Rusya'nın Alman dostlarının gülecek hiçbir şeyi yok

bencede

New member
Rusya'nın Alman dostlarının durumu kolay değil. Dikkat edin: Putin'i veya Rusya'yı anlayanlar değil, anlatıyı haklı çıkaranlar ve savaş savunucuları değil. Bu, tüm politikanın ötesindeki (veya bu tarafındaki) alanlarla, analog veya sanal Alman-Rus temasları ve karşılaşmalarıyla, şehir kardeşliği ve ticari ilişkilerle, spor, kültür ve bilimle ilgili.

Sorular ağır. Butscha'dan sonra Dostoyevski'yi hâlâ okuyabiliyor musun? Mariupol'dan sonra Çaykovski'yi dinler misiniz? Anna Netrebko gibi dünyaca ünlü bir sopranonun ortaya çıkışı uzun süre imkansızsa ve hala gösterilere neden oluyorsa, her Alman-Rus öpüşmesinden önce ortaya çıkan soru, olaya karışanların kendilerini açıkça Putin'e karşı konumlandırıp konumlandırmadıklarıdır.

Resmi düzeyde ilişkiler ölü gibi. Alman biliminin fildişi kulesinde bile net bir duruş sergilemek iki gün sürmedi. Leopoldina internet sitesinde 25 Şubat 2022'de Alman Bilim Organizasyonları İttifakı'nın tüm üyelerinin Rusya ile kurumsal ilişkileri dondurduğu bildirildi: “Buna tüm faaliyetler dahildir.”

Otuz yıldır “Gorbi, Gorbi” çığlıklarının yankılandığı yerde sessizlik ve kayıtsızlık hüküm sürüyor. Ortak kıtada ortak bir gelecek hakkında proaktif bir şekilde konuşan, Alman-Rus ilişkilerine hâlâ açıkça bağlı olan kim var? 1993 yılında kurulan Alman-Rus Forumu, uzun süredir iş dünyasının, siyasetin ve kültürün merkezi bir buluşma noktasıydı ve artık eski yapısının yalnızca bir gölgesi. Yönetim kurulu başkanı Petra Schwermann'a göre üyelerin yaklaşık üçte biri Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana ayrıldı. bireyler, şirketler, vakıflar ve diğerleri dahil.

Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Alman-Rus Forumu: yalnızca sivil toplum

Forum o zamandan beri odağını özellikle gençlik, genç yetenek ve toplulukla irtibat alanlarında sivil toplum işbirliğine kaydırdı. Rus siyasetine karşı net bir mesafe var. Bu aynı zamanda tartışmasız da değil. Schwermann'a göre bazı üyeler Rusya'ya çok yakın oldukları için, diğerleri ise Rusya'ya çok uzak oldukları için ayrıldılar.

Bu ifade, diyelim ki, Alman gerçekliğinin özel tarafının belirtisidir. Medya genel Atlantik çizgisinin propagandasını yaparken halk arasında şüpheler canlı. Ukrayna büyükelçisi ayrıca gerekli anlatıların yeterince aktarılmadığından şikayetçi oldu.

Alman-Rus temasının herhangi bir yasayı ihlal etmediği durumlarda bile medyanın baskısı dikkate değer. Örneğin Rusya'da yaptırımsız işlerini tamamen yasal olarak yürüten şirketler üzerindeki baskı. Kriz zamanları ulusal toplum refleksini uyandırır. O zaman birlikte durmak bir erdem haline gelir; Wagenburg'da yabancılara değer verilmez.

İnsani yardım da etkileniyor. Anne Hofinga, Rusya'da sivil toplum çalışmalarında deneyimli bir kişidir. Uzun yıllar Rusya'da yaşayan Bremenli kadın, 1989 yılında Rusya Yardım Derneği'ni (şimdiki Perspektif Rusya) kurdu. Bugün çocuklara, engellilere, yetimlere, mahkumlara, kadınlara ve yaşlılara yönelik 85'ten fazla sosyal kurumla ilgileniyor. Ocak ayında Wittenberg'de düzenlenen Saksonya-Anhalt Evanjelist Akademisi'nin “Doğu Avrupa'da Barış Yolları / Rusya'da Buz Devri” konferansında, faaliyetlerine yönelik bir tehdit olarak Alman sponsorların kaybından şikayet etti. Ayrıca bağışların bankaya aktarılması neredeyse imkansızdır; Aslında her hayır amaçlı iş birliği bundan etkileniyor.

Piyanist Justus Frantz: “Çok kötü muamele gördüm”

Mümkün olan her yerde temas yüzeyleri azaltılır ve temaslar daha zor hale getirilir; Buzul çağı kelimesi kelimenin tam anlamıyla kastedilmektedir. Aynı zamanda “Bir daha asla Rusya” sloganına dayalı pek çok ileriye dönük fırsatçılık da iş başında. St. Petersburg'daki son derece saygın Çaykovski Yarışması, uluslararası yarışma birliği tarafından dışlandı; yarışmanın web sitesi Rusya Devlet Başkanı'nın bir selamını süsledi.

