SPD ve BSW koalisyon mu kuruyor? Woidke'nin Wagenknecht'le flörtü giderek kızışıyor

bencede

New member
Bu hızlı. Brandenburg'daki eyalet seçimlerinden üç hafta sonra, SPD ile BSW'den yeni gelenler arasında bir koalisyon kurulması ihtimali giderek artıyor. Potansiyel ortaklar arasındaki havanın iyi olduğu söyleniyor; Dördüncü bir keşif tartışmasının zaten yapıldığı söyleniyor. Koalisyon görüşmeleri yakında başlayabilir.

Hatta doğu federal eyaletinde çok tartışmalı olan savaş, barış ve Batı Almanya'ya Amerikan orta menzilli füzelerinin konuşlandırılmasıyla ilgili sorunlara da bir çözüm bulunabilir: bunlar koalisyon anlaşmasının önündeki bir önsözde yazılabilir.

SPD ve BSW koalisyonu mu? Olasılık artıyor


Ancak her şeyden önce kesin olan bir şey var: SPD ve BSW giderek yaklaşıyor. Potsdam'daki SPD liderliğine göre, ilk inceleme turlarının ardından yeni tarzda bir kırmızı-kırmızı ittifakın oluşma olasılığı 50:50 idi. Berliner Zeitung'un verdiği bilgiye göre rakam şu anda 70:30'a ulaştı.

BSW'de parti lideri ve müzakereci Robert Crumbach sorulduğunda her zamanki gibi sessiz kaldı. Sadece bu kadar: atmosfer güzel.

Yani BSW'nin hükümete sıfırdan eşite katılması için işler iyi görünüyor. Seçim galibi Dietmar Woidke, dört partili parlamentoda istikrarlı bir hükümeti garanti edebilecek bir ortak arıyor. SPD, CDU'da çoğunluğa sahip değil ve AfD ile çalışmak istemiyor. Durum böyle olunca geriye yalnızca Sahra Wagenknecht'in ittifakı kalıyor.

Brandenburg SPD: BSW ile birçok benzerlik var


Bunun için söylenecek çok şey var. Zaten iş, sosyal işler, sağlık gibi konularda pek çok benzerliğe rastlandığı söyleniyor.

Ancak SPD açısından bu koalisyonun aynı zamanda “çoğunluğun durumunu da yansıtması” gerekecek. Seçimlerde neredeyse iki kat daha güçlü olan parti, kendisini BSW karşısında açıkça önde görüyor ve bu durum konuların belirlenmesinde ve rol dağılımında da açıkça görülmelidir. Bunun anlamı şu: Dietmar Woidke patron, Robert Crumbach'ın görev yapmasına izin veriliyor.

Bu, Crumbach'ın personeli söz konusu olduğunda özellikle dikkate değerdir. Sonuçta, Rhineland-Pfalz'da büyüyen Crumbach, BSW'ye katılmadan önce kırk yıl boyunca SPD'deydi ve bu nedenle doğal olarak Brandenburg'daki sosyal demokrat müzakere ortaklarından daha uzun süredir. Dahası: Kendisi, parlamento grup lideri Daniel Keller ve genel sekreter David Kolesnyk'in de aralarında bulunduğu Potsdam'daki SPD yerel derneğinin başkanıydı.

Yine de Crumbach ve adamları ikinci sırada yer almalı. Özellikle BSW için çok önemli olan savaş ve barış konusunda bunun nasıl organize edilebileceği henüz bilinmiyor. Koalisyon barışı uğruna BSW'ye bırakılabilecek ve çok az şey başaracağı veya hiçbir şey başaramayacağı kesin olan bir Brandenburg Barış Bakanlığı mı kurulacak? Zorlu.

Çıkış yolu, koalisyon anlaşması öncesindeki bir önsöz, bir önsöz olabilir. Avantajı: İçerisindeki konular günlük hükümet rutinine yük getirmez. Sapkın bir şekilde şunu söyleyebiliriz: Giriş, karmaşık insanlar için bir tür mezarlık olacaktır.

Federal eyalet düzeyinde bunun için rol modeller var. SPD-BSW ortaklığı nasıl yeniyse, 2001'de Berlin'de kurulan ilk kırmızı-kırmızı koalisyon da yeni olacaktı. Bu, her iki taraf için de hem tarihi bir fırsat hem de bir riskti.

Bunu mümkün kılmak için ilkeler formüle edildi: PDS'nin SED'deki adaletsizlikten dolayı özür dilemesi gerekmiyordu, ancak SED'in “kalıcı suçluluğunu” kabul etmesi gerekiyordu. Muhaliflerin infazı, Duvar'a kurşun sıkılması, 17 Haziran 1953'teki halk ayaklanmasının şiddetle bastırılması, ayrıca “çok sayıda insan hakkı ihlali, dolayısıyla Doğu Almanya'da temel demokrasi ve özgürlük haklarının eksikliği”. SED ile KPD'nin 1946'da zorla birleştirilmesinden de bahsedildi.

Ancak önsözde ayrıca “Berlin'in ilgili bölgesinde yaşanan biyografilere ve Doğu Almanya'daki insanların sağladığı sosyal ve kültürel başarılara daha fazla saygı gösterilmesi gerektiği” de belirtiliyordu. Sanki dün yazılmış gibi.


Kırmızı Belediye Binasında kırmızı-kırmızı: Ekim 2001'de Stefan Liebich (solda, PDS) ve Klaus Wowereit (SPD) koalisyon müzakerelerinin başlamasını sabırsızlıkla bekliyorlardı. Anlaşma üç ay sonra imzalandı.dpa


Kırmızı-Kırmızı'nın mimarlarından biri o zamanlar Berlin SPD'nin başkanı olan Peter Strieder'di. Klaus Wowereit ve Gregor Gysi'nin sonunda önderlik ettiği koalisyonun yolunu açtı.

Mevcut iletişim ve yönetim danışmanının evinin bulunduğu İspanya'ya çağrı: “Mr. Strieder, giriş bölümü nasıldı?”

Strieder, 2001 yılında ortak kökenlere sahip iki partinin acı dolu geçmişinin değerlendirilmesi gerektiğini açıklıyor. Başlangıçta bunu Brandenburg için bir rol model olarak görmüyor. “Tarihi BSW ile birlikte yargılamamanız gerektiğini düşünüyorum. Parti yalnızca birkaç aydır var.”

Ve eğer Potsdam'daki insanlar hâlâ bir giriş bölümü istiyorsa, içinde ne olmalı? Strieder şöyle diyor: “Başlangıç, Avrupa'da sınırların değişmezliğine, askeri güçten vazgeçilmesine ve aynı zamanda örneğin kendini savunma hakkına ilişkin ortak bir taahhüdü içeriyor.”

Ancak Strieder temelde şüpheci olarak anlaşılmak istemiyor. Saksonya hükümet başkanı Michael Kretschmer (CDU) ve Thüringen CDU lideri Mario Voigt'in Dietmar Woidke tarafından hazırlanan ortak makalesini “BSW'ye bir giriş teklifi gibi bir şey” olarak nitelendiriyor.

AfD'nin ötesinde bir hükümet kurma konusunda Wagenknecht partisine güvenen üç siyasetçi, Ukrayna'daki savaşın bir an önce sona erdirilmesi için “Almanya'nın daha aktif bir diplomatik rol oynaması” istediklerini yazmıştı. Wagenknecht'in övgüsü hemen geldi. Bu “akıllıca ve farklılaştırılmış bir katkıdır”.
 
Üst