Erken Boşalma

Bakec

New member
Erken Boşalma Nedir?

Erkeklerde erken boşalma, cinsel münasebet sırasında meninin istenenden daha erken boşalmasını söz etmektedir, vajinaya girmeden yahut vajinaya girdikten 1-3 dakika ortasında istenmeden boşalma olmasıdır. Erken boşalma epeyce sık görülen bir cinsel şikayettir, nerdeyse cinsel etkin adamların ⅓‘ inde görülmektedir. Her ilgide olmuyorsa pek sorun teşkil etmez, lakin her vakit bu şikayet oluyorsa meseledir ve tedavi edilmelidir. Erken boşalma tedavi edilebilir bir durumdur ve boşalmayı geciktiren ilaçlar, cinsel danışmanlık ve birtakım teknikler eşler içinde daha kaliteli bağlantı kurulmasına yardımcı olabilmektedir.

Erken boşalma şu durumlarda tedavi gerektirmektedir:


  • Her vakit yahut şimdi her bağda 1-3 dakika ortasında meni boşalmasıdır


  • İlişki sırasında boşalmayı büsbütün durduramama yahut şimdi her münasebette boşalmayı geciktirme yahut erteleme imkanı olmaması


  • Erken boşalmaya bağlı ruhsal badire ve hayal kırıklığına bağlı cinsel münasebetten kaçınma

Erken Boşalmanın Belirtiler Nelerdir?

Erken boşalmanın ana belirtisi, cinsel münasebet sırasında vajinaya girmeden yahut vajinaya girdikten 1-3 dakika ortasında istenmeden boşalma olması, yani meni boşalmasını yahut organzmı üç dakikadan fazla geciktirememektir. Bu durum mastürbasyon dahil başka tüm cinsel durumlarda ortaya çıkabilir. Biroldukça erkek erken boşalma sorunu olduğunu düşünür, fakat ekseriyetle bu şikayeti teşhis kriterlerini karşılamaz.


Erken boşalma şöyle sınıflandırılabilir:

Hayat Boyunca:
Yaşam uzunluğu erken boşalma, birinci cinsel ilgiden başlayarak her vakit yahut şimdi her alakada erken boşalma olması. .

Kazanılmış: Edinilmiş erken boşalma; daha evvelki cinsel tecrübelerden erken boşalma şikayetinin olmaması, daha sonradan ortaya çıkan erken boşalma şikayetinin olması.


Erken Boşalma İçin Ne Vakit Doktora Görünmeli?

Hemen her cinsel ilgi sırasında erken boşalma kelam konusu ise tabibe mevzuyu utanmadan sıkılmadan açmakta yarar vardır. Çünkü erken boşalma sık görülen bir şikayettir ve tedavi edilebilir bir durumdur. Bir ürologla konuşmak kaygıları azaltmaya yardımcı olabilir, örneğin kişinin vakit zaman erken boşalma olmasının olağan olduğunu duyması itimat verici olabilir. Ayrıyeten, ilginin başlangıcından boşalmaya kadar geçen ortalama mühletin yaklaşık beş dakika olduğunu bilmesi de değerlidir .


Erken Boşalmanın niçinleri Nelerdir?

Erken boşalmanın kesin sebebi bilinmemekle birlikte; ruhsal ve biyolojik faktörlerin karmaşık etkileşimini ortasında barındıran bir sorun olduğu kabul edilmektedir.

Erken boşalma ruhsal niçinler şunlardır:



  • Erken yaşlarda cinsel tecrübelerin olması,


  • Cinsel istismar


  • Zayıf beden imajı


  • Depresyon


  • Erken boşalma endişesi


  • Cinsel bağda çabuk etmenize niye olabilecek hatalı duygular
Erken boşalmada rol oynayan öbür faktörler şunlardır:

Sertleşme sorunu: Sertleşme sorunu yahut sertleşmenin kaybolması telaşı taşımak boşalmak için tez etme isteği yahut paterni oluşturabilir, ve bu isteği ve güdüyü değiştirmek sıkıntı olabilir.

Kaygı ve anksiyete: Erken boşalma ve telaşın birlikte ortaya çıkması yaygın bir durumdur. Tasa, cinsel performansla ilgili yahut diğer problemlerle ilgili olabilir.

