ChatGPT ve Copilot – web geliştirmede AI kod asistanları

bencede

New member


  1. ChatGPT ve Copilot – web geliştirmede AI kod asistanları

ChatGPT kullanıma sunulduğundan beri herkesin dilinde. Aldatmacanın ne ölçüde azaldığı en geç herkese açık test aşaması sona erdiğinde ve OpenAI’de ortaya çıkacak. bir fiyat etiketi özelliği için. Ancak, bu teknolojinin ve akrabalarının sunduğu günlük yazılım geliştirme olanaklarına bir göz atmakta fayda var.







Hilko Holweg, özellikle web performansından etkilendiği Haberler Medien’de bir önyüz geliştiricisidir. Ön yüze ek olarak, teknoloji ile ilgili birçok şeyle de ilgileniyor. Örneğin, Raspberry Pi’ye dayalı çevrimdışı konuşma tanıma özelliğine sahip bir dijital asistan hakkında c’t için bir makale yazdı.







Sohbet GPT’si





ChatGPT'nin soruya cevabı Kutsal kâse düzeninin ne olduğunu biliyor musunuz?



ChatGPT’nin soruya cevabı Kutsal kâse düzeninin ne olduğunu biliyor musunuz? (Şek.1)




ChatGPT şu anda bir OpenAI hesabıyla ücretsiz olarak kullanılabilir. Mümkün olan en doğal diyalog için optimize edilmiş, GPT 3.5 dil modeli için bir sohbet arayüzüdür. Bu diyalogların konusu belirtilmemiştir. Böylece, yazılım geliştirme için kullanmak da dahil olmak üzere internette mümkün olan her şey denenmeye başlandı. ChatGPT, 2021’in interneti ile eğitilmiştir ve bu nedenle o zamandan beri gerçekleşen hiçbir (yazılım) gelişmeden habersizdir. Ancak, doğru soruları nasıl soracağınızı biliyorsanız yararlı bir araç olabilir. Test olarak küçük bir ön uç görevi yürüttük.




ChatGPT'nin soruya verdiği yanıt Bana Tailwind ile bir örnek verebilir misiniz?



ChatGPT’nin soruya verdiği yanıt Bana Tailwind ile bir örnek verebilir misiniz? (şekil 2)



“Kutsal Kâse Düzeni” – kullanıcı arabirimi veya web geliştirmeyle ilgili ayrıntılara girmeden – ChatGPT tarafından zaten biliniyordu (bkz. Şekil 1).


Sonuç olarak, her şeyi doğrudan koda dönüştürebildi ve stil için Tailwind’i kullanabildi – sınıf açıklamaları bile sorulmadan sağlandı (bkz. Şekil 2). ChatGPT, açıklamada yanıt verebilirliği zaten biliyor olsa da, bu kod örneğinde o kadar iyi uygulanmadı: gezinme sütununun genişliği küçüktür ve bu, akıllı telefonlarda sorunlu hale gelir. Alt bilgi ve üst bilgi sabit yüksekliklere sahiptir. Bunun dışında, örnek yararlı bir başlangıçtır.




ChatGPT'nin sorusuna yanıtı Tailwind hala kullanılıyorsa Flexbox yerine CSS Grid ile örnek nasıl görünüyor?



ChatGPT’nin sorusuna yanıtı Tailwind hala kullanılıyorsa Flexbox yerine CSS Grid ile örnek nasıl görünüyor? (Figür 3)



Flexbox kullanmak bana pek doğru gelmedi. Bu, CSS Grid ile daha iyi uygulanmalıdır. Yapabilir mi? Ama elbette (bkz. Şekil 3). Üst bilgi ve alt bilgi sabit yüksekliği korur, ancak içerik alanının genişliği ve gezinme değişir. Belki de ideal bir çözüm değil, ancak yanıt verme davranışı açısından önceki Flexbox uygulamasına göre daha kullanışlı.

Bugünlerde React’te çok şey yapıldı, bu yüzden her şeyi basit bir React bileşenine koymak istiyoruz. Daha önce statik olan içerik, yine de parametre olarak iletilebilmelidir. (bkz. şekil 4)




ChatGPT'nin göreve yanıtı: Örneği, parametreler kullanılarak doldurulmuş üst bilgi, gezinme, içerik ve alt bilgi ile basit bir React bileşenine yeniden oluşturun.



