Marlene Engelhorn 25 milyon bağışladı – İnternet mirasçıya öfkeli

bencede

New member
Bazı insanlar iyi haberlerden nefret eder. Savaş, iklim felaketi ve ekonomik çöküş arasında, belki de her şeyden ve herkesten “nefret etmekten” başka hiçbir şeye alışkın değiller. Her zaman kusur bulurlar. Ve bu çok sinir bozucu.

Avusturyalı milyoner mirasçı Marlene Engelhorn sözünü tuttu. İlk duyurusundan birkaç yıl sonra, 31 yaşındaki oyuncu şimdi servetinin yüzde doksanını Avusturya halkına veriyor. Bu, BASF'ın kurucusu Friedrich Engelhorn'un soyundan gelen kendisine miras kalan 27 milyon avronun 25'i.

Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Ve bunu yapıyor çünkü mirasının ve onunla birlikte gelen ayrıcalıkların adil olmadığını düşünüyor. Ancak diğer birçok zenginin yaptığı gibi parasını kendi seçtiği bir kuruluşa bağışlamak yerine yerel bir konsey kurmaya karar verdi. Avusturya toplumunun bu kesiti, mümkün olduğu kadar doğru bir şekilde, parasının nereye gideceğine karar vermeli, kendisi değil. Bu şekilde Engelhorn, parası üzerinden kontrolsüz güç kullanmaktan kaçınmak ve projeye demokratik bir karakter kazandırmak istiyor. Bravo!

Ancak görünüşte olumlu olan bu mesaja rağmen bazı kişilerin bazı itirazları var. Ama neden? İnternette tekrar eden üç şikayete daha yakından bakalım.

Nefret 1: Engelhorn'un planını hayata geçirmesi çok uzun sürdü

Engelhorn, Mart 2021'de projesini ilk olarak Viyana'nın haftalık gazetesi Der Falter'a verdiği röportajda duyurdu. Bu yaklaşık üç yıl önceydi. Projesini hayata geçirmek neden bu kadar uzun sürdü? Çünkü internetten yapılan bir açıklamaya göre Engelhorn, parası olmasaydı kişiliği olmayan kalıcı bir öğrenci olacaktı. İlginç.

25 milyon Euro'nun muhtemelen üç yıl içinde olduğundan çok daha hızlı bir şekilde hayır kurumlarına bağışlanabileceği doğrudur. Ancak Engelhorn'un planının merkezi noktası, hangi davaların desteklenmeye değer olduğuna ve hangilerinin desteklenmeye değer olduğuna karar vermek istememesi ve böylece miras aldığı güç konumundan yararlanmaya devam etmesidir.

Karar alma yetkisinin genel halka devredilmesiyle ilgilidir. Bu amaçla “İyi Yeniden Dağıtım Konseyi” oluşturuldu. 2023 yazında 10.000 Avusturya vatandaşıyla rastgele temasa geçildi. Daha sonra demografik kriterlere göre ve istatistiksel prosedürlerin yardımıyla elli tanesi seçilerek konseyde yer almaya davet edildi. Üyeler 16 ile 85 yaşları arasındaydı ve iyi düşünülmüş bir karara varmak için altı hafta sonu bir araya geldiler. İyi şeyler zaman alır.

Nefret 2: Engelhorn'da 2 milyon euro kaldı

Engelhorn'un “çalışma hayatına girmesini kolaylaştırmak” amacıyla mirasından 2 milyon avroyu elinde tutması da büyük heyecan yarattı. Bazıları bunu “tamamen çılgınca” olarak adlandırıyor veya Engelhorn'u “saf hiciv” olarak tanımlıyor.

Hiçbir şey yapmayanları değil, çok şey yapan ama her şeyi yapmayan insanları eleştirmek bilinen bir reflekstir. Bunu tekrar tekrar fark ediyorum. İklim dostu bir şekilde yaşamaya çalışan ve kendi beklentilerini her zaman karşılayamayan insanlar, yaşam tarzını değiştirmeye bile çalışmayanlara göre daha sık eleştiriliyor. Ne kadar yıkıcı.

Ama dürüst olalım: 27 milyon euronuzun 25'ini kendi özgür iradenizle halka verir miydiniz? Çok emin değilim. Gerisini Bayan Engelhorn'a bırakalım ve tüm servetini kendine saklayan süper zenginleri eleştirelim.

Nefret 3: Engelhorn medyadaki abartıdan endişeli

Son büyük skandal: Engelhorn yalnızca kendisini çevreleyen medyanın abartılı reklamıyla ilgileniyor! Bu suçlama bazı insanları kızdırıyor.

Engelhorn'un sadece 25 milyon avroyla ilgilenmesi beni de rahatsız ederdi. Çünkü ne kadar iyi yönlendirilmiş olurlarsa olsunlar dünyayı temelden değiştiremeyecekler. Ama konu bu değil. Engelhorn'un bağışı dikkat çekiyor ve bunu miras ve servet vergilendirmesi hakkındaki kamuoyu tartışmasını alevlendirmek için akıllıca kullanıyor. Nüfusun büyük bir kısmına fayda sağlayacak geniş kapsamlı, yapısal değişiklikler yaratma potansiyeline kesinlikle sahip bir konu.

Engelhorn, kendisinin ve diğer varlıklı kişilerin yıllardır miras vergisinin daha katı hale getirilmesi ve servet vergisinin yeniden uygulamaya konması için kampanya yürüttüğü “Beni şimdi vergilendir” girişiminin kurucu ortağı. Bu onun gerçek başarısıdır. Aslında onu çevreleyen abartılı reklamı böylesine toplumsal bir amaç için kullanmayı oldukça özverili ve tamamen meşru buluyorum.

Bir nefes taze hava

Elbette Marlene Engelhorn ve bağışı da eleştirilebilir. Şu anda 25 milyon euro ödül verildi. Dağıtım için doğru format olarak adlandırılan konsey miydi? Engelhorn gerçekten vergi adaletsizliği konusunda farkındalık yarattı mı? Onun bağışından doğru kuruluşlar yararlanıyor mu? Bu tartışmaya açık.

Bütün bunlara rağmen vergilerin artırılmasını savunan, parasının yüzde doksanını bağışlayan ve ne yapacağına kendisi karar vermek istemeyen bir milyonerin haberini son derece sevindirici buluyorum.

Bazı insanların her şey göz önüne alındığında bunu bile onaylayamaması ve bunun yerine Bayan Engelhorn'a kişisel olarak saldırmayı tercih etmesi saf bir şüpheciliktir. Ama yine de iyi bir hamle. Kıskananlar çatlasın.

BLZ bilet mağazasından öneriler: