Lisans Ve Üstü Ne Demek ?

Selin

New member
Lisans ve Üstü Ne Demek? Eğlenceli Bir Bakış Açısı

Merhaba forumdaşlar! Bugün sizlere “Lisans ve Üstü” kavramından bahsedeceğim. Ama tabii, klasik akademik dilden uzak durarak, daha eğlenceli ve “yakından tanıdığımız” bir bakış açısıyla ele alacağım. Lisans ve üstü, aslında hayatımıza girdikçe daha çok soru işareti bırakıyor. Mesela, lisans yaparken “bu kadarı yeter” diyoruz ama bir anda üstüne bir de master ekliyoruz, derken doktoraya kadar gidiyoruz… Bir de bakıyoruz ki, kahve içmeye daha çok vakit harcıyoruz. Sonra bir bakıyoruz, "Lisans ve Üstü"nün bir anlamı varmış… Ama ne?

Hadi, hemen konuya dalalım!

Erkekler: Çözüm odaklı, tabii ki stratejik bir yaklaşım

Erkeklerin bakış açısını önce bir çözüm odaklı düşünelim. Adamlar hedefe odaklanmış, her şeyi stratejik bir şekilde planlayan türden. Lisans yapmak mı? Tamam, 4 yıl boyunca bir hedef var, bir plan var. Ama sonrasında “ya bir tane daha yapayım, ondan sonra pazarlama konusunda doktora yapıp bir start-up kurarım” diyorlar. Erkekler, çoğunlukla “şu sorunu nasıl çözebilirim” diye düşünürken, lisans ve üstü bir nevi onlara büyük bir oyun gibi geliyor.

“Lisans ve Üstü”ne yaklaşan bir adam için bu bir yol haritası:

1. Adım: Lisans (4 yıl)

2. Adım: Master (2 yıl)

3. Adım: Doktora (3 yıl)

4. Adım: Karizma – Start-Up – CEO pozisyonu – Yüksek maaş – Ama hala sabahları kahve ve öğleden sonra 5 dakika meditasyon.

Evet, erkeklerin hayatındaki çözüm odaklı yaklaşım bazen, kendi kariyerlerinde strateji oluşturmak için de aynı hızla işler. Lisans ve üstü, işte bu yüzden bir tür kişisel gelişim süreci gibi algılanır. Ama asıl mesele, her kadının söylediği gibi “Lisans ve Üstü”nün gerçekte ne olduğudur: daha fazla ders, daha fazla kafa karıştırıcı akademik metin ve – bir şekilde – daha az sosyal hayat.

Kadınlar: Empati ve İlişki odaklı yaklaşım

Kadınların lisans ve üstü eğitimle ilgili yaklaşımlarını düşündüğümüzde, daha çok empatik bir bakış açısıyla karşılaşıyoruz. Çünkü kadınlar, meseleye “kişisel” ve “ilişkisel” bir açıdan yaklaşmayı severler. Hangi bölümde olurlarsa olsunlar, “Lisans ve Üstü” çok daha fazla sorumluluk, çok daha fazla iletişim ve tabii ki “bu kadarını kimseye anlatamazsın, ben sana ne oldu diye bir çay içelim” dedikleri o anlar içeriyor. Çünkü kadınlar, insanları anlamaya, dinlemeye, onların hislerini çözmeye meyillidir.

Bir kadın, “Lisans ve Üstü”ne adım atarken, şu şekilde düşünür:

1. Adım: Lisans (4 yıl) - Her an yeni insanlarla tanışmak, sosyal çevre kurmak, “şu derste sıkıldım ama arkadaşım beni motive etti” demek.

2. Adım: Master (2 yıl) - “Bunu yapabileceğimi biliyorum” diyerek, ama bir yandan “evde kedim ne yapıyor?” diye de kafa yormak.

3. Adım: Doktora (3 yıl) - “İnsanlar ne düşünür?” sorusunu sorgularken, sosyal medyada arkadaşlarının ne giydiğine göz atmak ve tabi ki “bu hafta sonu arkadaşlarla bir yere gidebilir miyim?”

Evet, kadınların “Lisans ve Üstü”ne bakış açısı bir miktar içsel hesaplaşma, empati ve bir de “bu sürece kimler eşlik edebilir” sorusu ile şekilleniyor. Akademik kitapların yanında, sosyal hayatlarına dair düşünceler de, başkalarıyla kurdukları ilişkiler de oldukça önemli hale geliyor. Tabii, kadınlar da bir şekilde çözüm odaklı düşünüp, kariyerlerini bir yola koyuyorlar. Ama bu yol, erkeklerin stratejik yaklaşımından biraz daha ilişki ve insan odaklı oluyor.

Birleşen Yollar: Lisans ve Üstü Karması

Şimdi diyelim ki, bir grup erkek ve kadın bir araya geldi, her ikisi de “Lisans ve Üstü” sürecine girmiş. Ortaya nasıl bir karışım çıkacak? Şu şekilde:

Kadınlar grubu: "Ama ben bu dönemde sadece kariyer yapmak istemiyorum, biraz da gezmeli, eğlenmeli, insanlarla ilişkiler kurmalı, ve sosyal hayatımı da geliştirmeliyim."

Erkekler grubu: "Yok, önce kariyer, sonra her şey. Önce çözmem gereken hedeflerim var!"

İşte tam bu noktada “Lisans ve Üstü” kavramı, iki farklı yolun birleşiminden doğan tatlı bir karmaşa yaratıyor. Bir tarafta kişisel gelişim ve “hayatımı da yaşamalıyım” düşüncesi, diğer tarafta ise stratejik ve hedef odaklı bir ilerleme arzusu.

Ama ne olursa olsun, ortak bir nokta var: Lisans ve Üstü’ne adım attığınızda, her iki taraf da oldukça büyülü bir yolculuğa çıkıyor. Her iki yaklaşım da “kendi yolunu” bulmaya çalışıyor ve bazen birbirlerinin yaklaşımlarını çok eğlenceli bir şekilde savunuyor. Tabii bu süreç, sonunda her iki tarafı da bir noktada birleştiriyor: Çünkü bu yolculuk, hayatın yeni yönlerini keşfetmekle ilgili ve kimseyi yalnız bırakmıyor.

Sonuç: Lisans ve Üstü Birleşiyor!

Sonuç olarak, her ne kadar erkekler ve kadınlar bu sürece farklı açılardan baksa da, sonuçta her iki taraf da “Lisans ve Üstü”nün ne demek olduğunu, nasıl bir süreç olduğunu, kendi yollarını çizerken birbirlerinden öğrenebileceklerini fark ediyorlar. Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı ve kadınların empatik bakış açısı birleşince, lisans ve üstü eğitimde gerçekten de ilginç bir denge ortaya çıkıyor.

Sizce de öyle değil mi? Peki, bu konuda nasıl düşünüyorsunuz? Lisans ve üstü eğitimde sizce erkeklerin ya da kadınların yaklaşımları daha etkili mi? Yorumlarınızı bekliyoruz!