Yeterince eğitim vermeyen şirketler yakında ceza ödemek zorunda kalacak mı?

bencede

New member
Ev
Berlin
Berlin: Yeterince eğitim vermeyen şirketler yakında ceza ödemek zorunda kalacak mı?

Başkentte yeterli eğitim yok. Şimdi bir ittifak durumu düzeltmeli ve siyah ile kırmızının çatlamasını önlemeli. Bu işe yarayabilir mi?

Elmar Schütze

Metal ticaretinde eğitim

Metal ticaretinde eğitimFelix Kästle/dpa

Bunun siyah-kırmızı koalisyon anlaşmasında yer alması küçük bir sürpriz değildi: Ekonomi, 2025 ortasına kadar en az 2000 yeni şirket eğitim sözleşmesinin imzalandığını kanıtlayamazsa, bu pahalıya mal olacak. Daha sonra uygun olan tüm şirketler bir eğitim yeri tahsisi öderler. Yeterince antrenman yapanlar pottan para alıyor, geri kalanlar hiçbir şey alamıyor. Ekonominin büyük bir bölümünün vergiye uzun süredir karşı olduğunu bilmelisiniz. Bürokratik bir canavar tehdit ediyor, hem pahalı hem de zor zamanlarda şirketlere ek yük getiriyor.

Salı sabahı Çalışmadan Sorumlu Senatör Cansel Kızıltepe, Senato oturumuna ilk taslağı sundu ve ardından düzenlenen basın toplantısında, Ekonomiden Sorumlu Senatör Franziska Giffey (her ikisi de SPD’den) ile birlikte modeli sundu. Taslağın, Sol Parti’den olduğu bilinen Kızıltepe’nin selefi Katja Kipping’den gelmiş olması da kuşkusuz dikkat çekicidir.

Berlin eğitim yeri tahsisi: CDU bunu nasıl destekleyebilir?

Ama CDU bunu nasıl destekliyor olabilir? Parti aniden tebeşir mi yedi? Marienfelde’deki Daimler’de işten çıkarma tehdidine karşı 2021 seçim kampanyasında IG Metall ile birlikte sokaklara çıkan işçi lideri Kai Wegner’in tablosu doğru mu?

İlan | daha fazlasını okumak için kaydırın

Görünüşe göre, değişim o kadar çabuk olmayacak. Ne de olsa, Hıristiyan Demokratlar koalisyon anlaşmasına bir “Eğitim İttifakı” müzakeresi yapmışlardı. Şimdi olası bir tahsisten önce değiştirilir. Politikacılar, çalışan ve işveren temsilcilerinden oluşan bu ittifak, 2025/26 eğitim yılının başında öncekinden en az 2000 daha fazla eğitim sözleşmesi imzalanmasını teşvik etmeli ve ideal olarak sağlamalıdır. Ancak bu ittifak başarısız olursa vergi konusu tartışılacaktır.

Şimdi bu, o zamanki hükümet başkanı Franziska Giffey ve onun SPD’sinin sosyal açıdan kritik bölümlerinin rüzgarı dindirdiği kırmızı-yeşil-kırmızı koalisyon zamanından kalma yeni konut inşaatı ve uygun fiyatlı konut için ittifak gibi gelebilir. Büyük emlak gruplarının kamulaştırma yanlıları yelkenlerini açmak istedi. Bu, her şeyden önce, olumsuz ekonomik koşulların en azından yeni özel konut inşaatını fiilen durma noktasına getirmesi nedeniyle pek iyi gitmedi. Senato, yılda 20.000 yeni daire hedefinin çok gerisinde kaldı. Çıraklık ittifakının daha başarılı olup olmadığı henüz belli değil.

Her durumda, sonuç açıktır. Berlin’deki eğitim şirketlerinin oranı sürekli olarak düşüyor – ve bu, her yerde ve aynı zamanda vasıflı işçi eksikliği hakkında şikayetler olmasına rağmen. Birçok şirket için, önce onları zahmetli bir şekilde kalifiye etmektense, piyasadan hazır eğitimli uzmanlar almak daha uygundur.

Geçen yıl, Berlin’de çıraklık için 3.000 başvuran yerleştirilmedi

Alman Sendikalar Konfederasyonu’na (DGB) göre, Berlin’deki tüm şirketlerin yüzde 13’ü 2012’de eğitim aldı; 2021’de sadece yüzde 11’di. Ayrıca, her eğitim yılının başında hem eğitim yeri olmayan başvuranlar hem de başvuran olmayan eğitim yerleri olduğu bilinen bir olgu vardır. Uzmanlar bir deltadan bahsediyor. Geçen yıl, yaklaşık 3.000 başvuran yerleştirilmeden kaldı.

DGB’ye göre, bu yılın Mayıs ayında 16.885 kişi 1 Eylül’e kadar bir eğitim yeri istedi ve bunların 9.513’ü henüz kabul edilmedi. DGB Başkan Yardımcısı Nele Techen’e göre, Mayıs ayı itibarıyla Eylül ayı için 14.006 şirket eğitim yeri vardı, dolayısıyla 8.647 pozisyon boştu. Franziska Giffey Salı günü bir “uyumsuzluktan” söz etti.

