Yetkililer nükleer silahların aşamalı olarak durdurulmasını sağlamak için belgelerde değişiklik yaptı

bencede

New member
2022 baharında uzmanlar için durum açıktı: Rusya'nın Ukrayna'ya yaptığı büyük saldırıyla nükleer silahların aşamalı olarak durdurulması tarih oldu. Rusya'nın doğalgaz arzının kesilmesinin ardından, yaygın elektrik kesintileri ve hızla artan elektrik fiyatları riski, nükleer bir kapatmayı kaldıramayacak kadar yüksek görünüyordu. Ama işler farklı çıktı. Kış boyunca kısa bir süre çalıştıktan sonra, son Alman nükleer santralleri 15 Nisan 2023'te şebekeden çıktı.

Bu nasıl olabilir? Cicero editörü Daniel Gräber, Ekonomi Bakanı Robert Habeck'in (Yeşiller) kararlarına ışık tutan belgeleri yayınladı. Rapor, ekonomi ve çevre bakanlıklarından üst düzey Yeşil yetkililerin kasıtlı olarak uzman raporlarını çarpıttığını öne sürüyor. Açıkça görülüyor ki, nükleer silahların aşamalı olarak durdurulmasını, ne pahasına olursa olsun, gerekirse tüm ekonomik ve bilimsel gerekçelere aykırı olarak gerçekleştirmek istiyorlardı.


Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.


Habeck'ten bilgi gizlendi mi? Kanıtlar bunu gösteriyor


Örneğin, Steffi Lemke (Yeşiller) liderliğindeki Çevre Bakanlığı'nın 1 Mart 2022 tarihli bir iç notu var. Bu notta uzmanlar, güvenlik açısından geri kalan Alman nükleer santrallerinin yıllarca işletmeye devam etmesinin neden mümkün olabileceğini açıklıyor. . Çevre Bakanlığı radyasyondan korunma dairesi başkanı Gerrit Niehaus, görünüşe göre bunu yanıltıcı bir şekilde yeniden yazdı. İki gün sonra, notun yeni bir versiyonu şöyleydi: Sürenin birkaç aylığına bile olsa uzatılması “nükleer güvenlik nedeniyle reddedilmelidir.” Cicero, Ekonomi Bakanı Habeck'in uzman notunun orijinal versiyonunu hiçbir zaman almadığını yazıyor.

28 Şubat 2022 tarihli başka bir dahili notta uzmanlar, sürenin uzatılmasının elektrik fiyatlarını düşüreceğini ve şebekeyi istikrara kavuşturacağını açıklıyor. Yazarlar, Ekonomi Bakanlığı Elektrik Dairesi'nin bir parçası olan Tedarik Güvenliği ve Elektrik Toptan Satış Dairesi'nden uzmanlardır. Üst düzey yetkili Volker Oschmann bu departmanın başında bulunuyor. Oschmann, Ekonomi Bakanlığı'nın yönetim ve koordinasyon personeli başkanı Robert Heinrich tarafından görevlendirildi.

Bir bakanlık sözcüsü Cicero'ya Habeck'in de bu notu görmediğini söyledi. Yönetim düzeyinde yalnızca Dışişleri Bakanı Patrick Graichen'in önündeydi. Başka bir deyişle, enerji dönüşümü lobisi örgütü “Agora Energiewende”yi kuran, nükleerin aşamalı olarak durdurulması ve ısınma yasası için eşi benzeri olmayan bir kampanya yürüten ve sözde sağdıç meselesi nedeniyle sonunda Habeck'i görevden almak zorunda kalan adam.

Dosyalar şunu da gösteriyor: Patrick Graichen kirli bir şekilde çalıştı


Onun görevden alınması Graichen ve meslektaşları için ciddi bir darbe oldu. Ancak sonuçta başarılı oldular: Nükleer santraller, enerji krizi nedeniyle 2023 Nisan ortasına kadar çalışmaya devam etmek zorunda kaldı, ancak daha sonra kontrollü bir şekilde şebekeden çıkarılabildi. Kısa bir süre sonra, Mayıs 2023'te Graichen görevinden ayrıldı.

Cicero'nun incelediği dosyalar aynı zamanda Graichen'in ne kadar kirli çalıştığını ve Habeck'in ona nasıl güvendiğini de gösteriyor; körü körüne mi, yoksa dosyaların patlayıcı içerikleri bilinmiyor. Bu, özellikle 4 Mart 2022 tarihli bir notta çok iyi bir şekilde örneklendirilebilir. Notun tuhaf bir başlığı var: “Ukrayna'daki savaş nedeniyle nükleer santrallerin devam eden işleyişinin incelenmesi”. Graichen, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, sürenin uzatılmamasını tavsiye ediyor. Ortak yazarından yanıt beklemeden notu doğrudan Robert Habeck'e gönderdi.

Ve Habeck sevinçten kendinden geçmişti. Bakan, Graichen ve ortak yazarı Dışişleri Bakanı Stefan Tidow'a, bakanlığın web sitesi için “ünlü makalenize dayanarak” bir soru-cevap metni yazdığını söyleyen bir mektup yazdı. Yani “şunun” “SÖYLENMESİ” gerektiğine (orijinalinde büyük harflerle) inandığı için.

İşin püf noktası: Graichen'in 4 Mart 2022 tarihli notu, nükleer kapatmayla ilgili yanlış bilgilerle doluydu. Nükleer enerjinin katı bir muhalifi olan Gerrit Niehaus bile makaleyi okurken bunun “özellikle giriş kısmında son derece yanlış” olduğunu belirtti. Not ve SSS çevrimiçi hale gelmeden önce bunların tamamen gözden geçirilmesi gerekiyordu.

Uzmanlar: Kapatılan nükleer santraller yeniden devreye alınabilir


Ayrıca Cicero editörü Daniel Gräber'in nükleer dosyaların açıklanması için mahkemede dava açtığında Habeck'in uzmanlarının devre dışı bırakılan nükleer santrallerin yeniden etkinleştirilip etkinleştirilemeyeceğini belirtememesi de dikkate değer. Şimdi Cicero dergisi uzmanlardan alıntı yaparak son altı Alman nükleer enerji santralinden beşinin makul bir çabayla yeniden faaliyete geçirilebileceğini söylüyor.

Habeck'in onlarca yılın en kötü enerji krizinde kalan son nükleer reaktörleri kapatma kararına ilişkin tartışmanın bitme ihtimali yok. Ve Habeck'in gerçekte ne kadar bildiğine dair tartışma daha yeni başlıyor.
 
Üst