Kreş ve okullarda Saksonya’yı Berlin’den farklı kılan şey nedir?

bencede

New member
Berlin şu anda neredeyse en altta. Eğitim açısından Almanya’daki diğer federal eyaletlerle karşılaştırıldığında. Alman Ekonomi Enstitüsü’nün araştırması olan Eğitim Monitörü yılda bir kez yayınlanıyor. Berlin bu kez sondan bir önceki sıradaydı, yalnızca Bremen daha da kötüsünü yaptı. Toplumsal sorunların üst üste yığıldığı şehir devletlerinden bu beklenebilir mi? Hamburg yine dördüncü oldu.

Ancak yine bir Doğu Almanya federal eyaleti ön plandaydı: Saksonya. Buradaki sınıflar nispeten büyük olmasına ve bir öğretmene çok sayıda öğrenci düşmesine rağmen, çocuklar diğer federal eyaletlerdekinden daha fazlasını öğreniyorlar. Sorumlular başarıları kendileri nasıl açıklıyorlar? Aynı zamanda eğitimden sorumlu Saksonya Eğitim Bakanlığı’nda danışman olan Susann Meerheim, zaman kısıtlaması nedeniyle Berliner Zeitung’un sorularını bir e-posta alışverişinde yanıtladı.

Federal eyaletleri karşılaştıran eğitim monitöründe Saksonya yeniden ilk sırayı aldı. Bunu nasıl yaptın?

Eğitim, haklı olarak devlet siyasetinin kalbidir. Federalizm başlı başına bir amaç değil, en iyi çözüm için rekabet demektir. Bu kaliteli rekabet tüm ülkeye fayda sağlıyor. Birbirimizden öğrenirsek çocuklarımız için en iyi kalitede eğitime ulaşırız. Her federal eyalet, kendi koşullarına ve eğitimdeki özelliklerine göre kendi yolunu izlemek zorundadır. Bu bakımdan 16 ülkenin tamamı için her derde deva bir çözüm yok. Saksonya’nın iyi performansından başta öğretmenler ve eğitimciler olmak üzere pek çok kişi sorumludur. Ancak sonuçlar, giderek heterojenleşen öğrenci topluluğu nedeniyle bunun giderek zorlaştığını da gösteriyor.

İlan | Daha fazlasını okumak için kaydırın

Saksonya’da güvenilir ve istikrarlı bir eğitim sistemimiz var.
Susann Meerheim, Eğitim Bakanlığı danışmanı

Üç noktada: Saksonya’yı diğer federal eyaletlerden daha iyi yapan şey nedir?

Eğer gerçekten üç tane olsaydı, ilki şu olurdu: Güvenilir ve istikrarlı bir eğitim sistemimiz var. Seçim sonrası ideolojik deneyler her zaman olmuyor. Bu, öğretmenlerin iyi öğretime konsantre olmalarını sağlar.

İkinci nokta: Sakson eğitim politikasının temel taşları (istikrar, geçirgenlik, performans ilkesi) sağlam bir şekilde yerleşmiş olsa da, daha iyi olabilmek için okulları geliştirmeye devam ediyoruz. Bu nedenle “Bildungsland Sachsen 2030” projesini başlattık.

Üçüncü önemli nokta: Okul öncesi eğitim ve iyi öğretim, eğitimsel başarının esasıdır. Bu da iyi eğitimli öğretmenlere ve eğitimcilere bağlıdır. Kreşlerimizde öğrenme başarısının temeli eğitim planıyla atılmaktadır. Gündüz bakım merkezlerindeki bakım kotaları ve okullardaki tam gün teklifleri batı federal eyaletleriyle karşılaştırıldığında yüksektir.

Eğitim gözlemcisi Saksonya’da da bir zayıflık buldu; öğretmenler kişi başına düşen çok sayıda çocuğa bakmak zorunda kalıyor.

Eğitim sektörü de genel vasıflı işçi sıkıntısından etkileniyor. Tüm federal eyaletlerde, işgücü piyasasının sunabileceğinden daha fazla öğretmene ihtiyaç duyulmaktadır. Öğretmenlerimizin devlet memuru olması nedeniyle Saksonya’daki öğretmen iş piyasasında en azından rekabetçi durumdayız.

Öğretmenleri nasıl işe alıyorsunuz?

