70 m2 bir evin doğalgaz maliyeti ne kadardır ?

Damla

New member
[color=]70 m² Evde Doğalgaz Maliyeti Ne Kadar?[/color]

70 m² bir evin doğalgaz maliyeti konusu ilk bakışta “kaç para gelir ki?” diye basit görünüyor ama işin içine girince tablo biraz değişiyor. Çünkü bu hesap sadece metrekareyle yapılmıyor; evin yalıtımı, bulunduğu şehir, kullanılan kombi, evde yaşayan kişi sayısı ve hatta insanların ısı alışkanlıkları bile faturayı ciddi şekilde oynatıyor. Yani aynı büyüklükte iki ev arasında iki kat fark görmek hiç şaşırtıcı değil.

Bu yazıda meseleyi teoride bırakmadan, günlük hayatta karşılığı olan şekilde, sahadan bakar gibi ele alalım.

[color=]70 m² Evde Tüketimi Belirleyen Ana Faktörler[/color]

70 m² bir ev genelde 1+1 ya da küçük 2+1 daire oluyor. Bu tip evlerde doğalgaz tüketimi çoğunlukla kombi üzerinden ısınma + sıcak su + ocak kullanımı şeklinde ilerliyor.

Burada maliyeti belirleyen ana etkenler şunlar:

* Yalıtım durumu (mantolama var mı yok mu?)

* Pencere tipi (çift cam / eski sistem)

* Kombinin verimi ve yaşı

* Termostat kullanımı

* Günlük ısı ayarı (22°C mi 25°C mi?)

* Şehir ve iklim (Bursa gibi kışları nemli ve serin şehirler daha fazla tüketir)

Aynı 70 m² ev, iyi yalıtımlıysa yarı faturayla çıkabilirken, yalıtımsız bir binada kışın doğalgaz adeta “sessiz bir elektrik süpürgesi gibi” cüzdanı çekebilir.

[color=]Yıllık Ortalama Tüketim Gerçeği[/color]

70 m² bir ev için Türkiye koşullarında ortalama doğalgaz tüketimi kabaca:

* Düşük tüketim (iyi yalıtım + dikkatli kullanım): 600 – 800 m³ / yıl

* Orta seviye kullanım: 800 – 1100 m³ / yıl

* Kötü yalıtım + yoğun ısıtma: 1100 – 1400 m³ / yıl

Bu rakamlar kağıt üzerindeki değil, sahada karşılığı olan aralıklardır. Özellikle kış aylarında tüketimin %70’i bile sadece 3-4 aya sıkışabilir.

Yani yazın gelen fatura neredeyse “sıfıra yakın” olurken, ocak-şubat döneminde tüm yılın yükü hissedilir.

[color=]Aylık Doğalgaz Faturası Ne Aralığa Oturur?[/color]

Burada en kritik nokta birim fiyat ve devlet desteklerinin dönemsel değişmesidir. Ama genel bir piyasa mantığıyla konuşursak:

70 m² bir ev için ortalama aylık doğalgaz faturası:

* Yaz ayları: 100 – 300 TL (sadece sıcak su + ocak)

* İlkbahar / sonbahar: 300 – 800 TL

* Kış ayları: 1200 – 3000 TL

Eğer ev eski bir binadaysa ve yalıtım zayıfsa bu üst sınır daha da yukarı çıkabilir. Özellikle sürekli 24-25°C aralığında çalışan kombiler faturayı ciddi şekilde şişirir.

Burada küçük ama önemli bir gerçek var: Doğalgaz faturası “ortalama aylık gider” değil, mevsimsel bir dalga gibidir. Yazın hafif, kışın sert gelir.

[color=]Bursa Gibi Şehirlerde Durum Nasıl?[/color]

Bursa gibi Marmara iklimine yakın şehirlerde kış çok sert olmasa da nemli ve uzun sürdüğü için ısı kaybı daha fazla hissedilir. Soğuk + nem birleşince 20°C bile çoğu zaman “yetmiyor” hissi yaratır.

Bu yüzden Bursa’da 70 m² bir ev için gerçekçi tablo genelde şudur:

* İyi yalıtım: Kış ayı 1500 TL civarı

* Orta yalıtım: 2000 TL civarı

* Zayıf yalıtım: 2500 TL ve üzeri

Burada kritik nokta şu: aynı şehirde bile apartmanın konumu (rüzgâr alan cephe, giriş kat, en üst kat) bile faturayı değiştirebilir.

[color=]Kombi Kullanımı ve Küçük Ama Etkili Ayarlar[/color]

Birçok evde maliyeti artıran şey aslında “gaz tüketimi” değil, yanlış kullanım alışkanlığıdır.

Örneğin:

* Kombiyi sürekli aç-kapa yapmak

* Gece kapatıp sabah evi tekrar ısıtmak

* Termostat kullanmamak

* 24-25°C sabit ayarda çalıştırmak

Bunların hepsi faturayı yukarı çeker. Halbuki 20-22°C aralığında sabit çalışan bir sistem çok daha ekonomiktir.

Basit bir örnekle:

Evi 25°C yapmak, 22°C’ye göre yaklaşık %20-30 daha fazla tüketim demektir. Bu da kış faturasında doğrudan birkaç yüz TL fark anlamına gelir.

[color=]Yalıtımın Gerçek Etkisi[/color]

70 m² bir evde en büyük tasarruf kalemi kombi değil, yalıtımdır.

Mantolama olmayan bir binada ısı dışarı kaçar, kombi sürekli devrede kalır. Ama iyi yalıtımlı bir evde:

* Isı daha uzun süre içeride kalır

* Kombi daha az devreye girer

* Daha düşük sıcaklıkta bile konfor sağlanır

Basit bir hesapla, iyi yalıtım %25 ila %40 arasında tasarruf sağlayabilir. Bu da yıllık bazda neredeyse bir aylık kış faturasını “geri almak” demektir.

[color=]Gerçek Hayat Perspektifi: Aylık Bütçeye Etkisi[/color]

Küçük bir evde yaşayan biri için doğalgaz gideri bazen “ikincil gider” gibi görünür ama kış aylarında elektrik, su ve aidatla birleşince ciddi bir yük oluşturur.

Özellikle sabit gelirli bir evde:

* Kışın doğalgaz = kira artışı gibi hissedilir

* Yazın ise neredeyse görünmez hale gelir

Bu yüzden birçok kişi bütçe planlamasını yaparken yıllık ortalamaya bakmak yerine sadece yaz aylarını referans alır ve kış geldiğinde şaşırır.

Oysa gerçek tablo yıllık toplam üzerinden değerlendirilmelidir.

[color=]Sonuç Yerine Pratik Bir Özet Mantığı[/color]

70 m² bir evde doğalgaz maliyeti tek bir rakam değildir; bir aralıktır ve tamamen kullanım şekline bağlıdır. Aynı evde biri 1200 TL ile kışı geçirirken, bir başkası 3000 TL bandına çıkabilir.

İşin özünde farkı yaratan şey sistem değil, kullanma biçimidir. Isı ayarı, yalıtım ve günlük alışkanlıklar bir araya geldiğinde fatura ya kontrol altına alınır ya da sessizce büyür.