Omuz sıkışma sendromu nedir?

Bakec

New member
İmpingment sendromu; rotator manşon denilen, omuz eklemine stabilite (sağlamlık) sağlayan ve hareketlerine müsaade veren kas ve tendon (kiriş) kümesinin omuz ekleminde sıkışması kararı omuz ağrısına sebep olan bir durumdur.

Omuz sıkışma hastalığı bir yahut daha fazla sorunun bir ortada bulunması ile gelişir. Bu sorunlar;

•Bursa denilen yağlayıcı keseceğin şişmesi ki bursitis denilir. Omuzun yüksek yüklenme altında süratle uzatılması sırasında sıktır. Bu en sık fırlatmaya dayanan sporlarda görülür. Spor haricinde boya, cam silme üzere aktivitelerde de olabilir. İleri yaşlarda bizatihi de gelişebilir.

•Rotator manşet tendonlarının ödem ve iltahabı ki tendinit denilir. En sık ani ve yüklenme ile başlanılan sportif aktivitelerde başlar. Buradaki niye adalelerin çabucak hemen bu aktiviteye hazır olmamasıdır.

•Köprücük kemiği ile kürek kemiği içindeki eklem kireçlenerek tendonların deçtiği boşluğu daraltır. Bu da sürtünme ile tendonlarda tendinit gelişir.

•Omuz başının üstündeki çatının ön kısmının (akromion) çok kıvrık olması da kolu üste kaldırma sırasında tendonların buraya sıkışmasına yol açar ve tendinit, ileri olaylarda yırtık gelişir.

Belirti ve bulgular

Hastalar çoklukla birinci belirtileri görmezden gelirler. Çoklukla başlangıçta küçük bir ağrı ve adalelerde yavaşça bir güç kaybı vardır. Omuz hareket kısıtlılığı ve baş üzeri hareketlerde ileri ağrı ondan sonrasında başlar.

Bursitis te orta-ileri derecede ağrı ve hareket kısıtlılığı vardır.
Tendinitte ise kimi kesin durumlarda keskin bir ağrı olur. yenidenlayıcı tendinit atakları rotator manşet yırtığına niye olabilir.

Ağrı
– Ön tarafta
– Ön ve yandan kola yayılır.
– Gece artar

Hareket kısıtlılığı
– Omuzu öne (Fleksiyon) ve yana (abduksiyon) kaldırma hareketlerinde üst açılarda kısıtlılık görülür.
– Kolu içe çevirme, sırta götürme üzere hareketlerde kısıtlılık vardır,
– Rotator manşet denilen tendonların yırtıklarında kuvvetsizlikle birlikte görülür.

Teşhis
– Direkt grafiler (AP, skapula Y, axiller)
– MRG
– Lokal anestezik ile test “impingement testi” ; Bu omuz başı ile çatı ortasına lokal anestezik bir ilaç enjekte edilir. Sıkışmadan doğan ağrılar tama yakın geçer ve omuz hareketleri artar. Ağrı geçmesine karşın hareket artmaz ise bir tendon yırtığı düşünülür. Ağrı geçmez ise ya sıkışma sıkıntınız yoktur ya da enjeksiyon yapılan bölge gerçek değildir.

Dr. Ateş ŞENDİL
 
Üst