2018 yılında öğretmen açığıyla mücadele için 1,7 milyar avroluk bir eylem programı başlattık. Bu, diğer şeylerin yanı sıra öğretmenlerin resmi olarak atanmasını ve çalışma kontenjanlarının sayısının 1.000’den 2.700’e çıkarılmasını da içeriyor. Saksonya’da lise mezunlarının yüzde 18’i öğretmen olmak için eğitim görüyor. Almanya’nın tamamında bu oran yüzde on civarında. Ayrıca stajyer öğretmenleri, öğretmen eğitimi sonrasında ihtiyaç duyulan bölgelerde birkaç yıl çalışmayı taahhüt etmeleri halinde 1.000 avro civarında maaş ikramiyesi ile ülkeye çekiyoruz. Bu onları Almanya’nın en iyi maaş alan stajyer öğretmenleri yapıyor. Yandan girenleri işe almak da bize yardımcı oluyor. Yeni bir reklam kampanyasıyla insanları öğretmenlik mesleğine dair heyecanlandırmaya çalışıyoruz. Zaten emekli olan veya emekli olmak isteyen öğretmenleri de kullanıyoruz. 2021 yılında (2022 yılı verileri henüz mevcut değildir) 1.000 civarında harçlık ödenmiştir. 63 yaş ve üzeri öğretmenlere kalmaları halinde devam ikramiyesi ödeniyor. Çalışan öğretmenler ihtiyaç duyulan bölgelere gitmeleri halinde işe alım ödeneği alıyorlar.

Çok fazla aksiyon var gibi görünüyor.

Sınırlar zaten tükenmiş gibi. MINT konularını, yani matematik, bilgisayar bilimi, doğa bilimleri ve teknolojiyi daha çekici hale getirmek için artık üniversitelerle birlikte çalışmalıyız. Aynı zamanda, Leipzig ve Dresden metropol bölgelerinden genç öğretmenleri çekmek için Saksonya’nın kırsal bölgelerinin daha çekici hale gelmesi gerekiyor. Her zaman kırsal bölgelerdeki okulların artı noktalarını öne çıkararak reklam yapıyoruz: daha küçük sınıflar, iyi donanımlı okullar, daha az heterojen öğrenci topluluğu. Ülke genelinde öğretmenlerin asıl işlerine, yani öğretmenliğe odaklanabilmelerini sağlamamız gerekiyor. Diğer şeylerin yanı sıra bu amaçla 576 okul asistanı pozisyonu oluşturduk. 2023’te 751 olması gerekir.

Özgür Saksonya Eyaleti’nde kreşlerde ilgili yeterliliğe sahip personel oranı çok yüksektir.
Susann Meerheim kreşteki eğitimin kalitesini anlatıyor

Eğitim gözlemcisi aynı zamanda Saksonya kreşlerindeki çocuk bakımı oranını da eleştiriyor. Bununla nasıl başa çıkıyorsun?

Personel anahtarı tek başına bakımın kalitesi hakkında hiçbir şey söylemez! Sadece personel oranına bakıp bakım kontenjanlarını ve kreş personelinin eğitim düzeyini göz ardı etmek yanlıştır. Doğu Almanya ve Saksonya’daki bakım kotaları ulusal ortalamanın oldukça üzerindedir. Almanya’da kreşlerdeki bakım oranı ortalama yüzde 34 iken (0-3 yaş grubunda) bu oran Saksonya’da neredeyse yüzde 53’tür. Saksonya’da 3-6 yaş grubunda bu oran yüzde 94’tür. Şimdi eğitime geçelim: Özgür Saksonya Eyaleti, akademik açıdan yüzde 59’luk genişletilmiş takımlarla zirvede yer alıyor. 2022 yılında 3.072 kreşimizde teknik ve kat hizmetleri personeli hariç toplam 39.359 kişi çalıştı. Son on yılda 11.000’den fazla çalışan eklendi. Özgür Saksonya Eyaleti’nde kreşlerde ilgili yeterliliğe sahip personel oranı oldukça yüksektir; yaklaşık yüzde 92, ülke genelinde ise yüzde 64 civarındadır. Pedagojik uzmanların bu çok yüksek oranı, erken çocukluk eğitimi alanında Sakson siyasetinin merkezi bir özelliğidir.

Saksonya’da öğretmen başına düşen öğrenci sayısı daha yüksek olmasına rağmen okul kalitesi Almanya’da en iyisidir. Öğretmenleriniz neyi farklı yapıyor?

Yeni Zelandalı saygın eğitim araştırmacısı John Hattie’nin çalışmalarından, sınıf büyüklüğünün öğrenme başarısı üzerinde öğretim kalitesinden çok daha küçük bir etkiye sahip olduğunu biliyoruz. Kısacası: Bu daha çok öğretmene bağlıdır. Bu nedenle öğretmenlerimize çalışmalarında mümkün olan en iyi desteğin verilmesini sağlamalıyız. Öğrenci topluluğu giderek daha heterojen hale geldiğinden ve görevler sınıfın çok ötesine geçtiğinden, çok profesyonelli ekiplere giderek daha fazla güveniyoruz. Bu, öğretmenlerin derse ve öğrencilerine daha iyi odaklanmasını sağlar. Okul yönetimi asistanları, okul sosyal hizmet uzmanları, kaynaştırma asistanları, uygulama danışmanları, entegrasyon yardımları vb. tarafından desteklenirler.

Performans ilkesini Saksonya’daki eğitim sisteminin temel taşlarından biri olarak adlandırdınız. Bu pratikte ne anlama geliyor?

