Trafik ışığı kaybediyor, CDU ve AfD kazanıyor – seçim partileri, tepkiler, sonuçlar

bencede

New member
Berlin'deki federal seçimlerin kısmen tekrarlanmasında, akşamın ilerleyen saatlerinde CDU ve AfD'nin hafif kazanımlar elde ettiğine dair işaretler vardı. Trafik ışığı partileri SPD, Yeşiller ve FDP, 2021 genel sonucuna kıyasla bir miktar zemin kaybetti.

Bu, eyalet seçim otoritesinden internet üzerinden alınan ve saat 20:15 itibariyle tüm seçim alanlarının yaklaşık yüzde 95'inin sayıldığı bilgisinden ortaya çıkmıştır. Pazar zaten sayıldı.


Henüz tamamlanmamış olan bu ara sonuca dayanarak CDU ve AfD yaklaşık yüzde bir puanlık bir artış bekleyebilir.

SPD, Yeşiller ve FDP'nin her biri yaklaşık yüzde 0,7 puanlık kayıplar beklemek zorundaydı. Bu ara sonuçlara göre sol kabaca istikrarlı kaldı.

fotoğraf Galerisi


Pankower Wollankstrasse'deki oy verme istasyonu. Normalde bir spor salonu, bugün tekrar arama yeri.Markus Waechter/Berliner Zeitung

Bornholm ilkokulundaki oy verme istasyonuna geçiş.


Bornholm ilkokulundaki oy verme istasyonuna geçiş.Markus Waechter/Berliner Zeitung

Bir anne, çocuğuyla birlikte Berlin-Pankow'daki Carl-von-Ossietzky-Gymnasium'daki oy verme merkezinde oy kullanıyor.


Bir anne, çocuğuyla birlikte Berlin-Pankow'daki Carl-von-Ossietzky-Gymnasium'daki oy verme merkezinde oy kullanıyor.Christoph Soeder/dpa

Bornholm ilkokulunda her şey yolunda gidiyor.  Seçmenler gelir ve gider.


Bornholm ilkokulunda her şey yolunda gidiyor. Seçmenler gelir ve gider.Markus Waechter/Berliner Zeitung

Seçmen temel haklarından yararlanıyor.


Seçmen temel haklarından yararlanıyor.Markus Waechter/Berliner Zeitung

Wilmersdorf bölgesindeki Xantener Eck barı da tekrar seçimler için oy verme yeri olarak kullanılacak.


Wilmersdorf bölgesindeki Xantener Eck barı da tekrar seçimler için oy verme yeri olarak kullanılacak.Christoph Soeder/dpa

Pankow bölge ofisindeki 618 numaralı oy verme istasyonunda iki seçmen.


Pankow bölge ofisindeki 618 numaralı oy verme istasyonunda iki seçmen.Christoph Soeder/dpa

Berlin-Pankow'daki Carl-von-Ossietzky-Gymnasium'daki oy verme merkezindeki seçim görevlileri sayesinde işler şu ana kadar iyi gidiyor.


Berlin-Pankow'daki Carl-von-Ossietzky-Gymnasium'daki oy verme merkezindeki seçim görevlileri sayesinde işler şu ana kadar iyi gidiyor.Christoph Soeder/dpa

Seçmenler, Berlin-Mitte'deki Linienstrasse 162 adresindeki 107 numaralı sandıkta haçlarını gösteriyor.


Seçmenler, Berlin-Mitte'deki Linienstrasse 162 adresindeki 107 numaralı sandıkta haçlarını gösteriyor.Christoph Soeder/dpa

Berlin Mitte'deki Linienstrasse'deki oy verme merkezinde hayvan dostları.


Berlin Mitte'deki Linienstrasse'deki oy verme merkezinde hayvan dostları.Christoph Soeder/dpa

Oylar Pazar akşamı Carl von Ossietzky-Gymnasium'daki 317 numaralı sandıkta sayılacak.