Partnerle ilgi sıkıntıları: Partnerle ilgi sıkıntıları erken boşalmaya niye olabilir. Öteki bir partnerle erken boşalma olmuyorsa bu sorundur.


Erken boşalmanın biyolojik niçinleri şunlardır:



  • Hormon düzeylerinin bozukluğu, hormonal niçinler


  • Beyin kimyasal unsurlar yada medyatör düzeyleri olağandışı olması


  • Prostat yahut idrar kanalının şişmesi ve enfeksiyonu


  • Kalıtsal özellikler, genetik faktörler
Erken Boşalma Risk faktörleri Nelerdir?

Sertleşme Sorunu:
Sertleşme sorunu yahut sertleşmeyi sürdürme sorunu yaşayanlarda erken boşalma riski yüksek olabilir. Sertleşmeyi kaybetme korkusu niçiniyle, boşalma için tez etmeye niye olabilir, ve bunun farkında olsanız da olmasanız da olabilir.

Stres: ömrün rastgele bir alanındaki duygusal ve/veya zihinsel gerginlik erken boşalmada rol oynayabilir. Gerilim, alaka sırasında rahatlama ve odaklanma yeteneğini sınırlayabilir.

Erken Boşalmanın Yan Tesirleri ve Komplikasyonları Nelerdir?


Stres ve münasebet sorunları
: Erken boşalmanın en sık görülen yan tesiri ve komplikasyonu alaka gerilimidir, yeniden erken boşalma tasası ile münasebete girme stresidir

Kısırlık Sorunu: Erken boşalma kimi vakit bir eşin gebe kalmasını zorlaştırabilir, boşalma vajinaya olmuyorsa bu kelam konusudur.


Erken Boşalmanın Teşhisi

Detaylı genel sıhhat ve cinsel hikaye, fizik muayene, kan ve hormon testleri ile çarçabuk teşhis konulabilir. Ayrıyeten ereksiyon sorunu da kelam konusu ise ona yönelik kimi testler gerekebilir. Bahisle ilgili uzman ürolog, psikiyatrist ve cinsellik danışmanı olabilir


Erken Boşalmanın Tedavisi

Erken boşalmanın tedavi seçenekleri içinde davranışsal teknikler, ilaçlar ve cinsel danışmanlık yer alır. Ferdî, işe yarayan tedaviyi yahut tedavilerin kombinasyonunu bulmak kimi vakit zaman alabilir. Davranışsal tedavi artı ilaç tedavisi genelde en tesirli olanıdır. Tabip fazlaca şahsi sorular sorabilir ve eşinizle de konuşmak isteyebilir, bu olması gerekendir .

Erken Boşalmanın Tedavisinde Davranış Teknikleri

sıradan Uygulamalar:
Erken boşalma tedavisinde kimi vakit sıradan adımlar işe yarayabilir. örneğin Bağlantıdan bir yahut iki saat evvel mastürbasyon yapmak, bu biçimdelikle ilgi sırasında daha geç boşalmayı sağlayabilir. Ayrıyeten bir süre cinsel ilgiden uzak durulması önerilebilir, başka cinsel oyun yada fantazi cinslerine odaklanarak cinsel ilgi sırasında hissedilen baskıyı ortadan kaldırabilir.

Pelvik taban antrenmanları: Erkek Kegel antrenmanları, ve bu antrenman sırasında hedeflenen zayıf pelvik kasları güçlendirmeye yardımcı olabilir, erken boşalmada işe yarayabilir.

Bu antrenmanları gerçekleştirilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken konular şunlardır:



  • Doğru kasların bulunması: İşe yrar pelvik taban kasları bulmak için; idrar yapma sırasında idrarı ansızın kesme, yahut gaz çıkarmayı engelleyen kasları kasma ile hedeflenen kasları çalıştırmış oluruz. Her iki aksiyon de pelvik taban idmanı için ağır bir biçimde kullanılmaktadır. Bu idmanlar oturarak, yatarak verya ayakta yapılabilir.