ChatGPT’nin göreve yanıtı: Örneği, parametreler kullanılarak doldurulmuş üst bilgi, gezinme, içerik ve alt bilgi ile basit bir React bileşenine yeniden oluşturun (Şekil 4)



Sorulmadan, uyarlanmış kodun üzerinde kullanılacak bir örnek de var – bu konuda yeniyseniz kullanışlıdır. ChatGPT örneğine küçük bir hata girdi: <nav> öznitelikte iletildikçe iki kez çıktı alınır ve çıktı öznitelik değeri etrafında mizanpajın kendisinde yeniden ayarlanır. Bununla birlikte, hatanın tespit edilmesi ve düzeltilmesi kolaydır.

Son olarak, ChatGPT’yi yeniden modellemek istiyoruz. Navigasyon doğrudan sırasız bir liste olarak çıkarılmalı ve bir nesne ile doldurulmalıdır (bkz. Şekil 5). Kullanım örneği de dahil olmak üzere beklendiği gibi çalışır.




ChatGPT'nin göreve yanıtı: Gezinme sırasız bir liste olarak görüntülenmeli, React bileşeni URL ve bağlantı adından oluşan bir nesne üzerinde yinelenmelidir.



ChatGPT’nin göreve yanıtı: gezinme sırasız bir liste olarak görüntülenmeli, React bileşeni URL ve bağlantı adından oluşan bir nesne üzerinde yinelenmelidir (Şekil 5).



Hedefinize ulaşmak için bir ChatGPT iletişim kutusunda birkaç yineleme yapmanız gerekmez, bunun yerine tüm koşullarla daha uzun bir istekte bulunabilirsiniz. Ancak burada, ChatGPT’nin her zaman aynı sonuca, hatta bu durumda yanlış sonuçlara bile varmadığını da görebilirsiniz. Cevabın Tepki kısmı hala çalışıyorsa, düzen kısmı için tamamen farklı görünüyor. ChatGPT uygulaması, dikey alanı, üçü tüm genişliği kapsayan dört satıra ayırır. Bunun kutsal kâse düzeniyle hiçbir ilgisi yoktur ve nadiren göz alıcı bir web sitesi düzenine yol açmalıdır. Ayrıca yukarıdaki örnekte anlamsal olarak uygun HTML etiketleri kullanılmış, burada sadece bir tanesi kullanılmıştır. <div>– Çorba ikramı. (bkz. şekil 6)




ChatGPT'nin göreve yanıtı, önceki tüm adımları tek bir istemde toplayan içerikle.



ChatGPT’nin, önceki tüm adımları tek bir istemde özetleyen içeriğe sahip göreve yanıtı (Şekil 6).



yardımcı pilot


Copilot, yine başlangıçta ücretsiz deneme süresi içinde olan GitHub’ın bir ürünüdür. OpenAIs Codex’e dayalıdır ve GitHub’da genel kodla eğitilmiştir. Artık deneme süresi bitti ve GitHub kullanmak için ayda 10 ABD Doları veya yılda 100 ABD Doları ücret alıyor.

Copilot, size mümkün olan en akıllı önerileri vermesi beklenen bir otomatik öneri olarak çalışır. Daha sonra kodu yazmaya başlarsınız ve Copilot nasıl ilerleyeceğinizi önerir. Düzenleyicide gri olarak gördüğünüz şeyi beğendiyseniz, öneriyi onaylayın ve öneri düzenleyicide olsun. Alternatif olarak, düzenleyicide işlevi açıklayan bir yorum yazabilirsiniz ve Copilot bir öneride bulunmaya çalışır.

İpuçları, küçük kod parçacıkları veya eksiksiz işlevler olabilir. GitHub’a göre Copilot, proje genel olarak iyi organize edildiğinde, işlevler ve parametreler anlamlı adlara sahip olduğunda ve iyi formüle edilmiş belgeler olduğunda en iyi şekilde çalışır.

Şu anda kullan


Departmandaki bazı meslektaşlar, test aşamasında zaten Copilot ile deneyim kazanmıştır. İfadelerinize göre, Copilot çoğunlukla ortak kod konusunda yardımcı oluyor. Bazı şeyleri kendiniz yazmanız gerekmediğinde daha hızlı gider. Bu aynı zamanda GitHub’ın reklam vaadiyle de örtüşüyor: “Tekrarlayan kod standartları ve şablonları oluşturmak için daha az, önemli olan şeylere daha fazla zaman harcayın.”