Oylar Pazar akşamı Carl von Ossietzky-Gymnasium'daki 317 numaralı sandıkta sayılacak.Sören Stache/dpa

Max Schmeling Salonu'nda postayla oy sayımı sırasında oy pusulaları masanın üzerinde duruyor.


Max Schmeling Salonu'nda postayla oy sayımı sırasında oy pusulaları masanın üzerinde duruyor.Christoph Gollnow/dpa

Sayım için posta yoluyla oy pusulalarının bulunduğu bir kutu hazırlanır.


Sayım için posta yoluyla oy pusulalarının bulunduğu bir kutu hazırlanır.Christoph Gollnow/dpa


2021 federal seçimlerinde başlangıçta partilerin sıralamasında herhangi bir değişiklik olmadı.

Berlin'deki ilk seçim denemesinde neredeyse iki buçuk yıl önce SPD öndeydi (ikinci oyların yüzde 23,4'ü), onu Yeşiller (22,4), CDU (15,9), Sol (11,4), FDP (9 .1) ve AfD (8.4).


Berlin CDU liderliği akşam Weißensee'deki şefler için bir eğitim merkezi olan Pankower Kochwerk'te bir araya geldi. Sonuçta neredeyse 100 katılımcı kış yağmurunu atlatmayı başardı. Böylece Pankow'un doğrudan adayı Martina Anders-Granitzki mikrofonu eline aldı ve “Pankow için neredeyse normal bir seçimden” bahsetti.

Bu Pankow için bir dereceye kadar doğru olabilir. Sonuçta Berlin'in kuzeydoğusundaki seçmenlerin yaklaşık yüzde 84'ü tekrar oy kullanmaya çağrıldı. İki buçuk yıl önce orada pek çok şey ters gitti. Charlottenburg-Wilmersdorf yüzde 40'lık iyi bir oy oranıyla ikinci sırada yer aldı. Berlin'in diğer birçok seçim bölgesinde yalnızca birkaç düzine oy verme merkezi açıktı.

Berlin'de yeniden seçim: CDU'nun hayalleri Pankow'da paramparça oldu


Yüzde 84 Pankow'u özellikle ilginç kılıyordu. CDU (ve AfD) yükselişte, Yeşiller baskı altında, SPD düşüşte; hatta Anders-Granitzki'nin ilk oylamalarda dördüncü sıradan birinci sıraya çıkıp doğrudan görevi kazanması bile mümkün görünüyordu. 2021'deki açıkları önemli olsa bile. Sonuncu ama bir o kadar da önemlisi, CDU'nun Pankow'da Temsilciler Meclisi'nde aldığı ve bir yıl önce de tekrarlanan iyi sonucu, umudu alevlendirdi: Kazanılacak bir şeyler olmalı mı?

Berlin seçimlerinin tekrarı: İyi rakamlar, kötü rakamlar; Pankow CDU sonunda kazandı ancak bu, bölgedeki birinci veya ikinci oyların çoğunu kazanmak için yeterli olmadı.  Yeşiller'in 2021'deki sonucu bunun için fazla iyiydi.


Berlin seçimlerinin tekrarı: İyi rakamlar, kötü rakamlar; Pankow CDU sonunda kazandı ancak bu, bölgedeki birinci veya ikinci oyların çoğunu kazanmak için yeterli olmadı. Yeşiller'in 2021'deki sonucu bunun için fazla iyiydi.Monika Skolimowska/dpa


Akşam boyunca asıl belirsizlik unsuru seçmen katılımı olmalı. 2021'deki gibi aynı kişilerin oy pusulalarında yer almasının saçmalığı, o akşam en fazla 550.000 Berlin oyu varken Federal Meclis'teki koşulların zaten dans ettirilememesi. Bütün bunlar ve çok daha fazlası katılımın düşük olduğunu gösteriyordu.