  • Tekniğini mükemmelleştirme: Hedeflenen pelvik taban kaslarınızı sıkın, üç saniye tutun ve akabinde üç saniye gevşeyin ve bunu art geriye birkaç defa deneyin. Kaslarınız güçlendiğinde, bu otururken, ayakta dururken yahut yürürken de tekrar edilebilir


  • Odaklanma: En güzel sonuçlar için sırf pelvik taban kasları kasmaya odaklanma, bunun yanı sıra; karın, uyluk ve kalça kasları esnetmemeye dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıyeten nefesini tutmaktan kaçınmak, idmanlar sırasında rahat nefes almak kıymetlidir.


  • Bu antrenmanı günde en az üç set 10 yeniden yapılması önerilmektedir.
Duraklatma-sıkıştırma tekniği: Eşlerden birinin duraklatma-sıkıştırma tekniğini yapması işe yarayabilir, bu şöyle yapılır. Boşalmaya ramak kala, siz yahut eşin penisinizin başının şaftla birleştiği alana iki parmakla bastırarak boşalma dürtüsü geçene kadar birkaç saniye sıkmaya devam edilmesi erken boşalmayı kısmen engelleyebilir. ayrıyeten bu süreç gerektiği kadar tekrar edilebilir, bu biçimdece eşlerin birliktece boşalması yahut orgazm olması sağlanabilir.

Biraz pratik yaptıktan daha sonra, boşalmayı geciktirmek artık duraklatma-sıkıştırma tekniği gerekmeyebilir, geciktirme bir alışkanlık haline gelebilir.

Duraklatma-sıkıştırma tekniği ağrıya yahut rahatsızlığa niye oluyorsa dur-başlat tekniğini denenebilir. Boşalmadan hemilk evvel cinsel uyarımı durdurmak, daha sonra uyarılma düzeyi azalana kadar beklemek ve tekrar münasebete başlamak.

İlişkide prezervatif kullanmak: Prezervatifler penisi daha az hassas hale getirebilir ve bu da boşalmayı geciktirmeye yardımcı olabilir. Özel olarak tasarlanmış “orgazmı geciktirici özelliği olan-climax control” prezervatifleri reçetesiz olarak temin edilebilir. Bu prezervatifler, boşalmayı geciktirmek için benzokain yahut lidokain üzere lokal anestezi yapan ilaçlar içerir. Ayrıyeten daha kalın lateksten yapılmış prezervatifler tesirli olabilir.


Erken Boşalmanın Tedavisinde kullanılan İlaçlar ve Uygulamalar

Lokal kullanılan anestezi-uyuşturma ilaçları:
Lokal anestezik-uyuşturucu unsur içeren kremler, jeller ve spreyler erken boşalmayı tedavi etmek için kallanılmaktadır. Uyarıyı azaltmak ve boşalmayı geciktirmek için cinsel bağdan 10 ila 15 dakika evvel penise uygulanırlar. Hem lidokain tıpkı vakitte prilokain (EMLA) içeren kombine kremler kullanılabilir.

.

Ağızdan alınan ilaçlar: Birfazlaca ilaç tipi erken boşalmayı-orgazmı geciktirebilir. Bu ilaçlar içinde antidepresanlar, ağrı kesiciler ve ereksiyon sorunu için kullanılan ilaçlar bulunur. Ayrıyeten,bu ilaçlar tek başlarına yahut öteki tedavilerle bir arada kullanılabilir.

Antidepresanlar: Kimi antidepresanların bir yan tesiri olan boşalmayı geciktirme yan tesirinden faydalanılarak erken boşalma tedavisinde kullanılmaktadır. en çok selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) bu gayeyle kullanılmaktadır Bu SSRI antidepresanlar içinde paroksetin , essitalopram, sitalopram, sertralin yahut fluoksetin bulmaktadır.

Antidepresanların yan tesirleri olarak mide bulantısı, terleme, uyuşukluk ve cinsel dürtü azalması yapabilir.

Ağrı kesiciler:

Fosfodiesteraz-5 inhibitörleri:
Sertleşme sorunu için kullanılan birtakım ilaçlar da erken boşalmaya sorununda kullanılabilir. Yan tesirler içinde baş ağrısı, yüzde kızarma ve hazımsızlık sayılabilir.


