TU Berlin nasıl çalıştığını gösteriyor

bencede

New member
Berlin Teknik Üniversitesi'nde Salı öğleden sonra Filistin yanlısı gösteri kızışmadı. FU'nun “işgali” gibi sahnelerden söz edilemez. O gün yaklaşık 70 öğrenci bir üniversite binasının önünde durup Filistin bayraklarını sallıyor, Kufiya eşarpları takıyor ve Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes çağrısında bulunuyordu. Ancak TU'daki gösteri barışçıl. ” gibi Yahudi karşıtı sloganlar attığı kayıtlıydı.Nehirden Denize” veya “Ya Allah ya Allah İntifada“duyulamıyor. Sadece bir tutuklama var. İki saat sonra organizatörler gösterinin bittiğini duyurdu ve herkese “iyi günler” diledi. Grup dağılır.

Tam olarak bir hafta önce Özgür Üniversite'de durum farklıydı. Orada Filistin yanlısı öğrenciler protestolarını kaydetmemişlerdi; isyan çıktı ve Yahudi karşıtı sloganlar atıldı. Üniversite yönetimi polisi kampüse çağırdı, görevliler harekete geçti, bazen polis zoruyla protestocuları tek tek tutukladı ve eylemin sona erdiğini ilan etti. 80 ceza soruşturması ve 79 idari suçla ilgili soruşturma başlatıldı.

FU'daki durum tırmandı ancak Salı günü TU'da işler sakin kaldı. Ve bu, dün olduğu gibi geçen hafta da aynı sözcülerin orada olmasına rağmen. Nasıl olabilir?


TU kampüsündeki Filistin yanlısı göstericiler Gazze'de derhal ateşkes talep ediyor.Sven Kaeuler/dpa

Başkanımızı seviyorum“: Rauch diyaloğa güveniyor


Teknik Üniversite Başkanı Geraldine Rauch aylardır diyaloğa güveniyor. Kendisi Gazze'den gelen ve orada aile üyelerini kaybetmiş olanlar da dahil olmak üzere hem Yahudi hem de Filistin yanlısı öğrencilerle düzenli temas halindedir. Rauch'a yılın başından önce kaderinin darbeleri anlatıldı. Ve yılbaşı konuşmasında buna değindi.

Bu kez o da orada olmak istiyor. Rauch, dünkü protestoda Filistin yanlısı öğrencilerle konuşmak için bir etkinliği daha erken terk etti. Duyulma hissi onlarla rezonansa giriyor gibi görünüyor. “Başkanımızı seviyorumRauch'un gelişini öğrendiğinde bunlardan biri diyor. Şu anda FU'da düşünülemez.

Büyük güven ama her şeyi kapsayan bir dayanışma değil


Rauch, Berliner Zeitung'a Filistin yanlısı öğrencilere duyduğu “büyük güveni” vurguladı. Bunların “barışçıl protestoyu ve antisemitizme karşı” durduğuna inanıyor. Berlin ve Almanya'da zaten hararetli olan söylemi daha da alevlendirmek yerine diyalog ve gerilimi düşürmeye odaklanılmalıdır.

Ancak bunun tek başına her zaman yeterli olmadığının da bilincindedir. Polis müdahalesine ilişkin kararlar vaka bazında alınmaya devam etmelidir. İsrail'e veya Almanya'ya Nazi devletleri demek “tabii ki doğru değil.” Protestolara hoşgörü göstermesi ve protestoların kapatılması emrini vermemesi, tüm açıklamaları desteklediği anlamına gelmiyor. Ancak cepheleri daha fazla sertleştirmemek önemli.


Göstericiler basın çalışmalarını engelliyor ve polise hakaret ediyor


Nispeten ılımlı duruma rağmen TU'da her şey yolunda gitmiyor. FU ve HU'da olduğu gibi basın çalışmaları da protestocular tarafından kısmen sekteye uğradı ve gazetecilere hakaret edildi. Kufiya eşarpları kameralar önünde tutuluyor, bireyler Nazi olarak aşağılanıyor ya da Alman medyası “dolandırıcılık ve hile yapmakla” suçlanıyor.

Ve “gibi sözler olmamasına rağmen”Nehirden DenizeTeknik Üniversite'de de eleştirel bakılması gereken sloganlar duyuluyor. Bir ilahide Alman polis memurları “katil ve faşist” olarak tanımlanıyor. Bazıları ise hem Almanya'yı hem de İsrail'i “terör” ya da “Nazi” devleti olarak karalıyor. Avukatların bunun hâlâ ifade özgürlüğü kapsamına girip girmediğine veya isyana teşvik olarak değerlendirilip değerlendirilmediğine karar vermesi gerekiyor.

Gazze'deki acılara genel dikkat çekme çabası bu kez kapitalizm eleştirisiyle de harmanlanıyor. Öğrenciler “Öğrenciler faşizme, savaşa ve sermayeye karşı uluslararası alanda mücadele ediyor” sloganı attı. Bunun göstericilerin davasına yardımcı olup olmayacağını zaman gösterecek.

Antisemitizm ve radikalleşmeye karşı düzenli diyalogla


Her şeye rağmen Filistin yanlısı gösteri genel olarak geçen Salı günü FU'daki gösteriye göre çok daha barışçıl. Ortam daha rahat, üniversitenin öğrencilerine, öğrencilerin de rektörlerine olan güveni daha derin görünüyor. Protesto kaydedildi ve polis tarafından dağıtılmasına gerek yok. Önemli ölçüde daha az Yahudi karşıtı açıklama var, yalnızca bir tutuklama var ve polis şiddeti yok.

Üniversitelerin amacı hem öğrenciler arasında hem de polisle çatışmalarda antisemitizmi, radikalleşmeyi ve şiddeti önlemekse, Başkan Rauch'un diyalog odaklı yaklaşımı doğru yöne gidiyor gibi görünüyor.


Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.
 
Üst