Aslında seçim günü saat 16.00'da bu oran sadece yüzde 40,2 idi. 2021'de oy verme hakkına sahip olanların yüzde 57'si, 2.250 oy verme bölgesinin 455'inde aynı anda kutuyu işaretlemişti. Berlin'in eyaletten dönen memuru Stephan Bröchler daha sonra şöyle diyecekti: “Hedeflediğimden çok daha düşük.”

Berlin seçimleri: Eyaletten dönen memur daha yüksek katılım umuyordu


Steglitz-Zehlendorf'ta yarışan Berlin Yeşiller Partisi lideri ve Federal Meclis üyesi Nina Stahr, olayları bu kadar karanlık görmek istemiyordu. “Bazılarının seçim öncesi korkuları dikkate alındığında seçmen katılımının beklenenden iyi olduğu görülüyor. Bu, insanların sesini demokrasi için kullanmak istediğini gösteriyor” dedi. Bu iyiye işaret. “Elbette daha yüksek bir seçmen katılımını istesek de, buna şüphe yok.”

Akşam 7'den kısa bir süre önce Kai Wegner de Weißensee'de göründü. Ancak CDU eyalet başkanı ve belediye başkanı da güncel rakamlar sağlayamadı. Bu yüzden retorik bir şekilde sordu: “Ne söylemeliyim?” Sonra ağzından çıktı: “Bu çok tuhaf.”


Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.


Kai Wegner: “Trafik ışıkları yeniden kendine gelmeli”


Wegner elbette haklıydı. Berlin'de oy kullanma hakkına sahip olanların yalnızca yüzde 20'sinin yeniden sandık başına gitmesi istendi. Dahası, tüm şehre çılgınca dağılmışlar: çok küçük, çok parçalı ve tahminler, yerinde seçim sonrası anketler ve tahminler gibi olağan çabalara izin verecek kadar anlamlı değiller. Böylece seçim gecesi pek çok soru işareti ve çok az kesinlik ile başladı.

Dediğim gibi, iş bittikten sonra kendi çalışanlarınızı övmeniz sabittir. Wegner de aynısını yaptı ve Berlin'deki rakipleriyle de dalga geçti (“Aslında CDU'yu sadece sokakta gördüm”) ve federal trafik ışığı koalisyonunu hedef aldı. “Aklını başına toplamalı” ve “sorumluluklarını yerine getirmeli” ki bu da sağ kanattaki radikallerin yükselişine karşı en iyi araç. Bu nedenle bu federal hükümete bir dur işareti konulmalıdır. Bu, diğer tüm CDU seçim posterlerinde buna benzer bir şeydi.

Berlin'de seçim tekrarı: Weißensee'de akşam saatlerinde CDU'nun havası gerginlikle sakinlik arasında bir yerdeydi.


Berlin'de seçim tekrarı: Weißensee'de akşam saatlerinde CDU'nun havası gerginlikle sakinlik arasında bir yerdeydi. Markus Waechter/Berliner Zeitung


Görünüşe göre Wegner, konuşması sırasında kimsenin herhangi bir sonucu bilemeyeceğini hatırladı. Ve Manuela Anders-Granitzki ile küçük bir diyalog başladı: “O halde rakamları bekleyelim, değil mi Manuela?” Neşeli bir “Elbette” ile cevap verdi. Ve Wegner sözlerini şu sözlerle bitirdi: “Sonra bunu yapacağız. Sadece çalışmaya devam edin.”

AfD'nin başarısı göz önüne alındığında, iktidardaki belediye başkanı böyle devam etmek istemedi. Akşam, “AfD'nin ulusal eğilimi artık Berlin'de de fark ediliyor” dedi. “AfD'ye verilen her oy çok fazla. Bu partiyle devlet yapamazsınız.” Peki ne yapabiliriz? “Biz yani demokratik partiler halkın kaygılarını ciddiye almalı ve her şeyden önce sorunları çözmeliyiz. AfD’ye karşı en iyi çare bu.”
 
Üst