Erken Boşalmanın Tedavisinde Cinsel Danışmanlık

Bu yaklaşım, bir ruh sıhhati sağlığı uzmanı ve cinsel terapist ile münasebetleriniz ve tecrübeleriniz hakkında konuşmayı ve paylaşmayı söz eder. Terapi seansları, performans telaşını azaltmaya ve gerilimle başa çıkmanın daha yeterli yollarını bulmaya yardımcı olabilir. Erken boşalma sebebi ile cinsel partnerinizle olan yakınlığınızı ve bağlantı sıklığının bir kısmını kaybettiğinizi hissedebilir, kendinizi kızgın, utanmış ve üzgün hissedebilir ve partnerinizden uzaklaşabilirsiniz. Sonuçta birbirine eşleri birbirine daha az bağlı ve kimi incinmeler ortaya çıkabilir.


Erken Boşalmanın Tedavisinde Tamamlayıcı ve Alternatif tıp Uygulamaları

Yoga, meditasyon ve akupunktur dahil olmak üzere çeşitli alternatif tıp tedavileri kullanılmakta . tıpkı vakitte, bu uygulamaların aktifliğini gösteren deliller çabucak hemen kesin değildir.

Hekim Randevusuna Giderken hazırlanması gereken bilgiler



  • Cinsel ilgiye başladıktan ne kadar müddet daha sonra boşalma olduğunu dakika olarak kaydedilmesi


  • Erken boşalma oldu bitti mi var yoksa daha sonradan mı ortaya çıktı ve bunu tarihi değerlidir.


  • Akıl sıhhati da dahil olmak üzere teşhis mevcut öbür tıbbi durumlarınızı yazın.


  • Kullandığınız ilaçların listesini çıkarın, var ise uyuşturucu, alkol ve öbür alışkanlıklarınızı not edin
.

Doktorunuza sormanız gereken temel sorular



  • Erken boşalmanın sebepleri ne olabilir?


  • Hangi testleri önerirsiniz?


  • Nasıl bir tedavi yaklaşımı önerirsiniz?


  • Tedaviye başladıktan ne kadar daha sonra güzelleşme bekleyebilirim?


  • Ne ölçüde güzelleşme bekleyebilirim?


  • Bu sorunun yenidenlama riski var mı?


  • Verilen ilaçların alternatifleri var mı?
Geç Boşalma, Güç Boşalma Sorunu

Geç Boşalma erken boşalmanın zıddı olarak düşünülebilir. Geç boşalma istenilen cinsel uyarılma periyodundan daha sonra cinsel doruğa yahut orgazma ulaşmada zorluk yahut yetersizlik olarak tanımlanır. Bu durum gereğince anlaşılmamıştır; her yaşta görülebilmesine karşın, yaşlı erkeklerde daha sık görülür. Serum testosteron düzeylerindeki değişiklikler, ereksiyon kalitesinde azalma ve/veya libidoda azalmaya bağlı olarak penil hassasiyetteki düşüşl görülür bu da geç ve güç boşalma sıkıntısına yol açmaktadır. Antidepresan kullanması, bilhassa SSRI kümesi antidepresanlar, çoğunlukla orgazm gecikmesine yahut orgazm olmamasına niye olmaktadır.

Gecikmiş boşalmanın, cinsel reaksiyonlarının şartlandırılmasının bir kararı olabileceğini tabir edilmektedir. Kimi adamların (tipik olarak genç) mastürbasyon sırasında doruğa ulaşabileceklerini, lakin bir partnerle seks yaparken sorun yaşayabilecekleri müşahedesine dayanmaktadır. Enteresan olmakla birlikte, bu genç adamların yalnızca daha ağır cinsel uyarılmaya gereksinimleri olduğu var iseyılabilir. Bu üzere durumlarda gecikmiş boşalmanın gerçek sebebini belirlemek zordur.

Geç Boşalma için özel bir tedavi yoktur. Hastanın genel tıbbi ve cinsel hikayesi değerlendirilmelidir. Başlama vaktini yani müddetini bilmek değerlidir. Cinsiyet hormonlarının kıymetlendirilmesi de dahil olmak üzere temel laboratuvar testleri yapılmalıdır. Orgazmı bozduğu bilinen ilaçlar kesilmeli yahut mümkünse değiştirilmelidir. Hastanın yakın ilişkisinin/ilişkilerinin niteliği ve niceliği de değerlendirilmelidir.
 
Üst