“Üç yıl önce kimse AFD'yi seçeceğini itiraf etmezdi”

bencede

New member
Münih'in saldırısı, karlı Wilmersdorfer Straße'nin üzerinde karanlık bir gölge gibi yatıyor. Ana tren istasyonunun yakınındaki 24 yaşındaki bir Afgan'ın arkadan şüphesiz bir kalabalığa koştuğu acımasız saldırı, birçok kişi kullanıyor, konuşmalarda yankılanıyor, öğleden sonra görünüşte sallanıyor.

Küçük bir tütün dükkanının tezgahının arkasında duruyor – Türk köklerine sahip bir berliner, anlatmaya hazır olduğundan daha fazlasını deneyimliyor. Nurcan'ın ebeveynleri, konuk işçiler, sekme, ücretli vergiler, bir hayat kurarak Almanya'ya geldi. “Her zaman çalıştılar, her zaman katkıda bulundular,” diyor 58 yaşındaki istikrarlı bir sesle.

Sonra cep telefonuna işaret ediyor. Yeni bir başlık. Başka bir saldırı, bu sefer Münih'te. Derin iç çeker. “Çok üzgünüm. Almanya insanları ele geçiriyor – ve bazıları bu misafirperverliği kötüye kullanıyor.” Öfkesi kısa bir kıvılcım değil, uzun süre içinde yanan bir ateş. “Politikacılar birbirlerine hakaret etmeyi bırakmalı ve nihayet hareket etmeli ! “ Ve seçim? Dalgalanıyor. “Zaten posta oyu verdim.” Sonra kendini bir müşteriye ayırır, tezgahın üzerine kelimesiz tütün uzatır.

Gittiğimizde dostça çağırıyor, ama kesinlikle: “Yıllarca neyin yanlış gittiği konusunda sessiz kaldım – ama şimdi değil.” Sadece bir ifade gibi görünmüyor. Bir kalkış gibi geliyor.

Tütün satıcısı yalnız değil. Berliner Zeitung muhabirleri günlerdir dolaşıyor Başkentin sokakları insanlarla konuşur, endişelerini dinler. Doğu bölgesinde ve Charlottenburg'da. Konuşmalar artan bir sabırsızlık ve öfke ortaya koyuyor. İnsanlar cevaplar için uzun, nihayet hareket eden bir politika için, sadece konuşmuyor. Tekrar tekrar aynı konular, neredeyse bir litani gibi ortaya çıkıyor: daha yaygın saldırılar, kontrolsüz göç korkusu, birçok kişinin varlığın eşiğine çağırdığı acımasız enflasyon. Kaldırımlarda, kafelerde ve süpermarketlerde, her zaman düzenli masalarda ve otobüs duraklarındaki duygu: Politika bizi uzun zamandır unuttu.

Ayrıca, üç yıl önce kimsenin seçim kararı hakkında açıkça konuşmadığı Charlottenburg'da, insanlar şimdi düşündüklerini yüksek sesle telaffuz etmeye cesaret ediyorlar: “Asla AFD seçmeyi hayal edemezdim” diyor bir fırında emekli bir öğretmen. “Ama bizi başka kim dinleyecek? Bu benim tanıdık çevremde de durum böyle. Üç yıl önce, hiç kimse AFD'ye oy vermeyi kabul etmezdi.” Bir adam BSW'ye seslerini vermek istiyor, diğerlerine sola. Partiler CDU, SPD, Yeşiller ve FDP – Birçoğu kısaltılmış kış seçim kampanyasına kızgın.

Emekli: Lietzensee'ye sabah 8'de şişe toplayın

Cuma günü de soğuk, kar sokaklarda bağlanıyor. İsminin Wilmersdorfer Strasse'ye bir çöp kutusuna yaslandığını söylemekten utanan bir emekli ve boş depozito şişeleri toplar. Elleri soğuktan pürüzlü, gözleri yorgun. “İnsanlar değişim için uzun,” diyor yumuşak bir şekilde. “Kimsenin endişelerini ciddiye almadığı hissine sahipsin.” AFD'nin bir şeyi değiştirebileceğine inanıyor musunuz? Omuzlarını silkiyor. “İnsanlar onları seçerek, sonunda siyaseti uyandırmak isteyerek bir örnek oluşturmak istiyorlar.” Kendisi? “Henüz karar veremiyorum.”

