Ursula von der Leyen'e enerjik savaş ilanı

bencede

New member
Fabio De Masi bizi Berlin yayınevinde ziyaret ediyor. Yoğun bir programı var, herkes finans uzmanından Brüksel ve Strazburg'da parlamento üyesi olarak gelecekte AB'yi nasıl sarsmayı planladığını öğrenmek istiyor. Arabasında yaşanan bir olayın gösterdiği gibi büyük riskler alıyor. Ancak De Masi'nin gözünü korkutmayacak. Her zamanki gibi sert bir şekilde, bazen de alaycı bir dille eleştiriyor.

Sayın De Masi, daha önce AB Parlamentosu'na gitmiştiniz, şimdi tekrar girmek istiyorsunuz; AB yıllar içinde nasıl değişti?

On yıl önce Avrupa Parlamentosu'na girdiğimde Avrupa'yı parçalayan euro krizi hâlâ mevcuttu. Pek çok ülkede ücret ve emeklilik kesintileri ekonomiyi dibe vurdu. Şu anda büyüme açısından sanayileşmiş ülkelerin en altındayız. Trafik ışığı, hükümet harcamalarını keserek ve tüketim vergilerini artırarak ekonomiyi daha da derinlere itiyor. İsveç Merkez Bankası'nın katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada 200'den fazla Avrupa seçimi değerlendirildi ve bu politikanın sağ partileri güçlendirdiği sonucuna varıldı. Trafik ışığı AfD'nin hasat yardımcısıdır.

Aslında tüm bunları neden yapıyorsunuz? BSW gibi yeni partiler büyük bir düşmanlıkla karşılanıyor. Bir SPD'li olarak güzel bir hayat yaşayabilirsin. Düşmanlığı ve riski neden kabul ediyorsunuz?

Sakin bir hayat yaşamak için siyasete girmedim. Görüyorsunuz, Ukrayna ihtilafının diplomatik çözümüne ilişkin her tartışma, Putin'in bunu anladığı suçlamasıyla boşa çıkıyor. Afganistan'daki felaketten önce de durum aynıydı. Güya Taliban'ı anlayan biriydin. Alman medyası Netanyahu'nun Gazze'deki orantısız askeri harekatı hakkında giderek daha fazla eleştirel makale yayınlarken, ABD Başkanı da seçim kampanyasından uzaklaştı. Kaçak Wirecard yöneticisi Jan Marsalek'e yakın şüpheli bir Rus casusunun odak noktası bendim. Tehditlerden dolayı Güney Afrika'da arabamı kontrol ettirmek zorunda kaldım. Federal hükümetin siber güvenliğindeki oligark ağlarını tek başıma açığa çıkardım. Hayatları boyunca hiçbir şeyi riske atmamış, kanepede akıllı telefonlarıyla seyir füzeleri ateşlememiş ya da Bayan Strack-Zimmermann gibi silah endüstrisinin çıkarlarını temsil eden boşboğazlara saygım yok. Bir FDP çalışanının artık Rheinmetall'e taşınması tesadüf değil. Eminim bazı politikacılar ceplerini Rheinmetall hisseleriyle doldurmuşlardır. Bankalar için neden otomatik raporlama zorunluluğu yok?

Yolsuzluk savaşçısı olarak tanınıyorsunuz. Yolsuzlukla mücadele eden herkes hızla düşman edinir.

Çocukken dedektifliği oynamayı severdim. Ama ben her zaman mali suçlarla mücadele etmekten daha fazlasını yaptım. Corona krizinde milyarderlerin vergilendirilmesine veya borç freninin yeniden düzenlenmesine ilişkin önerilerimi düşünün. Aynen öyle: Cum-Ex veya Wirecard'da olduğu gibi Olaf Scholz'u eleştirdiğimde, muhafazakarlardan, liberallerden veya Yeşillerden her zaman alkış gelirdi. Ancak diğer durumlarda çok çabuk sessizleşir.

Fabio De Masi: “Çocukken dedektif oynamayı severdim.”Paulus Ponizak/Berliner Zeitung

Özellikle nerede?

Avusturya Federal Kriminal Polis Dairesi, Münih savcılığını, Marsalek ile anlaşmalar yapmak ve kaçış yardımının Dubai'ye güvenli geçişini garanti etmekle suçladı. Sadece birkaç gün önce federal hükümet, Bundeswehr'den Marsalek'in iş ortaklarına yapılan BT sözleşmelerini savundu ve Almanya'da bu konuda ilk uyaran ben oldum. Haftalarca Almanya'da Marsalek hakkında heyecan verici hikayeler yaşandı. Alman güvenlik yetkililerinin Marsalek'e aşık olduğu ve daha fazla gözetim becerisine ihtiyaç duyduğu yönünde her zaman bir fikir vardı. Almanya'da ise Viyana BKA'nın iddialarına dair hiçbir şey okumuyorsunuz. Yani Avusturya'ya ya da Moskova'ya bakmayı seviyorsunuz ama pis kokulu ceset kapınızın eşiğindeyken görmezden geliyorsunuz.