Yine de Hamburglu piyanist ve orkestra şefi Justus Frantz 2023'teki jüri üyelerinden biriydi. Daha sonra Berliner Zeitung'a yaptığı açıklamada, “Japonya'dan, Güney Amerika'dan ve Amerika'dan jüri üyeleri ve uluslararası bir jüri olmasına rağmen bana çok kötü davranıldı” dedi. Aniden burada birisi benim Batı'dan gelen tek kişi olduğum fikrine kapıldı. Bu saçmalıktı, aptalca bir şeydi. Ama herkes bunu yazdı.”

Frantz gözle görülür bir şekilde öfkelendi: “Benim için asıl argüman ne biliyor musun? Gençlerin yanında durmak. Hala önlerinde her şey var, yetenekli olanlar, kendi hayatlarını kurmak zorunda olanlar. Böyle rekabet muhteşem. Ve sonra saldırıya uğruyor. Putin'in rekabeti desteklenmemeli.”

Geçen Mayıs ayında Frantz, St. Petersburg Mariinsky Tiyatrosu'nda Mozart'ın “Saraydan Kaçırma” adlı eserini yönetti. Sonra Beethoven'ın Moskova'daki Dokuzuncusu: “Olaylara, yabancılaşmaya karşı tepkim buydu. Sanırım Moskova'da yarım saat kadar alkış aldım. Herkesin kardeş olması orada buradan daha büyük bir etki yaratıyor gibi görünüyor.”

Şu anda Rusya'ya seyahat eden herkes, Batı ile temas kurmaya ve toplumun her kesiminden Almanlarla fikir alışverişinde bulunmaya aç olduklarını bildiriyor. Temas yasaklarındaki katı görüşlüler haklı olduklarını düşünüyor: Rusların acı çekmesi gerekiyor, o zaman onlar da siyasi sistemlerini ortadan kaldıracaklar. Ülke ve halk uzmanları ise tam tersini varsayıyor; anlaşmazlık bütün bir tartışmayı alevlendiriyor.

Rusya ile tüm teması kaybetme hissi, Alexander von Bismarck'ı 2022'nin sonunda Altmark'taki bir aile evi olan Döbbelin'de Bismarck Diyaloğu'nu başlatmaya motive etti. Reich Şansölyesi'nin büyük yeğeni, Berliner Zeitung'a, 30 yıl boyunca kurulan tüm dostlukların, ekonomik, kültürel, spor, hatta kardeş kardeşlik ilişkilerinin bile savaşa feda edilmesinin söz konusu olamayacağını söyledi. “Hepsi mahvolamaz, her zaman bir gün sonra olacaktır.”

Birbirine karşı hiçbir şeyi olmayan insanları kışkırtmak

Ayrıca Rusya hareket ettirilemez; ülke “Avrupa'da kalacak. Ve eğer birlikte barış içinde yaşamak istiyorsak, yeniden temas kurmamız gerekecek.” Bismarck da oldukça kişisel bir güdüyle hareket ediyor: “Barış içinde büyümesi ve Ruslarla iletişim kurmaya devam etmesi gereken iki Alman-Rus oğlum var. ”

Politikacıların yaptıkları bir şeydir, ancak stratejik olarak tamamen farklı bir şekilde ilerlerler. Ama birbirine karşı hiçbir şeyi olmayan insanları kışkırtmak “Bunun doğru olduğunu düşünmüyorum.” Bismarck, Rusya'yı anlayan seslerin söz sahibi olduğu diyaloğunu siyasi konuları dışlamayan bir fikir alışverişi platformu olarak görüyor. Rusya'ya giden çoğu iletişim kanalı sonuçta büyük ölçüde kapatıldı; yarı hükümete ait St. Petersburg Diyaloğu ve Alman-Rusya Forumu'nun yanı sıra Doğu Prusya Devlet Birliği ile Rus yerel otoriteleri arasındaki yerel siyasi ortaklıklar da.

Bismarck'ın uzun süredir takip ettiği özel hedeflerden biri, Rusların Almanya'da vizesiz seyahat etmesidir. “Suçlular ve casusların hepsi zaten orada” diye savunuyor, “onların vizeye ihtiyaçları yok.” Otto Schily'nin İçişleri Bakanı olarak basitleştirilmiş vize verilmesine ilişkin sözleşmeyi imzaladığı günü hatırlıyor: “Oradaydım.” Bu, Aralık 2003'te, Alman-Rus ilişkilerinin zirvesindeydi; Putin'in Alman Federal Meclisi'ndeki konuşmasından iki yıl sonraydı.

Her halükarda, genel bakış, yüksek siyasetteki buz çağına rağmen, değişim arzusunun ve iyi Alman-Rus ilişkilerinin ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor. Pek çok Alman, Rusya'nın gelecekte de değer görmeye devam edecek önemli bir Avrupa komşusu olmasıyla ilgileniyor. Bu ilginin engellendiği suçlaması öncelikle Moskova Kremlin'e ve orada izlenen politikaya yöneliktir. Ancak bu aynı zamanda birçok açıdan çatışma ve çatışmaya çok fazla, bir arada yaşamaya ise çok az vurgu yapan kendi siyasetimizi ve medyamızı da hedef alıyor.