Cazibe daha iyi bir yaşamdan geliyor.
Berlin-Charlottenburg'dan Emekli

Sabah zaten Lietzensee'deydi, saat sekizde pfand arıyor, diyor 79 yaşındaki. “Yalnız değilim, birçok emekli Charlottenburg'da şişe toplar.” Zarif bir ceket, renkli bir boyun atışı, sağlam botlar giyiyor – yaşam gerçekliğinin bir tezat. “Cazibe daha iyi bir yaşamdan geliyor,” diye mırıldanıyor, neredeyse özür diliyor. Ama bugün iki avro ile meyve veya salata karşılayabilmek için Boşut'u topluyor. “1000 Euro'nun biraz üzerinde emekli maaşımla, sık sık buluşamam.” Ocak ayında faturalar geldi. Sigorta, ek maliyetler, her şey aynı anda. Hesabı 10 Ocak'ta boştu.

Talihsizlikte Mutluluk: Eski kiralama sözleşmeniz 500 Euro bir daireyi güvence altına alacaktır. Bir nimet, çünkü onun arasındaki daire – bir zamanlar pahalı – şimdi 1200 avro için kiralandı.

Adrian Port seçim kampanyasını çok duygusal buluyor – BSW ve sol arasında dalgalanıyor.Markus Wächter/Berliner Zeitung

Kafe Extra Latt'ın önünde durur. İçeride sıcak, seslerin karışması dışarıda nüfuz ediyor. Bir kahve burada üç Euro'dan fazla, en az altı yemek. “Geçen gün İtalyanca kızımla birlikte oldum,” diyor başını sallayarak. “Bir kadeh şarap için yedi avro istediler.” Kısaca gülüyor, kuru. Sonra sessiz. Kar parke taşları üzerinde kar fırtınası.

Dilbilimciler: “BSW ve Sol arasında dalgalanıyorum”

Adrian Limanı (35) metroya gidiyor, soğuk algınlığına karşı tekerlekli sandalye ve kalın bir ceket giyiyor. 35 yaşındaki pazarlamada çalışıyor ve bir iletişim ve dilbilimci-ve kimi seçeceğinden henüz emin değil. Aynı zamanda bu federal seçimden önce kararsız birçok kişiden biridir. “BSW ve sol arasında dalgalanıyorum,” diyor – ama seçim kampanyası onu hayal kırıklığına uğrattı. Onun için aşırı ısındı, çarpıtılmış ve cümlelerle dolu. Ayrıca genellikle pragmatizmden yoksundur. Somut içerik yerine, finansmanı karanlıkta kalacak büyük vaatler ve seçim hediyeleri vardır. Ayrıca, tek bir ebeveyn gibi yoksulluğa gireceklerini bildiği arkadaşlardan da endişeleniyor. Göç söz konusu olduğunda, siyaseti saf olarak görür. Sonuçta: “Daha dürüst bir politika istiyorum.”

Birçoğu öğleden sonra Wilmersdorfer Arcaden'e sığınıyor – zamanın bir an için durduğu göründüğünde sıcak olduğu bir yer. Ağır cam kapılar kayar, sıcak bir hava boruları titremeyi sarılmak gibi kuşatır. İçeride, yapay ışıkta, köşedeki kafeden taze öğütülmüş kahveden sonra parfüm, balık ruloları kokuyor.

Michael Seibold'un çayı, küçük bir dükkanın bodrum katında ağırlıktadır. Tezgahın arkasında, siyah önlükte, 59 yaşındaki sakin bir kesinlik ile konuşuyor: “Yerleşik partiler nihayet sağa geçiş yapmalı ve bu sadece kontrollü göçle mümkün.”

