Yeşil Gençlik'in yeni başkanı var: “Selamlar, sevgili Robert”

bencede

New member
Yeşiller Partisi gençlik örgütünün yeni başkanları var. Ancak seleflerinden çok daha az radikal değiller. Trafik ışığı hükümetinin politikasından duydukları hayal kırıklığı nedeniyle istifa ettiler.

Cumartesi öğleden sonra Leipzig'de düzenlenen parti gençlik federal kongresinde oyların yüzde 85'ini alan 25 yaşındaki Jette Nietzard yeni başkan seçildi. Federal hükümetin mülteci politikasındaki rota değişikliğini pek düşünmeyen bir Berlinli, Cumartesi günü vurguladığı gibi: “Federal hükümetteki insanlar bana üst sınırlara ihtiyacımız olduğunu, insanları daha hızlı sınır dışı etmemiz gerektiğini söylediğinde, o zaman bağırmak istiyorum onlara: Bizim üst sınırlara değil, insan onuruna ihtiyacımız var.” Bunun için sıcak alkışlar vardı.

Jakob Blasel eşbaşkan seçildi. Schleswig-Holstein'lı 24 yaşındaki öğrenci, Leipzig'de yaptığı konuşmada, “Yeşiller'e yönelik eleştirileri ayrılanlardan anladığını ve bunu açıkça paylaştığını” vurguladı. Blasel, Federal Bakan Robert Habeck'in hükümet koalisyonundaki ortaklarına verdiği tavizleri çok daha az anlıyor. Kongrenin yapıldığı okulun spor salonuna “Bu utanç verici ve sizin mazeretlerinizden bıktım” diye bağırdı. “Sevgili Robert, Leipzig'den selamlar: Bu politikayı desteklemiyoruz!” Bu aynı zamanda çoğu insan tarafından da olumlu karşılandı.

“Kesinlikle sol gençlik derneği”

Eylül ayının sonunda Yeşil Gençlik'in on üyeli yönetim kurulu partiden tamamen ayrılacağını duyurdu. Leipzig'deki vedanın ardından nihayet “Yeni bir şeyin zamanı” sloganıyla “tamamen sol gençlik derneği” kurulacak. Projeye bölgesel derneklerden birkaç düzine genç politikacı katıldı. Ancak kitlesel bir istifa dalgası yaşanmadı.

İstifa eden başkanlar Svenja Appuhn ve Katharina Stolla özellikle trafik ışığı hükümetinin sosyal politikasıyla ilgileniyorlardı. Ülke çapında dört günlük haftanın başlatılmasını, yurttaş harçlıklarının artırılmasını ve acil sosyalizmi savundular. İstifa beyanında Yeşiller'in artık “toplumsal konulara odaklanan ve temelden farklı bir ekonomik sistem için perspektifler gösteren” bir güç olmadığı belirtildi. Yeşiller bunu en son yaptığında kapıyı açık bırakmışlardı.

Leipzig'deki kongrede Appuhn, Stolla ve Co.'nun ayrılma şekli nedeniyle özellikle öfkelendiler. Katılımcıların çoğuna kötü haber Eylül ayının sonunda Spiegel dergisi aracılığıyla verildi. Yeşil Gençliğin kaynaklarıyla rakip bir örgütün kurulması da eleştirildi. Cuma günü kongrenin açılışının ardından eski yönetim kurulu temize çıkarılacakken, bazı kişiler salonun arka tarafındaki sandalyelere çıkarak “BuVo'yu temize çıkarmayın” yazılı protesto pankartı açtılar. Talepleri gizli oyla kabul edildi. 127 seçmen ibra lehinde oy kullanırken, 343 seçmen aleyhte oy kullandı. Sonuç alkışlandı ancak yalnızca sembolik bir değeri var ve ciddi sonuçları yok.

Partinin “düşmanca ele geçirilmesi” önlendi mi?

Çok erken sevinmemesi gereken bazı parti efsaneleri var: Eski yönetim kurulunun “sınıf sistemi sosyalizmi” inşa ettiğinden şüphelenen Renate Künast, partinin “düşmanca ele geçirilmesinin” önlendiğini gören kovulan Boris Palmer. Jette ve Jakob'la, yani iki yenisiyle, realpolitik pek de kolaylaşmamalı.

Federal Yürütme Kurulu'nun geri kalan sekiz üyesinin seçimi Cumartesi günü oldukça uzun sürdü. Prosedür karmaşıktır: “İkisi yönetim kurulunda ve biri konuşmacı olarak olmak üzere, kurulun yarısı kadın, inter, ikili olmayan ve trans kişilerden oluşmalıdır.” Seçimler arasında bir akşam yemeği planlandı, ancak parti ancak sonrasında gerçekleşti.