Kuzey Carolina'daki bu kabile ABD seçimlerinde Donald Trump'a oy verecek mi? “İkinci sınıf Hintlilerdik”

bencede

New member
Bir anda herkes Lumbee kabilesine ilgi duymaya başladı. Daha önce Hollandalı ve İsveçli gazetecilerden oluşan bir yönetim çalışanı, El Cezire'nin az önce orada olduğunu söylüyor. Siyasi ilgiden bahsetmiyorum bile: Bu yılın eylül ayında Donald Trump, Kuzey Carolina'daki Wilmington'u ziyaret etti, orada bulunan Lumbee kabilesinin üyelerine hitap etti ve bölge komiserini “arkadaşları” olarak nitelendirdi. Bu onun seçim kampanyasına ilk ziyareti değildi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden üç gün önce Cumartesi günü Kamala Harris, kabilenin federal olarak tam olarak tanınması lehinde konuştu.

Birçoğu kendilerine “Kızılderililer” diyen Lumbeeler, Kuzey Carolina'nın güneydoğusundaki birçok ilçede yaşıyor. Hikayeye göre beyaz yerleşimcilerden kaçarken Lumbee Nehri kıyısına, bataklık bir bölgeye yerleştiler. Bataklıklar gibi çam ormanları da onlara koruma sağlıyordu. Uzun bir süre kamu sağlığı ve eğitim sisteminin dışında tutuldular, bu nedenle kabilenin başkenti Pembroke'ta kendi kurumlarını, bankalarını, üniversitelerini ve kendi yönetimlerini kurdular. Bugün bunların sayısı 50.000'den fazladır.

Başkan adayları Lumbee'lere kur yapıyor çünkü siyasi olarak bir oylama bloğu olarak bağlı değiller ve Kuzey Carolina'nın hareketli eyaletinde evlerinde yaşıyorlar: Birçok Lumbee'nin yaşadığı Robeson County, 2012'de büyük bir farkla Barack Obama'ya oy verdi, ancak 2016 ve 2020'de Trump için. Trump ve Joe Biden'ın Lumbee'ye kur yaptığı 2020 seçimlerinden önce de durum aynıydı.

Florida'dan New York'a giden Interstate 95'ten kolayca erişilebilen kabile ziyareti, kabile geleneği, modern politik karmaşıklıklar ve Güney misafirperverliğiyle derin bir bağı ortaya koyuyor. Lumbee'nin daha iyi bir gelecek arayışı özünde Amerikan dürtüsünü temsil ediyor. Lumbee Başkan Vekili John S. Lowery bir röportajında kısa ömürlü medya ve siyasi çıkarlardan nasıl yararlanabileceklerini ve siyasetten ne istediklerini anlatıyor.

Bay Lowery, bana kabilenizin kısa bir tarihçesini verebilir misiniz?

Halkımız yüzyıllardır Lumbee Nehri kıyısında yaşıyor. Yerleşimciler bölgemize gelince nehri ve bataklığı aldık. Yüzyıllardır bizim güvenli sığınağımız oldular. Zamanla uyum sağladık ve yapmamız gerekeni yaptık: Hayatta kalmak için İngilizceyi öğrendik. Daha sonra kendi şirketlerimizi kurduk, kendi eğitim sistemimizi kurduk ve kendi gençlerimizi yetiştirmeye başladık. İnsanlara her zaman hayatta kalan olduğumuzu söylüyorum. Biz çok dayanıklı bir milletiz. Biz çok gururlu insanlarız. Biz neyi temsil ettiğimizle, atalarımızın katlandıklarıyla gurur duyuyoruz. Ve bugün hâlâ buradayız.

Lumbee Kabilesi

Kişi hakkında

John L. Lowery, 2022'den bu yana Kuzey Carolina Lumbee Kabilesi'nin başkanlığını yapıyor ve 2025'te ikinci dönemine başlayacak. Kabile işleri ve hükümet işlerinde geniş deneyim kazandı ve kabile sağlığını, eğitimini ve kültürünü teşvik etmek için önemli projeler başlattı. Onun liderliğinde Lumbee Kültür Merkezi, kabile tarihindeki en büyük bütçeyi sunarak önemli miktarda fon aldı. Lowery, Kuzey Carolina Üniversitesi'nden kamu yönetimi, eğitim, siyaset bilimi ve Amerikan Kızılderili çalışmaları alanlarında diploma aldı.

