kalan yaklaşık iki milyon kişi ise işsiz durumda.

Artık bunların tamamının onaylanması pek mümkün görünmüyor. Federal İş Kurumu sözcüsü Berliner Zeitung'a şunları söyledi: “Kaç kişinin etkileneceğini tahmin edemiyoruz.” Bunun için geçen yıla ait rakamlar mevcut: Ocak ayından Ağustos 2023'e kadar ülke çapında sosyal yardımlarda 137.866 azalma tespit edildi – ancak bu açık ara en önemli neden. randevular. Ancak iş çalışmayı reddetmeye geldiğinde muhtemelen yalnızca 8.500 vaka vardı. Yardımlardaki kesintiler, Sosyal Güvenlik Kanunu II kapsamındaki görev ihlallerinin sonucudur. BA sözcüsü, “Müşterilerimizin büyük çoğunluğu bunları kabul ediyor; yardım almaya hak kazananların yaklaşık yüzde 97'si, yardımlardaki azalmalardan etkilenmiyor” diye açıklıyor.

Çalışmayı reddedenlere yönelik yaptırımlar: İşte rakamlar

Ancak federal hükümet, 150.000 kişinin çalışmayı reddetmesi nedeniyle yardımların azalmasından etkilenebileceğini varsayıyor; ancak bu sayının nereden geleceği belli değil. İşgücü Piyasası ve Mesleki Araştırma Enstitüsü'ne (IAB) göre, vatandaşlardan yardım alanların en fazla yüzde ikisi işi reddediyor ve bu eğilim düşüyor. IAB'nin tuttuğu istatistiklere göre 2021'de yalnızca 52.000 çalışmayı reddetme vakası yaşandı. Corona'dan önce 82.000 vaka vardı.

İşgücü Piyasası ve Mesleki Araştırma Enstitüsü'nden (IAB) işgücü piyasası araştırmacısı Enzo Weber'in bakış açısına göre, Heil'in planladığı yasa bu nedenle uzun süredir işsiz olanların işe başlamasına gerçekten çok az yardımcı olacak.