HoLEP Nedir? HoLEP Sistemi ile Prostat Cerrahisi

Bakec

New member

  1. HoLEP Nedir (Holmium Lazerle Prostat Enükleasyonu)
Uygun huylu prostat büyümesi (BPH) tedavisinde, ileri lazer teknolojisinin kullanıldığı cerrahi bir yoldur. Prostat dokusunun tamamını temizleyip dışarı alabilen kapalı bir süreçtir.


  1. HoLEP Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Genel anestezi yahut belden aşağısı uyuşturularak yapılır. İdrar kanalından kameralı özel aletlerle girilir. Büyüyen prostat dokusu dikkatli bir biçimde lazer ile kapsülden ayrıştırılır ve mesane içine atılır. Mesane içine atılan prostat dokusu öbür bir aletle (morselatör) parçalanıp vakumlanarak beden dışına alınır. Ardından sonda takılarak sürece son verilir. Çıkarılan prostat dokusu mümkün kanser varlığı araştırılması için patolojiye gönderilir.



  1. HoLEP daha sonrası hastanede kaç gün kalınır?
Genel olarak ameliyattan daha sonraki günde hastanın sondasını çıkarır ve taburcu ederiz. Lakin yaşı ilerlemiş ve ek hastalıkları olan hastalarımızı 1 gün daha izleyip meselesiz biçimde taburcu ediyoruz.


  1. HoLEP ameliyatı cinselliğe ziyan verir mi?
Prostat etrafından geçen ve erkeklerde sertleşmeyi sağlayan sonlar ameliyatlar sırasında olumsuz etkilenebilir. Kullanılan güç açısından karşılaştırıldığında HoLEP, prostat kapsülüne sırf 0,4 mm derinliğe tesir ettiği gösterilmiştir. Yani prostat dokusunu ayırmak için kullanılan güç sertleşmeyi sağlayan sonlara ziyan vermemektedir. TUR-P ameliyatında kullanılan elektrik gücü ise 4 mm derinliğe yayılabilmektedir. Cinsel işlevler açısından HoLEP ve başka TURP/ HoLEP hazırlığı nasıl yapılır?

Prostat muayenesi, İdrar akım suratı testi, Ultrasonografisi, İdrar analizi, Kan testi (PSA) daha sonrası uygun hastalara süreç uygulanır.


  1. HoLEP ameliyatında kanama olur mu?
Prostat dokusu epeyce kanlanan bir organ olup genelde ameliyatı da kanlı geçer. Çoğunlukla açık ve CİNS ameliyatlarından evvel, kanama riskine karşı kan hazırlığı yapılmakta ve gerekli hallerde hastaya kan transfüzyonu yapılmaktadır.

Ameliyat daha sonrası idrar kaçırma olur mu?

Prostat ameliyatı daha sonrası seçkin olarak kimi hastalarda, idrar kaçırma görülür. Bunun en önemli niçini idrarı tutan kapakçıkların hasar görmesidir. HOLEP ameliyatında kullanılan lazer 0,4 mm derinliğe tesir ettiği için bu yapılara epeyce az tesir eder. HoLEP cerrahisi dikkatli yapılırsa idrar kaçırma genelde olmaz. Fakat büyük prostat dokusunun çıkarıldığı birtakım hastalarda Birinci olarak görülen süreksiz idrar kaçırma vakit içinde düzelir.


  1. Ameliyattan daha sonra hastaları ne bekliyor?
Sonda alındıktan daha sonra taburcu olan hastalarda idrar renginde değişiklikler görülür. İdrarın başında ve sonunda ufak tefek kanama olabilir. Bu durum sıklıkla geçicidir. İdrar yaparken yanma ve sızı, HoLEP usulünde epeyce az görülse de, karşılaştığımız şikâyetlerdendir. Çoklukla geçicidir ve birinci haftalarda sık görülür. Üstte da belirtiğimiz üzere, Prostat büsbütün alındığı için birtakım hastalarda bilhassa birinci haftalarda damlama, idrarı denetim edememe durumu görülebilir. Ekseriyetle, uzun müddet sondalı kalan, hareketsiz, nörolojik hastalığı yahut şekeri olanlarda daha sık görmekteyiz. Şikâyetleri devam eden hastalara buna yönelik idman ve ilaç tedavisi başlanır. Uzun müddet sondalı kalan ve bağışıklık sistemi zayıflamış kimi hastalarda az da olsa iltihap olabilmektedir. Evvelce alınacak idrar kültürü ve yapılacak tedavi ile bu riski en aza indirebiliriz.


  1. Olağan hayata ne vakit dönülür?
Hastalarımız, ameliyattan 2-3 ay daha sonra olağan hayatlarına dönebilirler. Ağır olmayan fizikî antrenmanlar yapabilirler. Diyet olarak bol lifli besin alıp kabız kalmamaları önerilir. Bilhassa birinci 1 aylık devirde asitli içeceklerden, acı baharatlı yiyeceklerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Ameliyat daha sonrası birinci 4-6 hafta cinsel ilgi önerilmemektedir. Birinci ilgi daha sonrası idrarda-menide kanama görülebilir. Çoğunlukta meni mesaneye geri kaçar ve sonrasındasında idrarla dışarı atılır. Bunun sıhhate bir ziyanı yoktur.


  1. HoLEP daha sonrası prostat yine büyür yahut ilerleyen senelerda yine ameliyat gerekir mi?
Prostat dokusu lazer ile kapsülden büsbütün ayrıştırılıp çıkarıldığı için geride kesim kalmamaktadır. Geride prostat dokusu kalmadığı için hastaların tekrar ameliyat muhtaçlığı olmamaktadır.


  1. HoLEP daha sonrası çıkarılan prostat dokusu patoloji tarafınca incelenir mi?
HoLEP ameliyatında çıkarılan prostat dokusu, gerekli kaplara konularak patolojik inceleme için laboratuvara gönderilir. Genelde hastalar ameliyat öncesi kanser açısından ayrıntılı değerlendirildiği için, patolojiden makus bir sonuç gelmemektedir. bir daha de aksi bir sonuç gelirse ona nazaran ek tedavi uygulanır.


  1. HOLEP daha sonrası prostat kanseri gelişebilir mi?
Tüm Düzgün huylu prostat ameliyatlarında; prostatın yalnızca büyüyen ve idrar kanalına baskı yapan iç kısmı çıkartılır. Prostatın kapsül dediğimiz dış kısmı kalır, ve maalesef ilerleyen vakitte bu kısımdan kanser gelişebilir. Ameliyat öncesi prostat kamseri açısından bedellendirilen ve kanser tespit edilemeyen hastalarda da, yaş ilerledikçe prostat kanseri gelişme ihtimali bulunmaktadır. ötürüsıyla, HoLEP daha sonrası da olsa, kanser riski açısından gerekli görülen hastalar takip edilmelidirler.
 
Üst