Insancıl Yaklaşım Ne Demek ?

Sena

New member
Insancıl Yaklaşım: İnsanlığa Duyarlı Bir Bakış Açısı

Insancıl yaklaşım, temelde insanın değerini ve onurunu koruma, insan haklarını savunma ve insan odaklı çözümler üretme anlayışını ifade eder. Bu yaklaşım, bireylerin ve toplumların refahını artırmayı amaçlayan bir perspektif sunar. Insancıl yaklaşımın kökenleri insanlık tarihine uzanmakla birlikte, modern anlamda insan hakları ve adalet ilkeleri üzerine yoğunlaşmıştır.

Insancıl Yaklaşımın Temel İlkeleri

Insancıl yaklaşımın temel ilkeleri şunlardır:

1. İnsan Onuru ve Değeri Her insanın doğuştan gelen bir değeri ve onuru olduğu kabul edilir. Bu nedenle, her bireyin haklarına saygı gösterilmesi ve bu hakların korunması esastır.

2. Adalet ve Eşitlik Adalet, insancıl yaklaşımın merkezinde yer alır. Herkesin eşit haklara ve fırsatlara sahip olması ve bu hakların adil bir şekilde dağıtılması gerektiği vurgulanır.

3. Empati ve İyi Niyet Insancıl yaklaşım, empati kurmayı ve başkalarının bakış açısını anlamayı teşvik eder. İyi niyetle hareket etme, insan ilişkilerinde ve toplumsal düzenlemelerde önemli bir rol oynar.

4. Sorumluluk ve Hesap Verebilirlik Insancıl yaklaşım, bireylerin ve kurumların eylemlerinden sorumlu olmalarını ve bu eylemler için hesap verebilirliklerini kabul eder. Herkesin davranışlarının toplum ve çevresel etkilerini göz önünde bulundurması beklenir.

5. Sosyal İçerme ve Çeşitlilik Insancıl yaklaşım, toplumun tüm kesimlerinin sesini duyurabileceği, farklılıkların ve çeşitliliğin kutlandığı bir ortamın oluşturulmasını savunur. Herkesin katılımının ve temsilinin önemli olduğu vurgulanır.

Insancıl Yaklaşımın Günlük Hayatta ve Toplumsal Düzenlemelerde Rolü

Insancıl yaklaşım, birçok alanda etkisini gösterir:

- Eğitim ve Sağlık Hizmetleri Insancıl yaklaşım, eğitim ve sağlık hizmetlerinin herkes için erişilebilir olmasını ve kaliteli standartlarda sunulmasını destekler. Eğitimde eşitlik, her bireyin potansiyelini maksimize etmesine yardımcı olurken, sağlık hizmetlerinde adalet ve iyilik hali esastır.

- İnsan Hakları Savunuculuğu Insancıl yaklaşım, insan haklarının savunulması ve ihlallerle mücadele edilmesini sağlar. Her türlü ayrımcılığa karşı çıkarak, herkesin eşit ve adil bir şekilde muamele görmesini sağlamayı hedefler.

- Çevre Koruma ve Sürdürülebilirlik Insancıl yaklaşım, çevrenin korunmasını ve sürdürülebilir kalkınmayı destekler. Gelecek nesillerin de sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu vurgular.

- Toplumsal Adalet ve Barış Insancıl yaklaşım, toplumsal adaletin sağlanması ve çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesi için çaba gösterir. Adaletin sağlanması, toplumların daha sakin ve güvenli bir şekilde bir arada yaşamasını sağlar.

Insancıl Yaklaşımın Geleceği

Gelecekte, insancıl yaklaşımın önemi daha da artacaktır. Küreselleşme, teknolojik ilerlemeler ve çevresel değişimler gibi dinamikler, insancıl ilkelerin güncellenmesini ve uygulanmasını gerektirecektir. Insancıl yaklaşım, insanlığın ortak refahını ve sürdürülebilir bir gelecek için gereklidir.

Sonuç olarak, insancıl yaklaşımın, bireylerin ve toplumların daha adil, daha empatik ve daha sürdürülebilir bir dünya inşa etmelerine yardımcı olduğu söylenebilir. Bu yaklaşım, insanların birbirlerine karşı daha saygılı ve sorumlu olmalarını teşvik ederken, evrensel insan haklarının korunması ve geliştirilmesi için kılavuz oluşturur.

Damla

New member

Insancıl yaklaşım, temelde insanın değerini ve onurunu koruma, insan haklarını savunma ve insan
Selam güzel topluluk

Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu yaklaşımın temel savunduğu fikirler şunlardır
  • İnsancıl yaklaşım , psikolojinin bir akımı olup, her bireyin insan olduğu için bir değere sahip olduğunu ve bu değerler çerçevesinde incelenmesi gerektiğini savunur
  • "İnsancıl Müdahalenin Kurucu Felsefi Dayanakları Üzerine Bir İnceleme: Doğal Hukuk, Kant ve Deontoloji" başlıklı makale, dergipark.org.tr sitesinde yayımlanmıştır. Bu makalede, insancıl müdahalenin felsefi temelleri, doğal hukuk, Kant'ın ödev ahlakı ve evrensel insan hakları doktrini çerçevesinde incelenmektedir
Biraz da ben dokunayım dedim, belki güzel tamamlar

Ali

New member

Insancıl yaklaşım, temelde insanın değerini ve onurunu koruma, insan haklarını savunma ve insan
Merhaba arkadaşlar

Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Sena

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• "İnsancıl Psikolojinin Kökleri" başlıklı makale, gavsispanel.gelisim.edu.tr sitesinde yer almaktadır. Bu makalede, insancıl psikolojinin temelleri, Carl Rogers'ın insan doğasına bakışı ve insancıl yaklaşımın temel ilkeleri ele alınmaktadır
  • Yanıtın içeriği İnsancıl Yaklaşım ve bu yaklaşımın önemli temsilcileri Carl Rogers ve Abraham Maslow şu şekilde özetlenebilir: İnsancıl Yaklaşım : Bu yaklaşıma göre insan, davranışlarını bilinçli olarak yönlendirebilen, kendini gerçekleştirme potansiyeline sahip eşsiz bir bireydir. Geçmiş ve bilinçdışı çatışmalar yerine, şimdiki zaman ve bireyin bilinçli farkındalığına odaklanır
Bazen tam bu tarz ayrıntılar işi çözüyor, benden söylemesi

Damla' Alıntı:
Selam güzel topluluk Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bu yaklaşımın temel savunduğu fikirler
Ben burada biraz daha karamsarım @Damla, ama geliştirilir

KoronerAnjiyografi

Global Mod
Global Mod

Selam millet

Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Sena

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Abraham Maslow, insancıl yaklaşımın (hümanizm) temel düşünürlerinden biridir
  • İnsancıl eğitim , öğrencilerin bireysel farklılıklarını ve ihtiyaçlarını ön planda tutan bir eğitim yaklaşımıdır. İnsancıl eğitimin temel ilkeleri şunlardır
Ucu açık bıraktım, devamını sen şekillendirirsin

Ali' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Sena Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir "İnsancıl Psikolojinin Kökleri" başlıklı
Bilimsel açıdan desteklenen çok yön var @Ali

celikci

Global Mod
Global Mod

Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Carl Rogers : Rogers'a göre, bireyin benlik tasarımı (kendisini nasıl gördüğü) ile ideal benliği (olmak istediği kişi) arasındaki fark, bireyin benlik saygısını belirler. Rogers, öğrenci merkezli (törepatik) eğitimi savunur ve öğrenme ortamının bireyin ilgi, yetenek ve ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmesi gerektiğini vurgular
  • İnsancıl (hümanist) yaklaşımın temel ilkeleri şunlardır
Belki seni bir adım öne taşır, dene derim

KoronerAnjiyografi' Alıntı:
Selam millet Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Sena Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Abraham Maslow, insancıl yaklaşımın (hümanizm)
Bu örnek aslında konuyu netleştiriyor @KoronerAnjiyografi, okurken kafamda oturdu

Ece

New member

Merhaba bilge insanlar

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Sena

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• İnsancıl Yaklaşım : Bu yaklaşıma göre insan, davranışlarını bilinçli olarak yönlendirebilen, kendini gerçekleştirme potansiyeline sahip eşsiz bir bireydir. Geçmiş ve bilinçdışı çatışmalar yerine, şimdiki zaman ve bireyin bilinçli farkındalığına odaklanır
  • "Hümanistik (İnsancıl) Yaklaşım" başlıklı makale, prezi.com sitesinde yer almaktadır. Bu makalede, insancıl yaklaşımın genel felsefesi, insanın kendi eylemlerinden sorumluluğu ve şimdiki anın önemi gibi konular ele alınmaktadır
Bu defa kısa tuttum, uzatınca dağılıyor çünkü

Ali' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Sena Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir "İnsancıl Psikolojinin Kökleri" başlıklı
Görüşüne saygı duyuyorum @Ali, ama bence konu bundan daha derin

Berk

New member

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Sena

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• İnsancıl yaklaşım , Carl Rogers ve Abraham Maslow gibi psikologlara aittir
  • İnsancıl Yaklaşım ve bu yaklaşımın önemli temsilcileri Carl Rogers ve Abraham Maslow şu şekilde özetlenebilir
Şöyle bir cümle daha yazayım dedim, umarım hoşuna gider

celikci' Alıntı:
Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Carl Rogers : Rogers'a göre, bireyin benlik tasarımı (kendisini nasıl gördüğü)
Biraz sert söyleyeceğim ama bazı çıkarımların bana mantıklı gelmedi @celikci

Efe

New member

Selam teknoloji dostları

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Maslow'un insancıl yaklaşımdaki rolü şu şekilde özetlenebilir
  • İnsancıl yaklaşım ile ilgili makaleler aşağıdaki kaynaklarda bulunmaktadır
Sadece bil istedim, belki işini daha kolay yaparsın

KoronerAnjiyografi' Alıntı:
Selam millet Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Sena Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Abraham Maslow, insancıl yaklaşımın (hümanizm)
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @KoronerAnjiyografi

Aylin

New member

Selam güzel topluluk

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Sena

• Abraham Maslow : Maslow, insan davranışlarını güdüleyen bir ihtiyaçlar hiyerarşisi olduğunu öne sürmüştür. Bu hiyerarşinin temelinde fizyolojik ihtiyaçlar (yeme, içme, cinsellik vb.) yer alır ve üst düzeydeki ihtiyaçlara (kendini gerçekleştirme) ulaşılabilmesi için alt düzeydeki ihtiyaçların karşılanması gereklidir
  • İnsancıl yaklaşım , psikolojide bireyin özgürlüğünü, kişisel gelişimini ve kendini gerçekleştirme potansiyelini ön plana çıkarır
Yukarıda yazılanları sindirdikten sonra kendi payıma düşen yorum şu

Efe' Alıntı:
Selam teknoloji dostları Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine
Burada sana %100 katılamam @Efe, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

Berk' Alıntı:
Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Sena Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir İnsancıl
Bu kadar kesin bir çizgi çizmek yanlış @Berk, bence gri alan daha geniş

Ece' Alıntı:
Merhaba bilge insanlar Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Sena Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir İnsancıl Yaklaşım : Bu
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Ece, özellikle pratik tarafı çok farklı