“Ana akım medya Trump’ı ve suikastımı aktif olarak destekliyor”

bencede

New member
ABD başkanlık seçim kampanyası iç sahaya giriyor ve dünyanın en zengin adamı Elon Musk bu kampanyada giderek daha belirgin bir rol oynuyor. Musk, Temmuz ayında açıkça Donald Trump'a destek sözü vermişti. O zamandan bu yana, Trump'ın yeniden seçim kampanyası için para topladığı kendi lobicilik örgütünü (Siyasi Eylem Komitesi (PAC)) kurdu. Musk şu ana kadar Trump'a ve 5 Kasım'daki seçimlere katılan diğer Cumhuriyetçilere 70 milyon dolar sözü verdi.

Musk, geçtiğimiz hafta, en son Pazar akşamı Pittsburgh'da olmak üzere çeşitli seçim mitinglerinde PAC'ıyla göründü. Bu durum Alman medyasının da dikkatinden kaçmadı. Der Spiegel, Cuma günü “İki Numaralı Halk Düşmanı” başlığıyla ayrıntılı bir makale yayınladı; burada yazarlar Musk'u demokrasiye düşman olmakla suçladılar. Makale, Musk ve Trump'ın yüzlerinin bir montajıyla resimlendirilmiştir. Musk şimdi bir kampanya etkinliğinde ve Platform X'te tepki gösterdi.

“Teknofaşist” Musk mı? Güvenlik önlemlerini artırmak istiyor


Makalede Musk, Trump'ın “dostu” olan ve X'i (daha sonra Twitter) devralarak siyasi nüfuz kazanmaya çalışan tehlikeli bir medya patronu olarak tasvir ediliyor. Yasadışı göçmenlere karşı “otoriter bir guru” gibi ajitasyon yapmak, “anti-demokratik tavır” sergilemek ve “komplo mitleri” yaymakla suçlanıyor.

Gevşek bir birliktelik içinde Musk, “tekno-faşist fikirlere” eğilim göstermekle suçlanıyor: Silikon Vadisi kodamanları demokratik karar alma süreçlerini küçümsüyor ve “bazıları daha da ileri gidiyor. Demokrasiyi başarısız bir yönetim biçimi olarak görüyorlar ve teknolojinin, ne kadar büyük olursa olsun, insanlığın her sorununu çözmek için daha verimli bir şekilde kullanılabileceğine inanıyorlar.” Bunun kim olduğu ve bunun Musk'un açıklamaları için ne ölçüde geçerli olduğu belirtilmedi.

Elon Musk, Pittsburgh, Pensilvanya'daki Belediye Binasında Konuşuyorhttps://t.co/Iy51DS5Lfc

— Amerika (@america) 20 Ekim 2024
Elon Musk, makaleye ilk olarak Pazar akşamı Pensilvanya'nın hareketli eyaletindeki Pittsburgh'daki bir kampanya etkinliğinde yanıt verdi. İlk başta kendisine yönelik tehditlerle ilgili şaka yapıyor. “Bir kulağınızı veya gözünüzü kaybedene kadar her şey eğlence ve oyundur” diyor, “Umarım vurulmazsınız.”

Musk: “Demokrasiden yanayım”


Daha sonra Spiegel yazısının başlığından bahsediyor. Seyirci yuhalıyor. “İki numaralı düşman kim?” “Demokrasiden mi?” diye soruyor. Ben demokrasi yanlısıyım; kelimenin tam anlamıyla sadece Anayasayı korumaya ve özgür ve adil seçimler yaptığımızdan emin olmaya çalışıyorum.” Seyirciler tezahürat yapıyor ve alkışlıyor.

“Güvenlik tedbirlerimi mutlaka artıracağım. Sanırım açık araba geçit törenini iptal etsem iyi olacak… Bu sadece bir şakaydı,” diye ekledi Musk. Pazartesi gecesi şunu yayınladı:

“Bütün bardaklar dolapta değil”: 2023'te zaten sürtüşmeler vardı


Der Spiegel, Pazartesi akşamı derginin haberlerinin arkasında olduğunu belirten bir makaleyle yanıt verdi. Musk'un iddiaları “saçma” olduğu gerekçesiyle reddedildi. Yazıda ayrıca X dergisini Amerikan karşıtlığı ve Yahudi karşıtlığıyla suçlayan eski ABD büyükelçisi Richard Grenell'in açıklamalarına da yer veriliyor. Grenell, Musk hakkındaki metinde buna yapılan atıfların nerede bulunabileceğini “açıklamadı”.

Bu, bu türden ilk olay değil. Alman dergisi ile dünyanın en zengin adamı Ekim 2023'te çatışmıştı. O dönemde Spiegel, Musk'ın Akdeniz'deki deniz kurtarıcıları hakkında yaydığı “komplo mitleri” hakkında haber yapmıştı. Milyarder daha sonra platformdaki Spiegel gönderisine yanıt verdi
 
Üst