Ukrayna'nın Almanya büyükelçisi sizi ve BSW'yi Putin'in çıkarlarına hizmet etmekle suçladı.

Son mermisine kadar mücadele talep edenlerin Putin'e faydası var. Bağımsız düşünmeyi neden unuttuk? Neden birçok insanın düşüncelerini söylemekten korkmasına izin veriyoruz? Bu demokrasinin zehiridir. Amerika'nın, Ukrayna'nın ya da Rusya'nın çıkarlarını temsil etmiyorum, Alman çıkarlarını temsil ediyorum. Bunu defalarca kanıtladım; örneğin Jan Marsalek'in çevresinden Rusya bağlantılı bir yatırımcının federal hükümetin siber güvenliğinden sorumlu olduğunu kamuoyuna açıkladığımda. ABD'nin, Çin'in ya da Rusya'nın Almanya'yı izlemesini istemiyorum. Bu nedenle Ukrayna'daki savaş konusunda da bağımsız bir tutumum var: Bu, uluslararası hukuku ihlal eden korkunç bir saldırganlık savaşıdır. Ama onun bir geçmişi var. CIA Direktörü William Burns yıllar önce Ukrayna'ya yönelik bir NATO perspektifi konusunda uyarıda bulunmuştu. Bu Rusya için kırmızı çizgidir. Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından ABD, askeri açıdan nüfuz alanını Irak'tan Suriye'ye, Libya'ya kadar genişletmeye çalıştı. Silahlanma anlaşmaları feshedildi. Bu Rusya'nın savaşa girmesini haklı çıkarmaz. Ancak çatışmanın, özellikle de Ukrayna'nın çıkarları açısından, askeri çözümlerden farklı bir şekilde çözülmesi gerekiyor çünkü Ukrayna'da zarar görmemiş adam kalmadı.

Tartışma da dahil olmak üzere genel olarak militarizasyonu görüyoruz. Arabandan bahsetmiştin. Bazen korktuğunuz oluyor mu?

Tehdit almak elbette çirkindir. Ama korkunun seni kontrol etmesine izin veremezsin. Arabamı kontrol ettirdim. Ne yazık ki bunu kendim yapamam.

Cinquecento'da bile mi?

Eski bir Mercedes arabasıydı.

Seni kim tehdit etti?

Arabama ulaşmak için sahte numaralar kullanan insanlar vardı. Etrafımdakiler benim hakkımda çağrılar aldı soruşturmalar. Daha sonra Güney Afrika'daki Alman büyükelçiliğiyle temasa geçtim.

Birçok insanın senin için büyük umutları var. Şu anda, Alman AB parlamenterleri arasında Komisyon'a yönelik sert eleştirileri dile getiren yalnızca eski hicivci Martin Sonneborn'dur.

Yeşiller, Bayan von der Leyen ile birlikte sözde demokratik çoğunluğun parçası olmak istediklerini söyledi. Bayan von der Leyen, SMS yoluyla milyarlarca dolarlık aşı siparişi verdi ve bunları yayınlamak istemiyor. Sayın Sonneborn, Julian Assange davasında, Azerbaycan'ın Ermenilere yönelik eylemlerinde ve Pfizer anlaşmasında önemli rol oynadı. Geçenlerde yurt dışında Martin Sonneborn'u tanıyan Almanlarla konuştum. Ancak SPD'nin en iyi adayını kimse tanımıyordu.

Fabio De Masi:

Fabio De Masi: “Her şeyi elektrikli arabalara yüklemek yanlış bir çözüm.”Paulus Ponizak/Berliner Zeitung

BSW esas olarak neyle ilgilidir?

Küçük ceplerle insanları yormayan, mantıklı politikalar istiyoruz. Örneğin, iklimin korunmasına karşı olduğumuz için değil, içten yanmalı motorların yasaklanmasına karşı çıktık. Ancak her şeyi elektrikli arabalara yatırmak yanlış bir çözümdür. Çünkü yüksek gelirliler ikinci araba olarak elektrikli araba alırsa ya da güneşin olmadığı gece şarj ederse pek bir şey kazanılmaz. Elektrik sadece prizden gelmiyor. Ağlarımız zaten aşırı yüklenmiş durumda. İçten yanmalı motorlarda öncü olan otomobil endüstrimizi, içten yanmalı motorların uzun bir süre daha bulunacağı küresel pazar için üç litrelik otomobili geliştirmeye zorlarsak çok daha anlamlı olur.

İnsanlardan daha yüksek CO2 vergisi talep etmek de saçma ve aynı zamanda son yıllarda binlerce kilometrelik demiryolunu azalttık! Ülkedeki vardiyalı işçi hâlâ arabasını kullanmak zorunda ve daha az harcanabilir gelire sahip. Şehirdeki kirayı karşılayabilen milletvekilleri veya profesörler işe bisikletle gidebilirler ancak daha sık uçtukları için işçiye göre çok daha fazla CO2 salınımına neden olurlar.