Berlin’deki eğitim sefaleti için kim suçlanacak? İş veren? Stajyerler mi?

Bunun neden böyle olduğuna dair birçok çalışma ve hatta daha fazla varsayım var. Bazıları okuldan ayrılan gençleri, şirket eğitiminin zorluklarıyla başa çıkamayan ya da en azından bununla yüzleşmek istemeyen genç okul başarısızlıkları olarak görüyor. Diğerleri, işverenlerin daha çekici eğitim sunma görevi olduğunu düşünüyor. Ve herkes, ısıtma teknisyenliği gibi önceden çekici olmayan eğitim kurslarının veya güneş enerjisi teknisyenliği gibi yeni iş tanımlarının acilen daha çekici ve bilinir hale getirilmesi gerektiği konusunda hemfikir. Sonuçta, bu temel bilgi yenilenebilir enerjilere dönüşüm için gereklidir. Her iki durumda da delta ve uyumsuzluk ittifakın konuları haline gelmeli ve olmalıdır.

Ama tüm iyi niyet yeterli olacak mı? Katılan herkesten niyet beyanları almaktan biraz daha fazlasını yapabilen bir ittifak ne kadar başarılı olabilir?

DGB’de işler çok açık. Başkan Yardımcısı Techen’in bakış açısına göre, bir katkı basitçe “birlikte sorumluluk almak” anlamına gelir. Bunu hemen yapmak en iyisidir. Maalesef koalisyon bunu kabul etmedi, ancak şimdi ittifak hakkında güvenle görüşmelere başlıyoruz, diyor Techen.

için ittifak #Eğitim Haydi, Senato bugün kilit noktalara karar verdi.

Büyümenin önündeki en büyük engel #Berlin beceri eksikliğidir. Aynı zamanda gençleri yetiştiren yeterince şirket yok. Berlin’de şirketlerin sadece %11’i, ülke çapında ise %20’si. pic.twitter.com/6UkYeb61qJ

– Franziska Giffey (@FranziskaGiffey) 4 Temmuz 2023
İşçi Partisi Senatörü Kızıltepe’nin Senato basın toplantısında yaptığı konuşma da iş dağılımı tercihine çok benziyordu. SPD’nin sol kanat yelpazesinden siyasetçi, yeterince eğitim almış şirketlerin yararlanacağı “adil bir tedbir”den söz etti. İnşaatta, bakımda, baca temizleme ticaretinde böyle ödenekler var ve iyi çalışıyorlar. “Ekonomiden gelen büyük direnişi anlamıyorum” diyen Kızıltepe, “şeytanın işi değil”, “dayanışma, adil dağıtım” aracıydı.

Ve muhafazakar SPD yelpazesinden Ekonomi Senatörü Giffey, eğitim kontenjanlarının sayısı yeterince artmazsa ne olacağı konusunda şüphe bırakmadı: “O zaman vergi gelecek.” Üzgün görünmüyordu.

Berlin Senatosu’nun yeni sözcüsü şunu açıkça ortaya koyuyor: “Amaç vergi toplamak değil”

O zaman bir şeyi açıklığa kavuşturmak yeni Senato sözcüsü Christine Richter’e kalmıştı: Senato’nun hedefi 2000 eğitim sözleşmesini artırmaktı. SPD’yi gerektiği gibi yavaşlatarak, “Amaç vergilendirme değil,” dedi.

Ama belki de iki ortak birbirinden o kadar da uzak değildir. Berlin Temsilciler Meclisi’ndeki CDU parlamento grubunun ekonomi politikası sözcüsü Martin Pätzold, konuyla ilgili hayatın gerçeklerine ilişkin farklı bir görüşü savunuyor. Pätzold, Berliner Zeitung’a verdiği bir röportajda, bununla başa çıkmanız ve gerekirse şirket eğitiminin içeriğini ve gerekliliklerini modernize etmeniz gerektiğini açıklıyor. Çünkü: “Bugünün gençleri tamamen farklı beceri ve yetkinliklere sahip. Bu sürekli değişiyor.”

Pätzold, eğitim ittifakının başarılı olacağını umuyor ve büyük sözlerden çekinmiyor. “Büyük sosyo-politik başarılar genellikle büyük koalisyonlarla ilişkilendirilir.”

Berlin FDP, bir vergiyi açıkça reddetmesiyle devam ediyor

Öte yandan, bir refleks güvenilir bir şekilde çalışıyor: FDP, Senato’nun planlarına alerjik tepki veriyor. Parlamentoda gözden düşen partinin Genel Sekreteri Lars F. Lindemann, “Berlin’de olası bir eğitim yeri tahsisi, Berlin şirketleri için ölümcül olur” diyor. Aksi takdirde, vergi sorunu çözmeyecektir. Eğitim sistemi, öğrencileri çalışma hayatına yeterince hazırlayamadığı için suçlanıyor.