‘Umudun Yolu Kağnı Kamyonu Yendi’: Türkiye’nin ‘İstiklal Yolu’ beyaz perdeye taşındı

Adanali

New member
‘Umudun Yolu Kağnı Kamyonu Yendi’: Türkiye’nin ‘İstiklal Yolu’ beyaz perdeye taşındı
Çekimleri tamamlanan araştırmacı yazar Alp Armutlu’nun birinci kitabı ‘Umudun Yolu Kağnı Kamyonu Yendi’ belgesel olarak beyaz ekrana aktarıldı. İstanbul’dan İnebolu’ya, İnebolu’dan, Kastamonu, Çankırı ve Ankara’ya uzanan ‘İstiklal Yolu’ üzerinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş umudunu aktarmak emeliyle çekilen belgeselin direktörlüğünü ise Nazım Doğan ve Sinan Çevik yaptı. 344 kilometreli İstiklal Yolu’nun öyküsü birinci sefer 28 Ekim’de Atatürk Kültür Merkezi’nde seyircisiyle buluştu.


Ön gösterim öncesi konuşan muharrir Armutlu “Bunların hiç birini ben tek başına yapmadım, gruptaki arkadaşlarımızda birlikte düşündük, yaptık. Kastamonu’da, Küre’de, İnebolu’da, Seydiler’de, Ilgaz’da, Çankırı’da, Kıyısın’da, Kalecik’te, Ankara’da bizi bağrına basan beşerler vardı. Pencerelerinden sepetle çay, yemek ikram ettiler. Bir diş doktoru kendi muayenehanesinde bize sunum yaptı, bize sponsor olan insanların dedelerinin öyküsünü anlattı. En kıymetlisi Şerife Bacı’yı anlattı, külçeşidinin ne olduğunu anlattı. Kıyısın’da öbür bir insan Ümmühan Hatun’u anlattı. Bir lideri Eksik Emine’yi anlattı, Çankırı’da Nazım Hikmet’i anlattılar. Apayrı bir insan, kaptan olarak İstanbul Kadıköy’de Kurtuluş Savaşı’nın işaret fişeğinin nasıl atıldığını anlattı. Biz bu belgeseli elbirliği ile yaptık” dedi. Armutlu “Atatürk’ün bayanlara teşekkürü; İstiklal Madalyası üzerine farklı bir şifre ile yerleştirmesi ve madalyaları her kahraman vatan evladının yakasına iliştirmesi üzere ben de belgeselimi kaç savaşta cephede olan bayanlarımıza ithaf ediyorum” sözlerini kullandı.


Kastamonu Endüstrici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Genel Başkanı ve İçdaş İdare Şurası Üyesi Ayhan Aslan ise “Anadolu’yu tek yürek altında toplayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başlatmış olduğu ulusal çaba ile cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bu sinema aslında Kastamonu insanımızın ve tüm milletimizin ülke uğruna gösterdiği vatan aşkı ve yüreğinin bir eseridir. Bugün bu topraklarda yaşıyorsak geçmiş vakitte yaşadığımız kahırları görmeden cumhuriyetimizi sürdüremeyiz. Türkiye’de maalesef son vakit içinderda cumhuriyetimizi sürdürmek konusunda zorluklar yaşıyoruz ancak cumhuriyetimiz olmadan yapamıyoruz. Türkiye’nin varoluşunun yegane niçini cumhuriyet” sözlerini kullandı.


Belgeselin ön gösterimine belgeselde canlandırma yapan Aliye Aslan ve Nurten Kil, belgeselin tarih başdanışmanı Mustafa Fakazlı, dış alakalar koordinatörü Eyüp Kömeçoğlu, İnce Denizcilik İdare Şurası Lideri Bedri İnce, Transbos Denizcilik İdare Konseyi Lideri Mustafa Can, Tamay Denizcilik İdare Şurası Lideri Levent Akson katıldı.
 
Üst