AB'de hükümet yok ve Bayan von der Leyen hiçbir zaman seçilmedi. Senden ne bekleyebilir?

Bayan von der Leyen, Almanya'daki askeri-endüstriyel kompleksin temsilcisiydi. Bunun için Brüksel'e nakledildi. Artık gelecekte silahlanmasını “başarılı aşı tedariki modeli”ne dayandırmak istediğini açıkladı. Yakında SMS yoluyla silah anlaşmaları olacak mı? Popüler olmamasına rağmen Bayan von der Leyen'e rakip çıkmıyor çünkü Sosyal Demokratlar mali kriz sonrasında kemer sıkma politikalarına katılarak halkın koruyucu gücü olarak kendilerini ortadan kaldırdılar. Yani önümüzde bir Avrupa seçimi var ama henüz seçim yok. Bu nedenle: Biz Bayan von der Leyen'e müdahale etmeyeceğiz, aksine ona saldıracağız.

AB tamamen ulusal çıkarlarla ilgilidir. Almanya'nın çıkarları diye bir şey var mı??

Örneğin, ABD'den kirli hidrolik gaz ithal etmemiz ve aynı zamanda Putin'in savaşa girme kabiliyetini zedelemeden artan yaptırımlar sarmalıyla kendimize zarar vermemiz Almanya'nın çıkarına değildir. John F. Kennedy'nin efsanevi ekonomi danışmanının oğlu, ABD'li ünlü ekonomist James Galbraith'in bir araştırması var: Yaptırımlarla Putin'e en azından kısa vadede yardım ettik, Almanya'ya zarar verdik. Dış politikada ABD'nin küçük ortağı olmak Almanya'nın çıkarına değil, çünkü biz Doğu ile Batı arasında bir menteşeyiz. Aynı şekilde tamamen Rusya'ya ya da başkalarına bağımlı olmak da bizim çıkarımıza olmaz. Ortadoğu'daki rejim değişikliği savaşlarında mülteci krizinden etkilenen ABD değil biz olduk. Bizim ilgimiz uçuş nedenlerinin önlenmesidir. Dolayısıyla bağımsız bir politikaya ihtiyacımız var. Federal Dışişleri Bakanlığı'nın kısaltması “AA”dır. Bazıları bunu “kıç öpme dış politikası” olarak görüyor. Bunu örneğin Bayan Baerbock'un Julian Assange vakasında oynadığı şerefsiz rolde görüyoruz.

Fabio De Masi:

Fabio De Masi: “Eğer çok itaatkâr olursanız saygı görmezsiniz, aşağılanma görürsünüz.”Paulus Ponizak/Berliner Zeitung

Nereden geliyor? Amerikalıların aslında kendine güvenen partnerlerle hiçbir sorunu yok.

Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı sonrası tarihteki rolü nedeniyle politikacılar için belirli bir seçim sürecimiz olduğuna inanıyorum. Uzun bir süre boyunca ekonomik bir dev ve politik bir cüce olarak görüldük ve bu nedenle büyük ölçüde itaatkâr davranışa güvendik. Bence bu yanlış. Örneğin Danimarka, Birleşik Arap Emirlikleri'nin, aslında onu iade etmese de, boşanmış bir suçluyu iade etmesini sağlamayı başardı. Sorun şu: Eğer çok itaatkâr olursanız saygı görmezsiniz, aşağılanma görürsünüz. Örneğin ABD'de Ukrayna'daki korkunç savaşın nasıl sonlandırılacağına dair çok daha açık bir tartışmanın olduğunu görüyorum. Şimdi Rusya ile ekonomik savaşımız var. Trump başkan olursa bizi enkaz altında bırakacak, Çin'e yoğunlaşacak ve Çin ile ekonomik ilişkilerimizi de bitirmemiz için bize baskı yapacak. Borç freniyle tamamen stratejik risk altındayız çünkü ihracat pazarlarının kaybına tepki veremiyoruz.

Fabio De Masi:

Fabio De Masi: “Güvenliğim garanti altına alınırsa Bay Marsalek ile tanışmak isterim.”Paulus Ponizak/Berliner Zeitung

Wirecard için sırada ne var?

Almanya'daki Rusya büyükelçisine, Rusya'nın nüfuz alanı içinde olması durumunda Sayın Marsalek ile görüşmek istediğimi kamuoyuna duyurmak istiyorum. Belki Gerhard Schröder bir sohbet ayarlayabilir? Eğer güvenliğim garanti edilirse, Bay Marsalek ile Moskova'da, Dubai'de veya başka bir yerde tanışmaktan mutluluk duyarım. O zaman dünya nihayet Doğu ve Batı'daki güvenlik otoritelerinin dijital finansal akışlar konusundaki savaşta ne gibi bir rol oynadığını öğrenebilecekti.