ABD her Kasım ayında “Hint Mirası Ayı”nı kutluyor: Kabilenizin geleneklerini bugüne kadar nasıl yaşıyorsunuz?

Ailemize ve yakınlarımıza çok önem veriyoruz. Yemeklerimize çok önem veriyoruz. Bizler çok ruhani, dindar, Hıristiyan bir halkız. Ciddiye aldığımız şey bu. Geleneklerimizi her gün yaşıyoruz. Bir Lumbee, bir Lumbee'yi tanır çünkü bizim kendi lehçemiz vardır. Biz bu topraklara ve Lumbee Nehri'ne bağlıyız. Bu bizi her gün harekete geçiren şeyin bir parçası: kültürümüz ve kim olduğumuza dair bilgi. Bunu paylaşıyoruz, aktarıyoruz ve kabilemizin tanıtımını yapıyoruz. Bir kültür merkezimiz var, Hint Mirası Ayı sırasında okullara gidiyoruz veya bazı şeyleri nasıl yaptığımızı gösteriyoruz: Örneğin, mısır kabuğundan yapılmış bebekler veya çam kozalağı desenli yama işi dokumalar gibi bazı büyük işler.

Yerleşim bölgenizdeki siyasi durum nedir, kabileniz hangi sosyal sorunlarla karşı karşıyadır?

Burada karşı karşıya olduğumuz şey, ne yazık ki Amerika genelinde, özellikle de kırsal bölgelerde yaygın olan, yüksek düzeyde uyuşturucu kullanımıdır. İster yasa dışı uyuşturucular, ister reçeteli ilaçlar olsun, birçoğu var. Ayrıca suç oranımızın daha düşük olmasını da isteriz çünkü soygun ve benzeri bazı suçlar hâlâ sıklıkla meydana gelmektedir. Aynı zamanda daha fazla eğitimi teşvik ediyoruz: Çocuklarımızın iyi bir eğitim almasını istiyoruz. Bundan gurur duyuyoruz.

Lumbee Kabilesi'nin idari merkezi olan Pembroke'ta bir oy verme merkezi. Burada Lumbeeler nüfusun yüzde 89'unu oluşturuyor.

Lumbee Kabilesi'nin idari merkezi olan Pembroke'ta bir oy verme merkezi. Burada Lumbeeler nüfusun yüzde 89'unu oluşturuyor.Sue Dorfman/Imago

Yaklaşan seçimlere bakıldığında ülke derinden bölünmüş gibi görünüyor. Bu sizin için de geçerli mi?

Çok yakın bir seçim olacağını düşünüyorum. Her iki aday da kabilemizi hedef aldı ki bu aslında iyi bir şey. Çünkü sıklıkla Hindistan ülkesindeki siyasi süreçlere ilişkin çok benzersiz bir bilginin olduğu hissine kapılıyorsunuz. Bu insanların buraya gelip oylarımızı almaya çalışmaları başkan olarak benim için çok şey ifade ediyor. Bu seçmen olarak ne kadar önemli olduğumuzu gösteriyor. Onlarca yıldır Demokratların güvenilir destekçileriyiz ve son on yılda halk olarak ilk kez Cumhuriyetçilere oy verdik. Yani oylama kararımız gerçekten belirsiz. Aşiret üyelerimiz seçim kampanyası sırasında siyasi etkinliklere katılıyor, mitinglere gidiyor. Dinliyorlar ve çok ilgililer. Dolayısıyla bu sefer seçimde kime oy verdiğimizi görmek ilginç olacak.

Lumbee'ler, Trump'ın 2016 ve 2020'de oldukça büyük farklarla kazandığı Robeson County'de nüfusun üçte birinden fazlasını oluşturuyor. Bunu nasıl açıklıyorsunuz?

Benim tutumum partizan değildir. O yüzden fazla müdahale etmemeye çalışıyorum. Çünkü günün sonunda herkesle çalışmak zorundayım. Kabilemizde Trump'ı seven insanlar onda gerçek bir şeyler olduğunu düşünüyor: Washington'daki sorunlardan ve yolsuzluk bataklığının kurutulmasından bahsetme şekli. Bu birçok kişi tarafından olumlu karşılanıyor. Onun tipik bir politikacı olmadığını ve onlarca yıldır kariyer basamaklarını tırmanmadığını düşünüyorlar. Sadece ne hissettiğini söylüyor ve şöyle diyor: Ya benim tarafımdasın ya da değilsin. Üstünü örtmek istemem ama diğerlerine tuhaf gelse bile, buradaki insanlar onun hakkında sevdiği şey bu. Ben de siyasetçiyim ve iki kez başkan seçildim. Bazen halkım bana şöyle diyor: “John, gerçek bir politikacıya benziyorsun.” Bu da bir özgünlük arayışının olduğunu gösteriyor.

