Kazakistan ile Türkmenistan içinde 14 mutabakat: ‘Ortak Türk kökenleri bizim temel zenginliğimiz’

Adanali

New member
Kazakistan ile Türkmenistan içinde 14 mutabakat: ‘Ortak Türk kökenleri bizim temel zenginliğimiz’
Kazakistan’a birinci kere resmi ziyaret gerçekleştiren Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov, başşehir Astana’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda’da Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafınca resmi merasimle karşılandı. Tokayev ve Berdimuhamedov, ikili ve heyetler ortası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.


‘Kazak-Türkmen bağlantılarının stratejik tabiatını bir sefer daha teyit ettik’


Tokayev, burada yaptığı konuşmada, Türkmenistan’ın kendileriyle kültür, lisan, din ve gelenekleriyle yakın olduğunu belirterek, “Halklarımız ortak Türk köklerine sahip. Bu bedeller bizim temel zenginliğimizdir. Bizim ortak bakılırsavimiz kardeşlik bağlantılarını güçlendirmek” dedi. Tokayev, bugün görüşmelerde iki taraf için de önemli mutabakatlara varıldığını kaydederek “Ortak bildiri imzalandı. Bir dizi kıymetli mutabakatlar yapıldı. Kazak-Türkmen alakalarının stratejik tabiatını bir defa daha teyit ettik” diye konuştu.


14 mutabakat imzalandı


Geçen yıl Kazakistan ile Türkmenistan içindeki ticaret hacminin iki kat büyüyerek 250 milyon dolara ulaştığını aktaran Tokayev, Türkmen mevkidaşıyla bu sayısı 1 milyar dolara çıkarma konusunda anlaştıklarını bildirdi. Berdimuhamedov da görüşmelerin açık ve karşılıklı inanç çerçevesinde geçtiğini belirterek, “Enerji güvenliği, milletlerarası ulaşım ve transitin geliştirilmesi, etraf sorunu üzere global gündemin kıymetli alanlarındaki eforlarımızı koordine etmeye devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.


Türkmen önder, yakın devirde Tokayev’i Aşkabat’a resmi ziyaret gerçekleştirmeye davet etti. Tokayev ve Berdimuhamedov, sonrasındasında ortak bildiriyi imzaladı. Bildiride, âlâ komşuluk ve kardeşlik bağlarına dayalı Kazakistan ile Türkmenistan’ın münasebetlerinin somut bir seviyeye çıkarılması istikametinde mutabık kaldıkları kaydedildi. Bunun yanı sıra iki ülkenin ilgili yetkilileri içinde ticaret, güç, ulaştırma, tarım, uzay, sanayi, kültür ve eğitim alanlarında iş birliğini kapsayan 14 muahede imzalandı.
 
Üst