Savaşın atalarımız için ne anlama geldiğini neden hatırlamıyoruz?

bencede

New member
Babam 1943 yılında 18 yaşındayken askere alındı ve Batı Cephesi olarak adlandırılan bölgeye gönderildi. O ve tamamı genç erkeklerden oluşan birkaç kişi, Amerikalılar 1944'te Normandiya'ya çıktıklarında “savaşmak” istemedikleri için kendilerinin yakalanmasına izin verdiler. 1948'de Amerikan esaretinden döndü. Ağabeyi öldürüldü, babası ise sözde “Volkssturm”da öldü. Babam savaştan öldürmeden kurtulduğu için minnettardı.

Annemin erkek kardeşi ve babası da savaşta kaldı; kız kardeşim savaştan kısa bir süre sonra madende kaza geçirdi. Erkeklerin hiçbiri gönüllü olarak savaşa gitmedi. Ayrıca askere alınmaktan kaçınma fırsatları da (kaçma vb.) yoktu.

Annemle babam, görünüşe bakılırsa diğerlerinden farklı olarak, geçmiş hakkında çok konuşuyorlardı ve bu sefer de konuyu atlamadılar. Oğullarımın veya torunlarımın bir savaşta hayatını kaybetmesi fikri benim için dayanılmaz.

Askerler de insandır, hayvan değil

Dünya çapında askeri çözümlerin yeniden tercih edildiğini, politikacıların her türlü diplomatik çabayı kaçırdıklarını hissettiklerini görmek benim için dayanılmaz. Her ne kadar Orta Avrupa'da 70 yılı aşkın bir süredir barış içinde olsak da, muhtemelen dünyanın tüm olası bölgelerinde savaşın gündemde olmadığı bir gün olmamıştır. Bu savaşlarda mağdur olan kadın, erkek, çocuk herkes için anlatılmayacak kadar üzülüyorum. Askerler de insandır, hayvan değil. Çok az insan gönüllü olarak savaşa gider. Etkilenenler ve aileleri ne kadar sefaletten, acıdan ve kederden kurtulabilirdi?

Savaşların en büyük kazananları silah endüstrileridir ve güçlü bir lobiye sahip oldukları görülmektedir. Diplomatik çabalarla, insani ve şiddet içermeyen iletişimle, uzlaşma ve anlayışla daha fazla savaş olmasaydı, bu endüstriler iklimin korunmasına, araştırmaya, sadece insanlığın iyiliği için ne kadar kaynak yatırımı yapabilirdi? Bunun bir ütopya olarak kalması mı gerekiyor?

Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.