ABD, Xi’yi Zelenskyy ile görüşmeye teşvik ediyor

bencede

New member
Ev
siyaset
Putin’i ziyaret etmeden önce: ABD, Xi’yi Zelenskyy ile konuşmaya teşvik ediyor

Washington, Çin Devlet Başkanı’nın Pekin’in pozisyonuna daha fazla “denge” getirebilecek Moskova ziyareti öncesinde Ukrayna ile görüşme çağrısında bulundu.


Moritz Eichhorn

Xi ve Putin en son Eylül 2022'de Özbekistan'daki bir zirvede bir araya geldi.


Xi ve Putin en son Eylül 2022’de Özbekistan’daki bir zirvede bir araya geldi.Havuz Sputnik Kremlin


Çin lideri Xi Jinping, Başkan Vladimir Putin ile görüşmek üzere önümüzdeki hafta Rusya’ya gidiyor. Ziyaretin Moskova’nın Ukrayna’daki savaşı ve Pekin ile Washington arasındaki sorunlu ilişkiler üzerinde geniş kapsamlı sonuçları olabilir. İki ülkenin Rus işgalinden sadece üç hafta önce ilan ettiği “sınırsız” dostluk derinleşecek mi? Çin savaşa bile dahil olabilir mi?

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Xi’nin ziyareti “uluslararası ilişkiler için yeni bir paradigma” yaratan iki ülke arasındaki “karşılıklı güven ve anlayışı” artırmak için kullanacağını söyledi.

Ziyaret “barış” hizmet


Wang, Xi’nin Putin’i Ukrayna ile siyasi bir anlaşmaya varmaya ikna etmeye çalışıp çalışmayacağı sorulduğunda, “Başkan Xi Jinping’in bu seferki Rusya ziyareti de barış için” dedi. “Çin’in önerisi, barışı inşa etmek ve müzakereleri ilerletmek için tek bir cümleyle özetlenebilir.”

Son zamanlarda Çinlilerin Ruslara helikopterler ve uçaklar için önemli parçalar sağladığına dair haberler var ve hatta silah raporları bile var. Son haftalarda Biden yönetimi, Çin’in Ukrayna’da kullanılmak üzere silah tedarik ederek Rusya’ya verdiği desteği artırmayı düşündüğü konusunda uyarıda bulundu. Pekin’in reddettiği bir suçlama.

Perşembe günü, Ukrayna ve Çin dışişleri bakanları, nadir bir resmi temasta telefonda görüştüler. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, ikilinin “toprak bütünlüğü ilkesini” görüştüklerini söyledi. Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Ukraynalı mevkidaşına Pekin’in “çatışmayı sona erdirme, krizi yatıştırma ve barışı yeniden tesis etmede yapıcı bir rol oynamaya devam edeceğini” söyledi.

Pekin, çatışmanın kontrolden çıkmasından endişe ediyor


Qin, Çin’in çatışmanın uzayıp “kontrolden çıkabileceğinden” endişe ettiğini söyledi. Bakanlığa göre, Ukrayna’daki durumu bir savaş yerine bir “kriz” olarak nitelendirirken, her iki tarafı da “itidal etmeye” ve “barış görüşmelerine mümkün olan en kısa sürede yeniden başlamaya” çağırdı.

Dışişleri bakanlığı sözcüsü Wang, dışişleri bakanlarının Xi ile Zelensky arasındaki olası bir teması tartışıp görüşmediği sorusuna doğrudan yanıt vermedi, yalnızca Çin’in “tüm taraflarla iletişimi sürdürmeye” devam ettiğini söyledi.

BM müfettişleri Ukraynalı çocukların kaçırılmasının savaş suçu olduğunu söylüyor

BM müfettişleri Ukraynalı çocukların kaçırılmasının savaş suçu olduğunu söylüyor
  • hisseler
Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Xi’yi kısmen Çin’in Rusya’ya silah tedarik etmesini durdurmak için Zelensky ile konuşmaya teşvik ettiğini söyledi. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kısaltmasını kullanan Sullivan, “Potansiyel olarak Çin Halk Cumhuriyeti’nin buna yaklaşma biçimine daha fazla denge ve perspektif getirecektir” dedi. Umarız bu, onları Rusya’ya ölümcül destek sağlamaktan caydırmaya devam eder.”

Yeni bir tür büyük güç ilişkilerinin hedeflenmesi


Wang, Ukrayna’daki savaşın yanı sıra, Putin ile ülkeleri arasındaki işbirliğini nasıl daha da güçlendirebileceklerini de görüşeceğini söyledi. Rusya ve Çin’in resmi bir ittifak isteyip istemeyeceği sorusuna Wang, “yeni tür bir büyük güç ilişkisi” ile ilgilendiklerini söyledi.

Bu, Soğuk Savaş zihniyetine yapışan, birleşen, “küçük çevreler” ve partizan çatışmalarına giren, her yerde kabadayılık yapan bazı ülkelerin uygulamasından tamamen farklı.”
 
Üst