Ancak, prensip olarak kodu kendiniz anlamadıysanız ipuçları genellikle yardımcı olmaz. Her şeyden önce, elbette çünkü co-pilot “solo” tamamlıyor. Yani henüz herhangi bir kod yazmadıysanız, tamamlanacak bir şey yok. Ancak Copilot beklendiği gibi çalışsa bile ipuçları her zaman yardımcı olmuyor. Öneriler “tamamen başarısızlık”, “olduğu gibi kalabilir” ve – muhtemelen en yaygın durum – “biraz düzeltilmesi gerekiyor” arasında değişir. İkincisi için, elbette, kodu anlamanız gerekir.

Yani Copilot, hiçbir bilgisi olmayan kişilerin birdenbire kod yazmasına izin veren bir araç değil. Ancak GitHub’ın ürün adı, onun yalnızca bir “yardımcı pilot” olduğunu ve yine de bir “pilota” ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

ChatGPT ile farklı görünüyor. İnternette, programlama bilgisi olmayan kişilerin ne isterlerse ChatGPT yazdıkları örnekler var. Hata olması durumunda, hata mesajları, sorunun ne olabileceği hakkında bilgi almak için ChatGPT’ye geri gönderildi. Ancak, programlama bilgisi olmadan döndürülen kodun kalitesini değerlendirmek neredeyse imkansızdır. Sonunda “çalışıyor” veya “çalışmıyor” şeklinde özetlenecektir.

Şimdiye kadar ChatGPT’yi verimli bir şekilde kullanamadık, çünkü daha sonra ne kadara mal olacağı ve faydanın hala yeterli olup olmayacağı henüz net değil.

Ayrıca, sistemlerin şu anda sınırlamaları olduğunu da aklınızda bulundurmanız gerekir. Copilot, GitHub’ın genel kod tabanının çoğunlukla İngilizce olması ve bu konuda eğitim almış olması nedeniyle en iyi İngilizce’de çalıştığını söylüyor. Ayrıca, yeni çerçeveler veya bunların yeni sürümleri için neredeyse hiç genel kod yoktur, bu nedenle uzun bir süre yalnızca eski bir sürüm için ipuçları alırsınız.

Belirtildiği gibi ChatGPT, 2021’de eğitildiği için tazelik sorununa da sahiptir ve bu nedenle daha sonra yayınlanan koda dayalı önerilerde bulunamaz. ChatGPT aynı zamanda, konu hakkındaki bilgisi ne kadar geniş olursa olsun, hemen hemen her soruyu tam bir inançla yanıtlayan ve (henüz) ne bilmediğini bile bilmeyen, kendine aşırı güvenen programcı klişesi gibi davranır. Bu nedenle ChatGPT’nin yanıtları eleştirel bir şekilde sorgulanmalıdır, çünkü ChatGPT aslında içerik hakkında hiçbir şey anlamaz, ancak yanıtları yalnızca öğrenilen modele göre oluşturur.

olasılık


Copilot, ChatGPT ve bu türden diğer ürünler yararlı olacaktır ve en iyi yanıtları almak için istemleri iyi formüle edebilmek gelecekte kesinlikle daha önemli hale gelecektir.

Bir çerçevede yeniyseniz veya önce bir prototipe ihtiyacınız varsa, ChatGPT’nin ilk kurulumda size yardımcı olması olası bir amaç olabilir. Böylece kendinizi programlamaya devam edin ve destek için Copilot’u kullanın. Ayrıca, kod tabanınızı kullanan eğitimli bir model, yeniden düzenleme işlemlerine yardımcı olmak veya sizin bilmediğiniz benzer kodlar olduğunda bunu belirtmek için yararlı olabilir.

Her halükarda, yeni gelişmeler bizi heyecanlandırıyor ve henüz işimizi tehlikede görmüyoruz. Konuya nasıl bakıyorsunuz? Deneyimlerinizi zaten yaşadınız mı? Ya da bu yöndeki diğer araçlar için öneriler? Forumda canlı bir tartışma için sabırsızlanıyoruz!


(rm)



Haberin Sonu
 
Üst