Siyasi ilginin bu kadar yoğun olduğu şu anda, federal düzeyde bir kabile olarak devlet tarafından tanınma talebinizi öne sürüyorsunuz.

1956'da Amerika Birleşik Devletleri Kongresi tarafından tanındık. Ancak o dönemde hükümet Hindistan meselesinin dışında kalmaya çalıştığı için bize herhangi bir devlet bağışı verilmedi. Kızılderililerin asimile olmasını ve kendi kabilelerinden uzaklaşmasını istiyorlardı. Ve böylece kabilemizin diğer yardımları reddedildi ve statüleri iptal edildi. Bu yüzden tam devlet tanınmasını istiyoruz.

Bu tanınma sizin için neden bu kadar önemli?

Halkımıza ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapıldı. Sık sık, bu dünyayı terk ettiklerinde hâlâ ikinci sınıf Hintliler olan merhum büyükannem ve büyükbabamı, merhum büyük büyükannem ve büyükbabamı düşünüyorum. Benim için tanınma, durumun artık böyle olmadığı anlamına geliyor. Aynı zamanda, özellikle eğitim ve sağlık alanlarında tanınmayla el ele giden pek çok hükümet programı var.

Lumbee'nin federal olarak tanınması uzun süredir tartışılıyor. Neden henüz yapılmadı?

Kongre bunu yapmalı. Başkan bunu zorlayamaz. Zorlayabilir ve talep edebilir ama sonuçta Kongre'nin yasayı geçirmesi gerekiyor. Eski Başkan Biden'ın bu yöndeki girişimlerini memnuniyetle karşılıyoruz, mevcut adayların hamlelerini memnuniyetle karşılıyoruz. Ama ellerinde var. Kongre'nin bunu yapmasını sağlayabilirsiniz. Bana neden hiçbir başkanın konuyu gerektiği kadar gündeme getirmediğini sorarsanız, bunun nedeni, konunun onlar için yüksek bir öncelik olmamasıdır. Bir sonraki başkanın davamıza öncelik vermesini istiyoruz.

Donald Trump, 2020 gibi erken bir tarihte Lumbee'ye kur yaptı ve onlarla verimli bir zemin bulmuş gibi görünüyor.

Donald Trump, 2020 gibi erken bir tarihte Lumbee'ye kur yaptı ve onlarla verimli bir zemin bulmuş gibi görünüyor.Jason Moore/Imago

Donald Trump 2016'dan 2020'ye kadar başkandı ve Kamala Harris görevdeki başkan yardımcısıdır. Ama yine de işe yaramadı. Bu seçimden sonra neden çalışmalı?

Trump buradaki kampanya mitinginde açıkça bizim sorunumuza öncelik vereceğini söyledi. Sanırım 'Göreve geldiğimde yapılmazsa yaptırırım' gibi bir şey söyledi. Daha sonra Başkan Yardımcısı Harris beni aradı. Bunun gerçekleşmesi için milletvekilleriyle birlikte çalışacağını söyledi. Yani ikisi de öyle ya da böyle işleri bitireceklerine söz verdiler. Biz kabile olarak onların sözlerini tutmalarını sağlamalıyız. Uzun zamandır halkımıza bu söz verildi, davamıza önem verileceği defalarca söylendi. Tekrar tekrar olmadı. Dolayısıyla bu konudaki hayal kırıklığı gerçek.

Kabilenizin mevcut medyadan ve siyasi ilgiden kalıcı olarak yararlanabileceğini düşünüyor musunuz?

İnsanlar sesinizi aradığında ve tüm dikkatlerini size verdiklerinde, gerçek anlamda bir öncelik haline gelme fırsatına sahip olursunuz. Eğer değişken bir durumda yaşamasaydık, büyük bir oy bloğu oluşturmasaydık her şey farklı olurdu. Salı günü işlerin nasıl gelişeceğini göreceğiz ve ardından kazananı harekete geçmeye zorlayacağız.