Varikosel Nedir?

Bakec

New member
Varikosel, erkeklerde testisleri koruyan gevşek cilt torbası olan erbezi torbalarında, yani öbür ismiyle skrotumda yer alan toplardamarların şişerek genişlemesi ve büyümesi durumunun tıbbi ismidir. Varikosel, bacaklarda görülebilen “variköz ven” yani varisli damarlar ile benzerlik göstermektedir.

Vakalar ekseriyetle sol testiste olmak üzere, testislerin üst kısmında görülür. Bireyler uzanırken varikoseli goremeyebilir, lakin ayağa kalkıldığında gözler görülecek kadar bariz hale gelebilir. El ile dokunulduğunda torba ortasında plastik borular ya da solucanlar varmış üzere bir his uyandırabilir.

Varikosel pek yaygın bir tıbbi durumdur ve çoklukla genç erkekleri tesirler. adamların yüzde 10 ila 15’i içinde bu sorun görülebilir. Varikosel tabiatıyla bir tıbbi meseleye yol açmayabilir, lakin meselelere yol açarsa bir üroloğa başvurmak en doğrusu olacaktır.

Varikoseller düşük sperm üretiminin ve sperm kalitesinin infertiliteye yani kısırlığa niye olabilecek ölçülere azalmasının gerisinde yatan yaygın bir niçindir. tıpkı vakitte, tüm varikosel hadiselerinde sperm üretimi etkilenmez. Varikosel kısırlığın yanı sıra testislerin elbette gelişmemesine yahut büzülmesine niye olabilir.

niçinLERİ

Varikosel yol açar?

Tıp uzmanları varikoselin niye ortaya çıktığına dair kesin bir sonuca çabucak hemen ulaşamamıştır. Bunun ortasında testislere kanın gelip gidişinin gerçekleştiği spermatik korddaki kan akışı ile alakalı bir sıkıntıdan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Uzmanlar spermatik kordda bulunan damarların ortasındaki akışı denetim eden valflerin düzgün kan akışını engellediği durumlarda kanın geride toplandığını ve damarlarda genişlemeye niye olduğu kanısına varmıştır.

Bu geriye yanlışsız toplanma hem testislerde hasara niye olabilir tıpkı vakitte erkek doğurganlığında düşüşe sebep verebilir.

Varikosel çoklukla erkeklerde ergenlik periyodunda ortaya çıkar. Olağan koşullarda sol testisin, sağ testise göre daha aşağıda durması niçiniyle sol testis toplardamarı üzerinde bulunduğu gözlemlenmektedir.

VARİKOSEL BELİRTİLERİ NELERDİR?

Varikosel hadiseleri yüzde 90 oranında sol testis toplar damarı üzerinde, yüzde 9 üzere oranla her iki testiste, yani bilateral olarak görülürken, kalan epey az sayıda hadise ise sağ testiste teşhis edilmiştir. Varikosel geliştirilmesine yol

Bir varikosel çoklukla kendi formu dışında ortaya bir belirti yahut semptom çıkarmaz. Nadiren ağrıya niye olabilir. Varikosel ağrısı yavaşça bir rahatsızlıktan keskin bir acıya kadar yayılan bir yelpaze üzerinde hissedilebilir, bilhassa uzun müddet ayakta durma ve fizikî efor harcama ile artabilir.

Sabahtan akşama kadar hissedilen ağrı düzeyinde artış görülebilir. Bireyler sırt üstü uzandıklarında hafifçeleyerek rahatlayabilir. Ağrının yanı sıra erkek doğurganlığında azalmaya niye olabilir.

Varikoseller vakit içerisinde daha besbelli hale gelebilir. pek hayli olayda içi plastik boru ya da solucan dolu bir torba üzere göründüğü söz edilmektedir. Çabucak her seferinde sol testiste olmak üzere şişmeye niye olabilir.

Ancak semptom göstermeyen varikoseller genel olarak doğurganlık değerlendirmesi yahut rutin bir fizik muayene sırasında saptanmazlarsa fark edilmeyebilirler. Lakin testis torbasında ağrı yahut şişlik yaşayan, erbezi torbasının ortasında bir kitle hisseden, testislerinin farklı boyutlarda olduğunu fark eden, gençliğinizde bir varikosel geliştiren yahut çocuk sahibi olma ile ilgili sıkıntıları olan bireylerin kesinlikle doktora başvurması gereklidir. Skrotal kitlelere yahut testiküler ağrılara niye olan pek hayli tıbbi durum vardır ve bunlardan kimileri acil tedavi gerektirir.

VARİKOSEL KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?

Varikoselin ağrı dışında sebep olabileceği iki genel komplikasyon mevcuttur:

Etkilenen testisin büzülmesi yani atrofisi. İnsan anatomisinde testislerin büyük kısmı sperm üreten tübüllerden meydana gelir. Testisler varikosel durumu niçiniyle hasar görürse, küçülür ve yumuşamaya başlar. Bu büzülmenin gerisinde yatan niçinler tam olarak bilinmese bile problemli valflar niçiniyle kanın damarlarda biriktiği, bunun da damar ortasındaki tansiyonu artırarak etraftaki dokuların hasara niye olabilecek toksinlere maruz kalmasına niye olduğu ileri sürülmektedir.