Satıcı: Orta Partiler, göç konusunu çok uzun süre görmezden geldi

Ona açıktır: Orta partiler yıllarca göç konusunu desteklediler, çok uzun süre görmezden geldi ve tam da bu kadar çok insan AFD'ye akın ediyor. “Bir Friedrich Merz şimdi Aschaffenburg'a büyük dalgalar yapıyor, ancak bunu uzun zamandır yapabilirdi.” CDU'nun yakın zamanda manşetlerde bulunduğu beş puanlık göç planı anlamına geliyor. AFD oylarıyla sendika bir karar getirdi, tartışma o zamandan beri yemek pişiriyor. Seibold ev yapımı öfke görüyor. Ama aynı zamanda şöyle diyor: “Demoları sağa karşı selamlıyorum – insanların kendilerini savunması önemlidir. Ancak bu, saldırılar, çözülmemiş göç sorusu sorununun yanlış köşesine giriyor. Bu birçok kişiyi hayal kırıklığına uğratıyor. “

Bir müşteri müdahale eder. O, genellikle göç politikasında bir model olarak kabul edilen Danimarka'da yaşıyor. “Danimarkalılar yabancılara dikkat ediyorlar,” diyor ayık. “Sosyal Demokratlar, bazıları CDU veya AfD gibi görünen pozisyonları temsil ediyor. Ve insanlar? Bunu tamamen normal buluyorlar ve diğer ülkelerin neden bu kadar çok insanı ele geçirdiğini anlamıyorlar. “

Birkaç paket erken gri satın alıyor, ödüyor ve gidiyor. Seibold düşünceli bir şekilde başını salladı. “Göç sorusu sağa bırakılmamalıdır.” Ve kimi seçiyor? Gülümsüyor. “Yıllarca Hayvan Refah Partisi. Sadece hayvanlara değil, aynı zamanda sosyal konulara da bağlıdırlar. “

Julia Velegraki (sağ) ve Rosalie Glaser (solda) henüz havada değil.

Julia Velegraki (sağ) ve Rosalie Glaser (solda) henüz havada değil.Markus Wächter/Berliner Zeitung

İnsanlar nihayetinde bölgedeki bölge seçimlerinde nasıl seçim yapıyorlar? Tahminler ilk izlenim veriyor. 2021 federal seçimlerinde seçim bölgesindeki katılım yüzde 68,1 idi. Doğrudan görev için rekabet özellikle üç yıl önce sıkıydı ve Lisa Paus'a (Yeşiller) ve Klaus-Dieter Gröhler'e (CDU) karşı dar bir şekilde hüküm süren Michael Müller'in (SPD) galibiyetiyle sona erdi. İkinci oylarda ise Yeşiller en çok sesi birleştirdi. Charlottenburg-Wilmersdorf'ta CDU adayı Lukas-Albrecht Krieger şu anda benzer. SPD Devlet Başkanı'nın toplam on iki yılı, Temsilciler Meclisi'nde on yıl ve Berlin'de yedi yıl olan Michael Müller için muhtemelen son seçim kampanyası. SPD ülke listesinden uçtu ve bu nedenle zar zor mevcut bir doğrudan görev kazanmak zorunda.

Öğrenci Julia: “Siyasi durum kaotik ve çirkin”

Bir kafede Julia Velegraki (20) ve Rosalie Glaser (19) boş bardaklar arasında oturuyor. Az önce bir hukuk sınavı yazdınız, ancak kafanız uzun zamandır seçim kampanyasında başka bir yerde oldu, bu da hevesli olmaktan daha sinirli.

“Siyasi durum kaotik ve çirkin,” diyor Julia ve sarsıntısına karıştı. “Gerçekten seçebileceğim bir parti görmüyorum. En fazla belki sol. “Özellikle kıskançlık tartışmaları onları kızdırıyor. Zengin koşullardan insanların tembel olduğu iddia edilen vatandaş ücretleri üzerinde ilerlemesi gerektiği gerçeği, onları alaycı olarak algılar. “Sadece insanlarla uğraşmayı sevmiyorum.”

Rosalie aynı fikirde başını salladı. “Kimi seçeceğimi bilmiyorum. Hiçbir koşulda, ama diğer partiler de sizin için kolaylaştırmıyor. “Ama partiler sadece savaşıyorsa nasıl çalışmalı?” Şimdi çok şiddetle tartışıyorlar – bu bir koalisyona nasıl neden olmalı? ” Ayrılmayan ancak bağlanan bir politika isteyen iki genç kadının sessiz çekiciliği.