Bizim için her öğrenci önemlidir. Ve her öğrenci bireyseldir ve bu nedenle farklı tekliflere ihtiyaç duyar. Eğitim adaleti, tek tip bir okul anlamında “eşitliğe” değil, çeşitliliğe dayanır. Yapılandırılmış bir okul sistemi esnek eğitim yolları sağlar. “Herkes için bir okul” değil, herkes için doğru okul, bireysel öğrenme başarısına yol açar. Yapılandırılmış okul sisteminin geçirgenliği ve bağlanabilirliği bizim için önemli bir rol oynamaktadır. Ne lisede, ne ortaokulda, ne de özel okullarda çıkmaz sokaklar olmamalıdır. Hattie’ninkiler de dahil olmak üzere bilimsel çalışmalar da okul türünün öğrenme başarısı için belirleyici olmadığını açıkça gösteriyor. İyi öğretim ve dolayısıyla öğretmen çok daha önemlidir. Her dört ila beş yılda bir yeni eğitimsel ideolojik deneyler yapılmazsa, öğretmen derse ve öğrencilerine en iyi şekilde odaklanabilir. Öğretmenler sürekli olarak değişen okul yapısıyla uğraşırken odak noktası artık öğrenci değildir. Ulusal ve uluslararası eğitim çalışmaları, Bavyera ve Saksonya gibi güvenilir bir okul sistemine sahip ülkelerin de en iyi sonuçları elde ettiğini göstermektedir.

Geleneksel STEM finansmanını açıkça Doğu Almanya’dan aldık.
Susann Meerheim’ın faydalı bir miras üzerine konuşması

Saksonya’daki dördüncü sınıf öğrencileri Almanca’da en iyisi, matematikte ise Almanya’da ikinci sırada yer alıyor. Bunu nasıl yaptın?

Saksonya’da kapsamlı genel eğitime, MINT terfisine, temel becerilere ve kariyer yönelimine büyük önem veriyoruz. Elbette bu ilkokulda başlıyor; burada yazma, okuma ve aritmetik bizim için özellikle önemli. Temelleri güvence altına almak işimizin odak noktası olmaya devam ediyor ve şu slogana sadık kalıyoruz: “Her şey başlangıca bağlı!”

Odak noktası, çocukların farklı gelişim alanlarını dikkate alan farklılaştırılmış destektir. Bu okul yılında ilk kez, 2. sınıfın sonunda Almanca ve matematikteki performansın merkezi bir değerlendirmesini gerçekleştireceğiz ve bu, daha fazla destek için bilgi sağlayacaktır. Son olarak Saksonya’daki kreşler ve ilkokullar çocukların teşviki konusunda birbirlerine destek vermekle yükümlüdür. Bu özellikle kreşlerin birincil sorumluluğu olan okula hazırlık için geçerlidir.

Saksonya’nın Doğu Almanya eğitim sisteminden aldığı bir şey var mı?

Açıkça geleneksel STEM finansmanı.

Saksonya eğitim sisteminin eksiklerini nerede görüyorsunuz, neyi geliştirmek istiyorsunuz?

Temel becerilerin kazandırılmasına eskisinden daha net bir şekilde odaklanmalıyız. Sınıfta dijital medyanın günlük kullanımında iyileştirmeler yapılabilir. Dijital öğrenme modülleri ile yalnızca veri koruma düzenlemelerine uygun eğitim tekliflerine değil, aynı zamanda müfredatta test edilmiş ve eskisinden çok daha fazla kullanılması gereken eğitim tekliflerine de sahibiz. Okulların hızlı W-LAN ile donatılması konusunda da iyileştirmeler yapılabilir. Okulların yaklaşık yüzde 20’si şu anda yalnızca 100 Mbit/s veya daha az bant genişliğine sahip. Milli Eğitim Bakanlığı, 2025 yılı sonuna kadar tüm Sakson okullarını yüksek hızlı internete bağlamak amacıyla “Geniş Bant Girişimi”ni başlattı. Bunun için toplam 21,8 milyon euro mevcut.

Berlin eğitim izleme sıralamasında 15. sıraya geriledi ve şu anda sondan bir önceki sırada yer alıyor. Saksonya’dan eğitim açısından neler öğrenebiliriz?

Eğitim Bakanları Konferansı’nda eyaletler arasında iyi eğitimin ne olduğu konusunda fikir alışverişi yapılıyor. Şu anda hepimiz aynı zorlukla karşı karşıyayız: Okul, sınıfın çok ötesine geçen çeşitli krizler ve sorunlarla karşı karşıyadır. Burada cevapları birlikte bulmalıyız. Eğitim federalizmi rekabette en iyi yolu bulma şansını sunar. Bu, federal eyaletlerin şu anlama gelmesini sağlar: en iyi pratik birbirimizden öğrenmek için. Son on yılda önemli ölçüde gelişme gösteren ve şu anda dördüncü sırada yer alan Hamburg örneği, bu yolun başarılı olabileceğini gösteriyor.