Kısırlık: Varikoseller testis ortasındaki yahut etrafındaki lokal ısıyı çok yüksek tutarak sperm oluşumunu, sperm hareketini yani hareketliliğini etkileyip fonksiyonlarını yerine getirmelerine mahzur olabilir.

TANI YÖNTEMLERİ

VARİKOSEL TEŞHİSİ NASIL KONUR?

Doktor, bireyin testisinin üzerinde dokunulduğunda solucan torbası üzere hissedilen ve hassas olmayan rastgele bir kitleyi ortaya çıkarabilecek bir fizik muayene yapacaktır.

Eğer varikosel kitle gereğince büyükse, birey ya da tabip bu kitleyi kolaylıkla hissedebilir. Lakin kitle gereğince büyük değilse tabip bireyin ayağa kalkmasını, derin bir nefes almasını, ağız ile burnunu kapattıktan daha sonra ıkınarak nefesi zorla dışarı vermeye çalışmasını isteyebilir.

Buna Valsalva hareketi ismi verilmektedir ve olağandan daha fazla genişlemiş damarların hissedilmesine yardımcı olur.

Valsalva hareketi sayesinde varikosel muayene esnasında üç farklı derecede kıymetlendirilir.

1. Derece: Ayakta muayene edilen hastada rastgele bir belirti gözlemlenemeyen, fakat Valsalva hareketi sırasında elle tespit edilebilen varikosel.

2. Derece: Ayakta muayene edilen hastada gözle yavaşça derecede gözlemlenebilen ve Valsalva hareketi kararında damarların bariz olarak görünür hale geldiği varikosel.

3 Derece: Ayakta muayene edilen hasta Valsalva hareketine başlamadığı biçimde damarların bariz biçimde görünür olduğu varikosel

Eğer fizikî muayene kâfi değilse, tabip skrotumun, yani testis torbasına ultrason testi yapılmasını isteyebilir. Ultrason testi esnasında bedenin iç kısımlarının fotoğraflarının çekilmesi için ses dalgaları kullanılır.

Bu test varikosele yahut semptomlara sebep olabilecek bir tümör üzere sebepleri elemek için bilhassa faydalıdır. Bilhassa ergenlerde tedavinin nasıl gerçekleşmesi gerektiğini belirlerken yardımcı olmaktadır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Varikosel tedavisi her birey için gerekli olmayabilir. Varikoseli olan biroldukca erkek, rastgele bir tedavi olmaksızın baba olabilir. Varikosel tedavisi ekseriyetle sperm kalitesinde güzelleşmeye niye olsa da, tedavi edilmemiş bir varikoselin sperm kalitesinin vakit içinde giderek daha kötüleşmesine niye olup olmadığı çabucak hemen net değildir.

Erkek kısırlığı durumunda varikosel tedavisi kısırlığı güzelleştirebilir yahut in vitro fertilizasyon (IVF) üzere teknikler kullanılacaksa sperm kalitesini artırabilir. tıpkı vakitte, varikosel şayet ağrı yapıyorsa, bilhassa ergenlikte ilerleyen yani progresif testiküler atrofiye yahut olağan dışı yani abnormal sperm bedellerine niye oluyorsa varikosel tamiratı için bir operasyon gerçekleştirilmesi göz önüne alınabilir.

VARİKOSEL AMELİYATI NASIL OLUR?

Varikosel operasyonun maksadı, kan akışını olağan damarlara yönlendirmek üzere etkilenen damarın sıkıştırılması yahut kapatılmasıdır.

Varikoselektomi, yani varikosel ameliyatı hastanede yapılan bir açık cerrahidir. Bu tedavi çoklukla ayakta tedavi bazında tek günde ve genel yahut lokal anestezi tesiri altında gerçekleştirilir. Operasyonu gerçekleştirecek olan ürolog etkilenen damarlara ekseriyetle kasık bölgesinden yani inguinal yoldan yahut kasık altından yani subinguinal yoldan yaklaşacaktır, lakin karında da bir kesi yapılması mümkündür. Cerrah bunun akabinde anormallik gösteren toplardamarları mikroskop yardımı ile sıkıştıracak yahut bağlayacaktır. Bu operasyonun akabinde kan akışının olağandışı damarların etrafından olağan olanlara gerçek gerçekleşmesi beklenmektedir.

VARİKOSEL AMELİYATI daha sonraSI YAŞAM

Ameliyat daha sonrasında hekim bir süre cinsel bağa girilmemesini tavsiye edebilir. Hadiselerin büyük bir kısmında sperm kalitesindeki gelişmelerin semen tahlili sayesinde görülmesi ameliyattan birkaç ay daha sonra gerçekleşir.

Bunun niçini yeni spermlerin gelişmesinin yaklaşık üç ay sürmesidir.

Kan basıncını azaltmak ve damarların genişlemesini engellemek üzere sıkı bir iç çamaşırı yahut atlet kayışı giymek, varis çorabına emsal bir tesir yaratarak kimi olaylarda ağrı yahut rahatsızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.

Beslenmenin varikosel oluşumuyla ya da tedavisiyle ilgisi bulunmamaktadır. Yalnızca kronik kabızlığı olan bireyler, kabızlığı çözücü lifli yahut zeytinyağlı beslenme yardımıyla dolaylı olarak yarar gorebilir. Bitkisel yahut ilaçla varikosel tedavisi mümkün değildir.
 
Üst